StoryEditorOCM
DubrovnikUZ NAJAVU ZAHLAĐENJA

Na što ćemo se grijati ove zime? Raspitali smo se što je najisplativije i jesu li drva još uvijek najbolji izbor

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
10. studenog 2023. - 07:32

S dolaskom hladnijih dana, a u znaku općih poskupljenja i činjenice da se cijene različitih ogrjeva često mijenjaju, opet dolazimo do istog pitanja - koje je grijanje najisplativije?

Najlakše je, dakako, pritisnuti pucu od klime i zagrijati stan u par minuta - lako da lakše ne može biti. No, kad dođe račun od struje, onda malo splasne oduševljenje. Tada se počinje štedjeti i manje pritiskati pucu, a poznato je i da se, čim ugasite klimu, stan ekspresno ohladi. Dakle, taj odabir grijanja nije baš idealan za one koji žive od prosječne ili ispodprosječne plaće, a to je većina.

Za one koji vole romantiku

Druga opcija su radijatori, kojih ima raznih, a sad su u modi i IC paneli, u koje je prvotno ulaganje skupo, ali se dugoročno, kažu upućeni, isplati.

Treća opcija je za sve one koji vole romantiku i toplinu koja se dugo zadržava - pucketanje vatre u kaminu ili peći, dakle grijanje na drva. Nekad je metar drva koštao 500-tinjak kuna, danas je gotovo dvostruko skuplji.

Kako smo saznali u jednoj tvrtki u Dubrovniku koja prodaje drva na palete, paleta bukve je 220, a hrasta 230 eura. U paleti ima kubik i 800, malo manje od 2 metra drva. Preračunato, metar bukovog drva košta 110 eura (oko 830 kuna), a hrastovog 115 eura (oko 865 kuna). Ako naručite danas, paleta vam se može donijeti doma već sutradan.

Druga trrtka, trgovački lanac koji također prodaje palete drva za ogrjev, paletu bukvinog drva prodaje za 190,99 eura, dok je paleta hrastovog drva 170 eura, dakle 21 euro jeftinije.

Kako smo mi ovdje na jugu navikli da je u nas sve skuplje, uzmimo za usporebu Osijek, gdje metar graba i bukve - izrezan, iscijepan i dovezen na kućni prag - košta 70 eura. No, zima je u njih puno oštrija nego u nas, pa ih u konačnici, zbog količine, ta drva dođu puno skuplje nego nas. Slavonci u jednoj zimi potroše i više od 14 metara drva, dok ovdje na jugu prosječna zima ‘proguta‘ najviše 4 metara drva, kaže naša sugovornica, Dubrovkinja koja se grije na kalijevu peć.

image

Romantika peći na drva

Maja Biscan/Cropix

Prodajem drva za ogrjev  

Pasko Čeović iz Konavala prodaje svoja drva po cijenama koje su, kako kaže, jeftinije nego po trgovačkim centrima. Pitali smo ga isplati li se, po njemu, grijati na drva?

 - Drva su najbolja što se tiče grijanja. Uvečer kad ideš leć, toplina ti je još u cijeloj kući - kazuje naš sugovornik, koji svoja drva dovozi kupcima doma.

- Bukve ti u nas nema, nego ovo drvo domaće iz Konavoskih brda, hrast, jasen ili grab. Cijene se kreću od 120 do 130 eura za metar, isto kao u trgovačkim centrima, samo što je u njih metar i 80, a u mene su puna dva metra - ističe.

- Osim što su jeftinija, moja su drva i kvalitetnija. Drže ugljen i žar, a ono što se kupuje po centrima se prospe - uspoređuje svoja s drvima iz trgovina.

Na pitanje kako se riješava dovoz, Pasko Čeović kaže:

- To je već tvoje kad se doćera.

Zovu li ljudi, brzo će zima?

- Dosad je malenkost bila, a sad bi trebali - kaže Pasko, koji se i sam, dakako, grije na drva. Njemu se to jako isplati jer ima vlastitu šumu - drugim riječima, nema troškova kupovine ogrjeva.

- Kad imaš svoje drvo i po starinski, konavoski špaher, uštedi se puno. Još ako ima špaher, možeš i objed i večeru na njemu skuhat‘ - mudro zaključuje naš sugovornik.

image

Grijanje na drva još je uvijek isplativo

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Peć na drva može se naći već za 309 eura

Peći na drva mogu se naći po vrlo povoljnim cijenama. Ima ih za kupiti već po 309 eura pa do nekoliko tisuća, ovisno o kvaliteti, ali i kvadraturi kuće ili stana koju valja ugrijati. Tko ima dimnjak na kući i ne libi se zavrnuti rukave za donijet koju cjepanicu, neće mu faliti romantike ove zime, a i ostat će mu koji euro u špagu za račun od struje.

28. travanj 2024 00:27