StoryEditorOCM
Dubrovniksvi su u privatnom smještaju, nema potrebe za prihvatni centar

Na dubrovačkom području trenutačno je 75 Ukrajinaca, no samo ih se 14-ero javilo dubrovačkom Crvenom križu. Doznali smo koliko ih je najavilo dolazak

Piše Silvia Rudinović
10. ožujka 2022. - 13:22

Gradsko društvo Crvenog križa počelo je danas s prikupljanjem materijalne pomoći za ukrajinske izbjeglice. Prema neslužbenim informacijama, na dubrovačkom je području trenutačno 75 ukrajinskih državljanja različitog statusa, ne nužno izbjegličkog. Taj podatak treba uzeti s rezervom jer te osobe nisu u obvezi odjaviti se pa nije sigurno jesu li još uvijek na našem području. Samo 14-ero se dosad javilo Crvenom križu, a deset ih je najavilo dolazak, kaže ravnatelj Gradskog društva CK Dubrovnik Živko Šimunović.

- Svi su oni u privatnom smještaju. Ovdje zasad nema potrebe za otvaranjem prihvatnog centra, zapadna i sjeverna Hrvatska imaju veći priljev ljudi. Posljednje informacije kažu da je oko 3.800 izbjeglica došlo u našu zemlju. Oni se trebaju prijaviti policijskoj upravi kako bi ostvarili izbjeglička prava. Kad se jave Crvenom križu dobit će hranu, odjeću, obuću, psihosocijalnu i pomoć službe traženja ukoliko imaju teškoća stupiti u kontakt s bližnjima te ih upućujemo u sve ostale nužne informacije. To se odnosi na zdravstvenu zaštitu, usluge medicinskih ustanova, na školovanje djece, ukoliko to žele, itd. Javilo nam se troje prevoditelja, ukrajinskih građana koji ovdje dulje vremena žive i koji su nam pri ruci. Pomažu nam u komunikaciji s izbjeglicama – kaže Živko Šimunović.

image
U Sporstkoj dvorani u Dubrovniku počelo je prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu
Tonći Plazibat/cropix

Kako pomoći?

Neslužbeno se doznaje kako su četiri osobe iz Ukrajine na otoku Korčuli, ali zasad ne traže status izbjeglica jer imaju dvojno državljanstvo.

Građani Dubrovnika se pitaju kako pomoći ukrajinskom narodu. Otkako je krenuo izbjeglički val, pojavile su se različite aplikacije i kanali na društvenim mrežama gdje se mogu javiti hrvatski građani spremni pružiti smještaj ukrajinskim izbjeglicama. Caritas Ukrajine objavio je žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis, a Hrvatski Caritas pokrenuo je u četvrtak, 24. veljače humanitarnu akciju. Akciji su se pridružile i župe Dubrovačke biskupije, pa tako i župa sv. Mihajla u Lapadu od vjernika prikuplja novčanu pomoć i nastavit će s prikupljanjem tijekom korizme. Župnik don Robert Ćibarić kaže kako nije  izostala reakcija župljana. Samo su u prvom tjednu prikupili preko osam tisuća kuna, a uskoro će objaviti i ovotjedni iznos.

Od četvrtka, dubrovački Crveni križ prikuplja materijalnu pomoć u Sportskoj dvorani u Gospinom polju, i to će raditi svaki dan od 9 do 17 sati do 18. ožujka. Nakon toga, pomoć će se prikupljati u prostorima Crvenog križa Dubrovnik na Kantafigu, Obala pape Ivana Pavla II 61, radim danom od 9 do 14 sati. Prikuplja se hrana za izbjeglice smještene u Hrvatskoj, i to isključivo sljedeći artikli: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu te higijenske potrepštine: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu.

image
U Sporstkoj dvorani u Dubrovniku počelo je prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu
Tonći Plazibat/cropix

Hrvatski Crveni križ otvorio je donatorski telefon 060 9011. Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, a u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Crveni križ prima i uplate na žiro račun IBAN: HR0923600001503056530, a donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

02. svibanj 2024 09:57