StoryEditorOCM
DubrovnikSASTANAK U OIV

Na Lopudu pao dogovor oko tornja - traži se lokacija na kojoj će toranj manje utjecati na vizuru

Piše Maja Rilović Koprivec
20. lipnja 2022. - 21:09

Na Lopudu je pao dogovor Odašiljača i veza i Inicijative  za održivi razvoj otoka Lopuda. To se dade iščitati iz priopćenja Odašiljača veza prema kojem je „projekt zamjene  antenskog stupa  izgrađenog devedesetih godina prošlog stoljeća novim, kao dijelom elektroničke komunikacijske infrastrukture OIV-a na otoku Lopudu, dovršen 10. lipnja demontažom starog stupa“.  Potvrđeno je u tom priopćenju i da je nedavno održan i sastanak s predstavnicima Inicijative za održivi razvoj otoka Lopuda, Markom Nožicom i Nikom Merdžanom, odvjetnikom  vlasnika parcela susjednih onoj na kojoj je podignut novi 35,5 metara visok stup. On je pokrenuo je  postupak osiguranja dokaza na zemljišnoj čestici 528 k.o. Lopud, na kojoj se nalaz sporni odašiljač, a Sud je u ožujku donio rješenje o osiguranju određivanjem privremene mjere kojim je zabranio  OIV-u,  da izvodi bilo kakve građevinske radove na toj zemljišnoj čestici.

Marko Nožica potvrdio je kako su OIV pokazali dobru volju da se nađe rješenje i alternativna lokacija za odašiljač na Lopudu.

- Održan je sastanak kod investitora OiV-a u kojem je izražena želja i namjera da se pronađe alternativna lokacija za lopudski antenski stup! Nakon sastanka u OIV ne sumnjamo u njihove namjere i vjerujem  da smo na najboljem putu da se  nađe zajedničko rješenje, a to je da Lopud ima  najpovoljnija komunikacijska infrastruktura, a  održi njegova prekrasna vizura – rekao je Nožica. On dodaje kako  je uz dobru volju Odašiljača i veza sada  problem samo nalaženje načina financiranja  premještanja  stupa  na  mjesto koja će biti prihvatljivije za Lopuđane i njihovu kulturnu baštinu i vizuru samoga otoka, te da će Inicijativa sada raditi u tom smjeru.

 - To je proces koji će potrajati, no nova lokacija neće -  tvrdi Nožića -  iziskivati promjene prostorno planske dokumentacije. Naime, lokacije za postavljanje antenskih stupova u planovima  mogu se mijenjati u krugu od oko tisuću metara što je za Lopud i više nego dovoljno da se nađe povoljna lokacija kako bi se stup izmjestio izvan naselja -  objašnjava

Bude li tako, lopudski će antenski toranj biti prvi u Hrvatskoj gdje je 'pobjedu odnijela'  lokalna građanska inicijativa.   

28. travanj 2024 02:18