StoryEditorOCM
DubrovnikOZNAČENA STABLA/

‘​Možete umiriti nepotrebno zabrinute građane Čokolina - park ostaje park!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. srpnja 2020. - 20:03
Stanovnike naselja Čokolino uznemirile su crvene oznake na stablima u njihovom jedinom parku s dječjim igralištem. Pribojavaju se da će biti posječena, jer su sada 'prošli izbori', te da će stabla pasti 'kao žrtve' nove prometne infrastukture koja se navodno tamo planira. Ili neke nove gradnje, nagađaju.

image
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Nema žigova

Prema Pravilniku o doznaci stabala koji je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, stabla odabrana za sječu mjere se i obilježavaju oznakama u prsnoj visini (približno 1,30 m od tla) te otiskom žiga doznačnog čekića. Ove oznake na stablima u jedinom parku u Čokolinu otprilike su na toj visini, ali žigovi se ne spominju.

Do jedine zelene oaze uz školu i Studenski centar može se doći kroz Čokolino i mali kružni tok na dnu naselja, za koji su čuli da bi se mogao spojiti s ulicom Marka Marojice jer je pritisak prometa na ovaj dio Grada već jako velik, a nedostaje i parking mjesta.

image
Prometnica na Kineskom zidu
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


U objavi na društvenim mrežama ističu da se park, 'prema GUP-u, nalazi u zoni visoke naseljenosti i visokog stupnja izgrađenosti', pa se pribojavaju gradnje nove stambeno-poslovne zgrade, čije smo nicanja već doživljavali na nebuloznim mjestima gdje ih je bilo teško za očekivati, ali su ipak niknule.

Stabla nisu označena od nadležnih

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku, da bismo saznali o čemu se tu zapravo radi i zašto su stabla označena?
- Nije predviđena nikakva sječa niti uklanjanje stabala u parku u Čokolinu. Boja na njima nije nanesena od strane nadležnih tijela - Vrtlara Dubrovnik i Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

image
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA



- Možete umiriti nepotrebno zabrinute građane iz Čokolina, jer taj park ostaje park! – naglašavaju iz Grada Dubrovnika.
- Grad Dubrovnik svakako u bližoj budućnosti (ovisno o vanjskim faktorima poput korona krize te dostupnim sredstvima) planira rekonstrukciju navedenog parka i dječjeg igrališta – istaknuli su.
25. travanj 2024 08:48