StoryEditorOCM
DubrovnikČEMU ŠUTNJA?

MUP bez odgovora je li Policijska uprava dubrovačko- neretvanska već treći dan bez načelnika?

Piše Ahmet Kalajdžić
21. rujna 2022. - 14:48

Nakon što je u ponedjeljak 12 rujna obavljeno testiranje u sklopu redovitog postupka odabira kandidata za imenovanje ukupno 15 rukovodećih policijskih službenika, konkretnije načelnika policijskih uprava širom Hrvatske, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović početkom ovog tjedna je poništio taj interni natječaj za čak pet policijskih uprava.

Prema dostupnim podacima, interni natječaj na kojeg su se mogli javiti samo kandidati iz reda policajaca koji ispunjavaju stroge kriterije, a od kojih je jedan od najvažnijih status savjetnika, poništen je za izbor načelnika Policijskih uprava dubrovačko- deretvanske, krapinsko- zagorske, primorsko- goranske, virovitičko- podravske i vukovarsko- srijemske.

Prema odluci ministra Božinovića, do obustave natječaja za načelnika PU dubrovačko- neretvanske došlo je zato što kandidati za tu dužnost nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju, dok je natječaj za načelnike ostale četiri policijske uprave obustavljen ”zbog bitno promijenjenih okolnosti nakon raspisivanja oglasa” od strane MUP RH iz kojeg je naglašeno kako protiv te ministrove odluke ”nije dopušteno ulaganje pravnih lijekova”, odnosno žalbi i slično.

image

Ivan Pavličević

Božo Radić/cropix

Međutim, iščitavanje ministrove odluke temeljem dostupnih i pouzdanih informacija do kojih je došao Dubrovački vjesnik, dobiva novo tumačenje. Naime, ne ulazeći u spekulacije koje su se pojavile u kuloarima o navodnom sukobu dviju snažnih frakcija unutar MUP RH,  zadržat ćemo se isključivo na najjužnijoj hrvatskoj policijskoj upravi. Naime, možemo zaključiti kako Ivan Pavličević više nije načelnik te uprave koja u sustavu javne sigurnosti ima nemjerljivo važnu ulogu, tim veću jer je riječ o policijskoj upravi koja je ”na dnevnom udaru” migranata, krijumčara oružja i narkotika, ali i upravi koja skrbi o slici koju Hrvatska, zbog nemjerljive turističke uloge Dubrovnika, ima u svijetu.

Prema spomenutim pouzdanim podacima, na interni se natječaj za sve Policijske uprave prijavilo ukupno 120 kandidata, ali ih je testiranju pristupila samo trećina, odnosno 40. Omjer prijavljenih i kandidata koji su pristupili testiranju za funkciju načelnika PU dubrovačko- neretvanske je obrnut: od tri prijavljena kandidata nije pristupio jedan kojem nismo uspjeli sa sigurnošću utvrditi ime, ali jesu Pavličević i Željko Strinić iz PU zadarske. No, njih dvojica nisu ostvarili potreban broj bodova za prolaz na testu.

I premda se za ishod natječaja znalo već u prošli utorak, kako se iz MUP-a niti iz dubrovačke PU nije nitko javio priopćenjem, koncem prošlog tjedna smo poslali upit Ravnateljstvu policije. Resorno smo ministarstvo pitali je li Ivan Pavličević i dalje načelnik PU dubrovačko- neretvanske, odnosno je li privremeni vršitelj dužnosti do izbora nove osobe ili je izabrana nova osoba. Također, u kontekstu činjenice da je i njemu kao i brojnim ostalim načelnicima obnašanje funkcije isteklo u nedjelju u ponoć 18. rujna, pitali smo na koje novo radno mjesto će biti Pavličević raspoređen, a tko na mjesto (eventualnog vršitelja dužnosti) načelnika?

image

PU dubrovačko-neretvanska može se pohvaliti iznimnim rezultatima u otrkivanju kriminala

Bozo Radic/Cropix

Međutim, već peti dan smo bez odgovora. ”Silenzio stampa” iz središnjice MUP-a u Zagrebu pokazatelj je i nepojmljivog odnosa resornog ministarstva ne samo prema medijima, nego i prema svom zaposleniku koji je u proteklom razdoblju, valja priznati, zajedno sa svim policijskim službenicima postigao vrijedne rezultate, osobito u otkrivanju imovinskog te kriminaliteta droga.

Na brisanom prostoru

Insajderske informacije ukazuju i na problem činjenice da bivši načelnici, ma kakav doprinos dali javnoj sigurnosti i borbi protiv svih oblika kriminaliteta, nakon obnašanja te funkcije ostaju na ”brisanom prostoru”, prepušteni zapravo volji ”nekog gore” i novoizabranih načelnika ali i postojećim mogućnostima sustava. Naime, uvjeravaju nas kako je u tom segmentu zakon nedorečen, ali da bi se sposobne ljude negdje postavilo nakon smjene, treba nekog smijeniti! Naš izvor naglašava: bez nužnog ”poguranca” iz Ravnateljstva ili politike, s razlogom ili bez ili zbog svega (neiz)rečenog, bivši se načelnici nerijetko postave i do šest- sedam razina ispod njihovih znanja i sposobnosti. Ta se praksa već pokazala i s vrlo časnim ljudima koji su se dokazali u Domovinskom ratu te poraću i kasnijem dugogodišnjem radu. I, kako to u svom slengu kažu sami policijski operativci, na kraju ”naš čovjek ostane k‘o popišan”! Dodaju kako je posebna priča je teško ostvariva mogućnost napredovanja mlađih kadrova, bez obzira što imaju policijsku akademiju ili visokoškolsko obrazovanje, savladane pritiske i neupitne uspjehe u poslu. 

26. travanj 2024 17:24