StoryEditorOCM
DubrovnikSVI SU SUMNJIVI

MUP-u u mukama zbog izdavanja potvrda: u Dubrovniku je lakše upisati dijete na fakultet nego u vrtić!

Piše Silvia Rudinović
14. veljače 2024. - 07:30
Uvjet za upis po subvencioniranoj cijeni je da oba roditelja imaju prebivalište u DubrovnikuBozidar Vukicevic/Cropix

Sustavu su sumnjivi svi partneri koji imaju djecu, a nemaju prebivalište na području iste jedinice lokalne samouprave. Djeca u takvim obiteljima nemaju jednake uvjete upisa u vrtić. Dubrovnik je poprilično neumoljiv prema ovakvim, možda rijetkim, ali slučajevima u čije razloge životnih odabira ne treba ulaziti.

Bez manipulacija

Uvjet za upis djeteta u jedan od dva gradska vrtića, po uobičajenoj subvencioniranoj cijeni, je da oba roditelja imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika. Za primarni jutarnji desetosatni program, ta cijena se kreće od 33,18 do 73 eura mjesečno, ovisno o socijalnom i imovnom statusu. Obitelji u kojima jedan roditelj ima prebivalište izvan Dubrovnika plaćaju ekonomsku cijenu programa koja je četiri do deset puta viša!

Dakle, obitelj u kojoj majka živi, radi i prijavljena je u Dubrovniku, a otac u Dubrovačkom primorju, Zagrebu ili Pekingu, vrtić plaća 322,52 eura mjesečno. Istodobno, pravilnik predviđa iznimke po kojima roditelji koji u Dubrovniku imaju prijavljeno boravište zbog potrebe državne ili javne službe, te obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja stranci s privremenim boravištem u gradu. Oni plaćaju subvencioniranu cijenu. To znači da se veći dio njihovih troškova vrtića pokriva iz gradskog proračuna kojega puni ona majka čiji partner ima prebivalište u Primorju.

Izgovor za ovakav krut pravilnik je sprječavanje manipuliranja prebivalištima koja su se proteklih desetljeća znala lažno prijavljivati po drugim općinama radi različitih olakšica, ali i unutar samoga grada zbog upisnih područja gradskih škola. Ostaje pitanje, koliko je ovakav uvjet spriječio a koliko je potaknuo nove lažne prijave prebivališta. U nekim se gradovima ostavlja mogućnost da ta druga općina ili grad, u kojoj je prijavljen jedan od roditelja, sudjeluje u sufinanciranju.

U Dubrovniku je danas daleko lakše upisati dijete na fakultet nego u vrtić. Nekad su ugovori vrijedili od trenutka kad je dijete upisano u jaslice pa do polaska u školu. U međuvremenu se nisu mijenjala pravila ni propitivala boravišta, prebivališta ni cijepni status. Preklani je donesen novi pravilnik po kojem roditelji svake godine moraju podnositi zahtjev za nastavak korištenja usluga vrtića, a to podrazumijeva prilaganje potvrde MUP-a o prebivalištu za dijete i oba roditelja, ili preslike osobnih iskaznica.

image

Dživo Brčić, pročelnik UO za obrazovanjeBožo Radić/cropix

Tonči Vlašić/

Pravo u kupe, realnost u špade

Dječji vrtić Pčelica u siječnju je pozivao roditelje djece koja će do 1. travnja napuniti šest godina i najesen kreću u školu, a inače ne pohađaju vrtić, da ih prijave u program predškole. Zakon nalaže da sva djeca u godini prije polaska u prvi razred osnovne škole moraju pohađati program predškole u trajanju 250 sati, iznimno najmanje 150 sati. Program je besplatan i sufinancira ga država. No, vrtić u pozivu navodi da pravo na upis u predškolu imaju samo djeca koja s oba roditelja imaju prebivalište na području Dubrovnika, a ovdje se ne radi o pravu na upis u vrtić nego o obvezi, štoviše o ustavnom pravu djece.

- Ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja kojima je Grad Dubrovnik osnivač organiziraju 250 sati predškole za svu djecu predškolce bez iznimke, bez obzira imaju li oba roditelja prijavljeno prebivalište na administrativnom području Grada Dubrovnika ili ne – odgovaraju iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, suprotno onome što piše u pozivu njihova vrtića.

Dalje navode kako djeca koja pohađaju desetosatni vrtićki program navedenih 250 sati pohađaju u sklopu tog programa, dok je za djecu koja ne pohađaju vrtić program predškole organiziran u popodnevnim satima.

- Za ovaj program ne naplaćuje se naknada roditeljima. Grad Dubrovnik je, dakle, osigurao provođenje programa predškole za sve obveznike, bez obzira na propisane uvjete upisa u ustanovu, jer je pravo na obrazovanje jedno od ustavnih prava - priznaju iz odjela pročelnika Dživa Brčića.

Jesu li roditelji s prebivalištem u različitim jedinicama lokalne samouprave tražili sudsku zaštitu?

- Nemamo saznanja o tužbama roditelja zbog ovog uvjeta. Bilo je tužbi zbog drugih razloga, odnosno zbog činjenice da je program predškole za djecu koja nemaju uredan cijepni status organiziran izvan desetosatnog vrtićkog programa, u smislu diskriminacije među djecom. Navedeno nije slučaj, jer temeljem pozitivnih zakonskih propisa djecu nije moguće upisati u vrtić ukoliko nemaju uredan cijepni status, a s druge strane pravo na obrazovanje je jedno od ustavnih prava i u tom smislu Grad Dubrovnik omogućio je svoj djeci pohađanje obveznog programa predškole, bez obzira imaju li oba roditelja djece prebivalište na administrativnom području Grada Dubrovnika ili bez obzira na činjenicu imaju li djeca uredan cijepni status ili ne – kažu iz gradskog odjela za obrazovanje.

Jednoroditeljske obitelji

U Zagrebu i Splitu djeca koja imaju prebivalište s oba roditelja, odnosno sa samohranim ili jednim roditeljem ukoliko je riječ o jednoroditeljskoj obitelji, na svom području imaju prednost upisa. U Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo kažu kako se uvjetima upisa u vrtić nisu bavili, ali često dobivaju upite o definiciji jednoroditeljskih obitelji.

- Kod jednoroditeljskih obitelji ne znači da drugi roditelj ne postoji, primjer su razvedeni roditelji. Još su nam se oko jednog pitanja često javljali, a to je da oba roditelja moraju potpisati suglasnost prilikom upisa djeteta u vrtić. Nije dovoljna suglasnost jednog roditelja, osim ako jedan roditelj ima samostalnu skrb – kaže Oliver Čanić, predsjednik te udruge.

Jednoroditeljska obitelj je ona u kojoj dijete živi samo s jednim roditeljem, ali drugi roditelj i dalje ispunjava svoje roditeljske obveze i koristi svoja roditeljska prava.

27. travanj 2024 19:38