StoryEditorOCM
DubrovnikZA DVA MJESECA PRVI UKOPI

Na groblju Dubac pet ili šest većih grobnica bit će privremene, za one koji su uplatili grobno mjesto a još ga nisu dobili. Evo do kada možete kupiti grob po staroj cijeni

Piše Gabrijela Bijelić
28. veljače 2023. - 21:40

- Gradnja groblja ide dinamikom po ugovoru, do kraja godine većina radova bit će gotova. Ovog proljeća planiramo grobno polje s kraja groblja privesti svrsi za privremeni ukop onima koji su platili grobno mjesto, a grobnica još nije gotova – najavljuje direktor Groblja Dubac Đuro Lonza skoru ‘aktivaciju‘ komunalnog sadržaja za koji u sveopćem nedostatku ukopnih mjesta vlada veliki interes.

- Grobno polje o kojem je riječ uključuje pet ili šest većih grobnica gdje bi se mogle primiti kapse. Bila bi to privremena grobnica za potrebe onih koji su uplatili grobno mjesto a još ga nisu dobili na uporabu. Predviđamo da bi grobno polje moglo biti spremno za prve ukope krajem travnja. Prognozirati datum je nezahvalno jer ovisi o dosta toga na što ne možemo utjecati poput vremena koje nas baš ne mazi, dinamici izvođenja radova, dobavljačima... - ističe Lonza i otkriva kako je dosad uplaćen novac za prodaju 1360 grobnica, a 99 kupaca zamolilo je za odgodu dok se ne snađu za novac.

- Izdano je 1550 privremenih rješenja za grobnice. Kupci su uplatili 90 posto traženog iznosa dok im 10 posto preostaje podmiriti kad grobnica bude završena – rekao je direktor Groblja Dubac.

Potvrdio je Lonza kako će grobnice poskupjeti za 20 posto, ali samo za građane koji nakon 1. lipnja podnesu zahtjev za kupnju dok oni u proceduri ne moraju strahovati.

Više cijene neće se odnositi na građane koji su već dobili privremena rješenja, kao ni na one koji se na kupnju grobnog mjesta odluče do 31. svibnja.

Cijene ukopnih mjesta, dakako, ovise o kategoriji i veličini grobnice. Lonza ističe kako su najtraženije srednje grobnice s 2 police koje s uključenim PDV-om stoje 58 tisuća kuna ili 7.697 eura. Najprostranije veće su, dakako, i najskuplje a cijena im je oko 90 tisuća kuna ili 11.945 eura.

Zajednički projekt Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka predstavljen je prije točno deset godina kao kapitalni infrastrukturni projekt na površini od 12 hektara. U prvoj fazi, rečeno je na predstavljanju,  planirana je izgradnja 1600 grobnica i to katoličkih 1 200, 159 za pripadnike islamske vjeroispovijesti, 53 pravoslavne, 28 ateističkih, jedna skupna gronica i 144 niše i spremišta za urne.

Istaknuto je kako će groblje biti podijeljeno u tri dijela, kršćanski dio sa pripadajućom kapelicom veličine od oko 200 metara četvornih, muslimanski dio sa jednako velikim obrednim objektom, kao i na centralnom trgu prostor za obrede pokopa, koji neće biti označen religioznim simbolima, a moći će ga koristiti svi, bez obzira na vjeroispovijest. Vrh brda bit će uređen kao vrt sa vidikovcem. Svi grobovi bit će ili od crnog granita ili od bijelog kamena.

- Pristupna cesta gradit će se od skretanja za poslovnu zonu u Čibači, a postojeća prometnica koja spaja Orsulu i groblje proširit će se na 2,5 metara i postat će nova dubrovačka šetnica, najavljeno je tad. Završetak radova očekuje se krajem godine, a otvorenje groblja u proljeće 2024.

 

01. svibanj 2024 17:39