StoryEditorOCM
DubrovnikRUŠEVINA NA KRAJU GRADA

Na Belvederu otvorena sezona kupanja, no od građevinske sezone i dalje nema ništa

Piše Maja Rilović Koprivec
10. lipnja 2023. - 17:23

Svake godine s novom turističkom sezonom dubrovački gosti pitaju nas Dubrovčane, svoje domaćine, zašto nekadašnji Hotel Belvedere  još stoji kao ruševina – više od tri desetljeća. Svake godine iznova odgovaramo  kako postoji puno obećanja, planova, projekata, novih investitora i vlasnika, ali da po svemu sudeći  od svega još godinama neće biti ništa. Posljednja investicija koja se dogodila na Belvederu je uređenje taraca i sunčališta na kupalištu  koje je podlokalo more i dugogodišnja nebriga. Napravio je to o proračunskom trošku Grad Dubrovnik koji kao i svi građani, godinama čeka da neki od vlasnika pokrene radove na Višnjici i barem sruši ruševine nekada luksuznog hotela.

image
Tonči Plazibat/hanza Media/

 Posljednja informacija koja je uzburkala medijske krugove je odgovor zastupnika tvrtke Vila Larus, vlasnika hotela Belvedere Nikole Lasića dan za dubrovačke medije kako oni zapravo čekaju potez Grada Dubrovnika tj. DORH-a po pitanju određivanja granice pomorskog dobra. Posljednjih godina upravo je određivanje granice pomorskog dobra  na ovom položaju bio najčešće spominjan razlog što se nekadašnji vlasnik nije ranije upustio u ponovnu izgradnju Hotela Belvedere.   

Dubrovčani su proteklih godina u više navrata čitali o planovima ruskog miljardera Viktora Vekselberga za Belvedere napose tijekom javne rasprave o izmjenama prostorno-planske dokumentacije. Predstavljeno je i idejno arhitektonsko rješenje novog Hotela Belvedere, kojem je autor Studio 3LHD. Izrađena je i HIA studija rušenja starog hotela  Belvedere, prva takva procjena utjecaja na povijesnu jezgru Dubrovnika kao zaštićene svjetske kulturne baštine u Hrvatskoj, no do novog prostornog plana za Belvedere nije došlo. Povučen je s Gradskog vijeća dok se ne utvrde granice pomorskog dobra.

 Kako onda tako i danas, uz bitnu razliku da je Hotel Belvedere promijenio vlasnika.

image
Tonči Plazibat/hanza Media/

Podsjetimo, pisali smo da je ruski oligarh Viktor Vekselberg prodao tvrtku Vila Larus koja je vlasnik Belvedera nekoj tvrtki sa sjedištem na Cipru. Potvrdio je to svojedobno Vekselbergov  prijatelj i suradnik Davor Štern.  Kako je Dubrovački vjesnik već pisao Vila Larus je od 2018. godine u vlasništvu ciparskog društva Zabuton Holdings Limited, a zastupa je Igor Juszupov, član uprave sa švicarskom adresom. Juszupov je ujedno tada bio i predsjednik Uprave tvrtke Tifon Labirint u čijem je vlasništvu Restoran 360 u Dubrovniku.

Strani mediji u više su navrata objavili informacije kako je ta prodaja možda samo fiktivna i vezana uz sankcije koje  Američki ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija od 2018. uvodi prema bogatašima povezanima s ruskim političkim vrhom. U lanjskom krugu sankcija i nakon ruske invazije na  Ukrajinu,  SAD i EU su uvele i sankcije izravno prema  Vekselbergu, a lani je također, FBI  na Mallorci zaplijenio Vekselbergovu 70 milijuna funti vrijednu superjahtu Tango koju smo toliko puta vidjeli ispred Dubrovnika.

image
Tonči Plazibat/hanza Media/

Tvrtka "Vila Larus" kupila je dubrovački Hotel Belvedere 2014. godine od Ine d.d. za 12,178 milijuna eura, na javnoj dražbi i Vekselbergova tvrtka je bila jedini zainteresirani kupac.  Početna cijena Belvedera bila je 24 milijuna eura, ali kako je rečeno tada, bila je riječ o drugoj dražbi, ogromnim troškovima, planiranim rušenjem, pa potom izgradnje u ratu posve devastiranog hotela, te samo jednim zainteresiranim kupcem, zbog čega je cijena prepolovljena. Od tada je još nekoliko godina trajala sudska trakavica Ine i Vile Larus oko vlasništva nad Belvederom sa suvlasnikom hotela  Zvonkom Stojevićem i njegovom tvrtkom Cleostone Corporation. Na području Belvedera on je planirao hotelski kompleks s koncertnom dvoranom do 2000 posjetitelja, šoping centrom, restoranima, javnom podzemnom garažom i brojnim drugim sadržajima što je Gradska uprava tada objeručke prihvatila, no do toga nikada nije došlo. Vekselberg je imao drugačije viđenje ovoga prostora za koji evo već gotovo deset godina nijedan vlasnsik  Vile Larus, odnosno Belvedera nema pravog odgovora kad će radovi krenuti.     

06. svibanj 2024 10:17