StoryEditorOCM
DubrovnikGODINA PANDEMIJE|

Na Boninovu lani više pokojnika nego prije korone, raste li nam smrtnost i ove godine?

Piše Gabrijela Bijelić
12. ožujka 2021. - 19:26

Od početka pandemije u ožujku prošle godine do danas dubrovačko pogrebno društvo Boninovo d.o.o. na posljednji je počinak ispratilo ukupno 53 pokojnika preminula od posljedica zaraze koronavirusom. Tijekom 2020. obavili su sprovod odnosno prijevoz do mjesta ukopa za 38 umrlih od covida-19, dok su tijekom siječnja i veljače ove godine pogrebne usluge pružili već za 15 takvih pokojnika.

Manje i više

Statistika umrlih u prošloj godini, prvoj koju je obilježila globalna infekcija, pokazuje blagi porast stope smrtnosti, pa je tako lani u evidenciji Boninova zabilježen 721 pokojnik ili 27 više nego tijekom 2019. koja je završila sa 694 preminula građanina.

Uz napomenu da je riječ samo o pokojnicima koje je zbrinulo Boninovo, direktor Marijan Dadić iznosi i podatke o umrlima tijekom prva dva mjeseca 2021. koji otkrivaju kako su u siječnju i veljači 2020. umrle 134 osobe dok ih je u isto vrijeme ove godine bilo 130:

- Za nama je izuzetno zahtjevna godina u kojoj smo morali prilagoditi poslovanje novonastaloj situaciji. Od početka pandemije Covid-19 pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganje urni obavljali smo prema preporukama koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo zbog zaštite obitelji pokojnika i pogrebnika obitelji pokojnika. Sukladno tome Boninovo je organiziralo sprovode, posljednje ispraćaje i polaganja urni isključivo u krugu uže obitelji te predstavnika vjerske zajednice.

image
Dubrovačko groblje Boninovo radi po epidemiološkim preporukama
Tonci Plazibat/Cropix

Osmrtnice za pokojnike nisu sadržavale mjesto ni vrijeme održavanja pogreba pa smo ih izrađivali i objavljivali nakon pogreba. Sukladno uputama epidemiologa, osigurali smo dovoljan vremenski razmak između pogreba i posljednjih ispraćaja da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostora prostorija za ispraćaj pokojnika – objasnio je direktor Boninova i upozorio na važeću preporuku prema kojoj se savjetuje zaštitnih maski za lice tijekom sprovoda i posljednjeg ispraćaja, kao i zabrana izražavanja sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Problemi s inozemstvom

- Uz ove preporuke i mjere Boninovo je organiziralo rad djelatnika u dvije grupe. Grupe su organizirane tako da vremenski traju po 7 dana te se nakon 7 dana mijenjaju i nemaju doticaj jedni sa drugima. Prva grupa je zadužena za sve poslove kod preuzimanja i prijevoza pokojnika te pogreba i ispraćaja dok je druga grupa zadužena za održavanje i uređenje grobalja na širem području grada – istaknuo je Marijan Dadić. O pravilima preuzimanja pokojnika, posebno onih kojima je utvrđen Covid-19, ističe:

- Sve se odrađuje uz najstrože mjere zaštite naših djelatnika koji posjeduju svu potrebnu zaštitnu opremu, zaštitne rukavice, jednokratna zaštitna odijela, zaštitne naočale te zaštitne maske za lice.

- Nakon svakog preuzimanja i prijevoza pokojnika naši djelatnici dezinficiraju unutrašnjost pogrebnog vozila. Ukupno imamo 19 djelatnika, od kojih ih je 14 zaduženo za rad na groblju te obavljanje sprovoda i posljednjih ispraćaja. Tijekom 2020. godine, a pogotovo za vrijeme lockdowna, imali smo problema kod prijevoza pokojnika u inozemstvo jer smo bili primorani poštovati odluke vezane uz granične režime sa susjednim državama. Nemogućnost organiziranja sprovoda u susjednim državama, kao i neometani prijelaz državne granice za odlazak na sprovod prisililo je mnoge da traže alternativna rješenja te smo slijedom toga imali povećanu potražnju za našim privremenim grobnicama – zaključio je direktor Boninova.

Na jugu 650 aktivnih slučajeva

U prvom tjednu ožujka Dubrovačko-neretvanska županija nacionalni je rekorder u covid statistici, zbog čega su za razliku od ostatka zemlje, na snazi postrožene epidemiološke mjere. Najjužnija županija bilježi 6675 slučajeva, od čega 650 aktivnih, te 92 umrle osobe. Po učestalosti infekcije od gradova i općina brojnošću očekivano prednjači Dubrovnik sa 253 aktivnih slučajeva i 31 dosad umrlom osobom. Blizu je i Općina Konavle gdje je 212 aktivnih slučajeva, uz 10 preminulih. Župa dubrovačka bilježi 111 aktivan slučaj, te četiri slučaja sa smrtnim ishodom.

26. travanj 2024 22:29