StoryEditorOCM
Dubrovnik‘Barikade‘ na dvije rote

Na Pilama sve više nepropisno parkiranih skutera blokira put prolaznicima, a bude i automobila. Doznali smo koliko je kazni dosad ispisano i koliko će vas koštati prometni prekršaj

Piše Gabrijela Bijelić
27. lipnja 2022. - 13:07

- Daš im prst, oni odgrizu cijelu ruku. Prvo je išlo mic po mic, a sad ih se naredalo toliko da se čovjek ne može normalno spustit do Pila. Uvečer zagrade prilaze i moraš ih zaobilazit'. Ako to uopće možeš i ako se krećeš bez štapa ili nedajbože kolica, inače ti je bolje ni ne pokušavat' – negoduju Dubrovčani koje put na posao, placu ili večernji izlazak svakodnevno vodi preko Pila, kroz 'barikade' nepropisno parkiranih skutera i motora koja se širi geometrijskom progresijom.

Na poteškoće je nedavno ukazala i naša sugrađanka koja je putem društvenih mreža razdijelila noćne fotografije skutera što onemogućuju pristup Pilama:

image

Invazija motora i skutera na Pilama

Čitateljica/ FB

- Potpuno sam zagrađena parkiranim motorima. Za doć' do ulice Đura Pulića, Izvijačice, ulice Između vrta mora se koristit' zaobilazak oko parkirališta, popet na dnu ulice Uz posat i tek onda su ti spomenute ulice dostupne. Molim vas, dijelite do besvijesti. Ova se situacija mora što prije riješiti. Ovo je više od bezobrazluka – revoltirano je istaknula Dubrovkinja problem koji se uvećava svake sezone, a posebno ove 'povratničke' postcovidovske.

Kako s nepropisno parkiranima na dva kotača postupaju i tko kažnjava prekršitelje, raspitali smo se u Gradu Dubrovniku gdje odgovaraju kako je za ovo nadležno Prometno redarstvo koje nepropisna parkiranja sankcionira sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

- Nadležno Prometno redarstvo je u aktualnom razdoblju, od povećanog prometa motocikala i mopeda na cestama, na platou Pila evidentiralo i sankcioniralo 15 prekršaja nepropisnog parkiranja tih vozila. Nadzor se svakodnevno provodi te će se nastaviti sa sankcioniranjem prekršitelja, a u svrhu održavanja komunalnog reda i nesmetanog i sigurnog kretanja pješaka. Tijekom 2022. godine prometno redarstvo ukupno je evidentiralo više od 2700 prekršaja nepropisnog parkiranja, što uključuje automobile i motocikle – izvijestili su iz dubrovačke gradske uprave i pojasnili kako su, u ovisnosti od vrste prekršaja, za nepropisno zaustavljanje i parkiranje zapriječene novčane kazne u iznosima od 300, 500 i 700 kuna.

image

Po danu je više reda na parkiralištu za skutere i motore na Pilama

Tonći Plazbat/Cropix/

Podsjetili su kako će se stvari u smislu parkiranja skutera i motora poboljšati jer je za cijeli plato Pila izrađeno idejno rješenje krajobraznog uređenja cijelog prostora u blizini platana, koji podrazumijeva hortikulturno, ali i uređenje okolnog prostora urbanom opremom te čvrsti objekt wc-a.

- Cilj je formiranje novog javnog prostora za građane i posjetitelje koji će obuhvatiti i parkiralište za motore, a budući suvremeno oblikovani prostor dovest će i do rasterećenja posjetiteljima zagušenog šireg prostora Pila – obećavaju iz Grada Dubrovnika.

Idejno rješenje krajobraznog uređenja prostora oko platane na Brsaljama potpisuje Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu, a naručitelj je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Radove planirane kroz 2020. godinu poremetila je koronakriza.

image

Ovako bi u budućnostI trebalo izgledati parkiralište na Pilama

Grad Dubrovnik/
27. travanj 2024 05:30