StoryEditorOCM
DubrovnikPAD PRIHODA

Na dubrovačkim parkiralištima ljeti se mjesečno zaradi 3 milijuna kuna, ali ove godine ništa od toga!

Piše Silvia Rudinović
18. lipnja 2020. - 19:27
Sanitat je prvo gradsko poduzeće koje je svojim radnicima smanjilo plaće i izašlo u susret svojim korisnicima. Tijekom strogih mjera zaštite od COVID-19, od 21. ožujka do 1. svibnja, u potpunosti su ukinuli naplatu na javnim parkiralištima, a od prošlog vikenda na snazi je odluka o smanjenju ljetnih cijena.

image
Ove godine cijene parkiranja u Dubrovniku su niže nego lani
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Od 13. lipnja do 30. rujna, na malom parkiralištu iz nekadašnje Atlasove zgrade na Pilama cijena sata parkiranja umjesto 75 naplaćuje se 40 kuna, a na parkiralištu ispod Žičare, umjesto 40 cijena ostaje predsezonska – 20 kuna po satu.

Dnevna karta 400 do 800 kuna

image
Ove godine cijene parkiranja u Dubrovniku su niže nego lani
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Slijedom toga, smanjene su i dnevne karte s tisuću na 400 kuna, i u nultoj zoni na Pilama gdje je dan parkiranja čak 800 kuna, umjesto lanjskih 1.500 kuna – što je bilo na razini vrlo pristojno noćenje u Dubrovniku. Čak su i povlaštene godišnje karte produžene za razdoblje u kojem je vrijedila obustava naplate. O tome su svi korisnici obaviješteni sms porukama.

Zbog radova na nekadašnjem hotelu Stadion, ukinuta su parkirališna mjesta ispred gruškog bazena, ali su uvedena neka nova naplatna mjesta, na primjer na Obali Ante Starčevića u Zatonu i u Ulici dr. Ante Šercera, na putu prema Općoj bolnici, na zahtjev samih stanara okolnih kuća.

- Naplata parkirališta u svibnju na razini je 30 posto lanjskih prihoda. Situacija nije dobra, par prihoda će sigurno biti velik – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata.

image
Tomislav Tabak, direktor komunalnog društva Sanitat
Tonći Plazibat/CROPIX


Lani rušili rekorde
Parkirališta nisu jedini segment poslovanja (zaduženi su za gradske tržnice, službu pauka, oglašavanje na javnim mjestima i dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju i dezodorizaciju), niti izvor prihoda, ali su svakako najizdašniji. U ljetnim mjesecima, Sanitat je mjesečno ubirao dva i pol do tri milijuna kuna samo na javnim parkiralištima. Zahvaljujući prethodnim plodonosnim godinama, u Sanitatu nema razloga za brigu. Plaće su sigurne, poručuje Tabak, i sa smanjenim prihodima, svi će troškovi biti pokriveni. Prošla je godina za njih bila rekordna, s 29 milijuna kuna prihoda što je rast od 12 posto.

image
Ove godine cijene parkiranja u Dubrovniku su niže nego lani
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


- Imali smo preko deset milijuna kuna bruto operativne dobiti, što se nikad u povijesti Sanitata nije zabilježilo – ističe Tabak i dodaje kako se prilagođavaju situaciji i da su vrlo brzo reagirali u stanju COVID-19, svjesni nužnosti smanjenja cijena. „Prilagođavamo se koliko možemo“, naglašava.

image
Ove godine cijene parkiranja u Dubrovniku su niže nego lani
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Unatoč svemu, Sanitat ne odustaje niti poseže za stankom kad su u pitanju tri velika projekta. Javna garaža u poslovnom centru Dubrovnika, iza zgrade ex DTS-a, s 400-tinjak parkirališnih mjesta, dvije podzemne etaže, prizemljem i pet katova, u fazi je izrade glavnog projekta. Nadalje, čeka se objava javnog natječaja za projekt uređenja platoa Gradac, koji služi kao parkiralište vozila čiji vlasnici imaju Sanitatovu povlaštenu kartu. Glavni projekt tržnice u Gružu je pri kraju, kaže Tabak i poručuje: „Ovi ključni projekti ne smiju se zaustavljati. S obzirom na potrebe grada, njih je trebalo davno rješavati, prije desetak, petnaest godina“.
26. travanj 2024 11:20