StoryEditorOCM
DubrovnikDodjela priznanja ‘Imperial‘

Nagrađeni učenici od Vukovara do Dubrovnika: ‘Njihova plemenitost najbolji je podsjetnik na djecu poginulu u Domovinskom ratu‘

Piše DV
20. studenog 2023. - 15:10

Katrin Hardi iz Gimnazije Vukovar, Marko i Luka Bosančić iz riječke Elektroindustrijske i obrtničke škole, Gabrijela Pataran iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, Marina Alaburić iz Osnovne škole Bakar te Šejla Škaljić iz Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik lauretai su godišnjeg priznanja ‘Imperial’ koje se u Dubrovniku dodjeljuje u spomen na 402 poginule djece, civilnih žrtava Domovinskog rata.

image
Privatni arhiv

Za priznanje konkuriraju djeca koja se ističu humanitarnim radom i projektima za boljitak svoje zajednice i škole kao simbol nade i vjere u bolju Hrvatsku, te uspomene na vršnjake stradale u Domovinskom ratu.

Utemeljitelj nagrade Denis Pavela napomenuo je kako se Imperial treću godinu zaredom dodjeljuje kao živi spomenik mira i prijateljstva naših najmlađih.

Predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije istaknula je važnost ove dodjele za budućnost, još i više jer prerasta u nacionalno priznanje koje u dobroti ujedinjuje učenike iz svih dijelova Lijepe naše.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je upravo Dubrovnik jedan od hrvatskih gradova koji je dao najveći obol za slobodu, izgubljene dječje živote kojih se trajno treba sjećati. Čestitao je dobitnicima ovogodišnjeg ‘Imperiala‘ i zahvalio im na plemenitim djelima ostvarenima u proteklih godinu dana.

image
Privatni arhiv

Vukovarka Katrin Hardi, učenica je 4. b razreda jezičnog programa Gimnazije Vukovar kroz svoj je dobrotvorni angažman pomogla očuvati kulturnu baštinu u domovini i izvan nje. Riječani Marko i Luka Bosančić pomogli su Domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sveta Ana u Rijeci i time što su za maturalni rad odabrali ugradnju senzornih elemenata u sobu za igru mališh štićenika doma.

Učenica trećeg razreda OŠ Bakar Marina je mobilizirala cijeli kvarnerski kraj za pomoć mlađem bratu oboljelom od karcinoma.

Gabrijela Pataran iz Zadra uključila se u projekt Rastimo zajedno i volontirala u sportskoj udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ.

Jedan je ‘Imperial‘ dodijeljen i Dubrovniknji, našoj sugrađanki uspješnoj judašici Šejli Škaljić. Članica Judo kluba Dubrovnik 1966, iskazala se mnogim pobjedama, osvojila 4 naslova prvakinja u nizu i time promovirala na najbolji način grad, školu i svoj sportski klub.

05. svibanj 2024 14:35