StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA ZA NOVINARE|

MOST Kandidat za župana predstavit će se sam, a mi vam ne organiziramo ankete i ‘klikače‘, nama su glavna anketa građani i njihovi glasovi

Piše LV
11. ožujka 2021. - 11:17

Opći dio predizbornog programa gradske organizacije Mosta za izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće grada Dubrovnika predstavljen je danas u nazočnosti kandidata za gradonačelnika mara Kristića, zamjenika gradonačenika Tončija Skvrce kao nestranačkog kandidata, Ivice Bana, Tomislava Franušića i predstavnika organizacije mladih MOST-a koja je u osnivanju, Sven Žustra. 

Opći program, ističu kandidati, temeljen je na realnoj ocjeni stanja gradskih dinancija i odraz je  stvarnih potreba građana.

-Grad je prezadužen, gradski je proračun u takvom stanju kakvom jest, a potrebno je potpuno transparentno voditi svaku stavku, i to na bazi aplikacija, kako bi građani na dnevnoj bazi imali uvid u apsolutno sve stavke - istaknuo je odvjetnik Ivica Ban, koji se osvrnuo i na projekte Grada i županije koje bi, prema stavu MOST-a, trebalo drugačije predstavljati, financirati i izvršavati.

-Brojni su projekti koji se često predstavljaju kao nešto što se mora učinioti, odnosno ne pita se građane žele li ih ili ne. To ćemo mijenjati na način da se za svaki projekt, osobito one koji su ocijenjeni kao štetni ili problemačtični, traži mišljenje građana na referendumu. Institucije bi ga morale raspisati, a građani o istom odlučivati - dodao je Ban. Grad ne smije više gubiti status područnog središta, što mu se već odavno i konstantno događa, dapače, rekao je, treba učiniti upravo suprotno i inzistirati na tome da Dubrovnik ostane samostalan kao područno središte.

Tonči Skvrce kandidat je za zamjenika gradonačelnika, a kao dugogodišnji djelatnik u tirzmu, odnedavno i u europskim fondovima, Skvrce se osvrnuo na stanje u toj jedinoj gospodarskoj grani, taktikama i novim trendovima na tržištu.

-Nužna je reorganizacija Turističke zajednice i zajednica, kao i implementacija inovativnih rješenja kao nadopuna trendovima, s posebnom pozornošću na sigurnost, ali i s beskrajnom zaštitom i isticanjem naše kulturne i povijesne baštine na kojoj kompletan dubrovački turizam počiva. Kad je riječ o multifunkcionalnom centru, koji bi pokrivao i kongresni turizam, i umjetnost i kulturu ali i sve druge velike događaje, planiramo ga u Srebrenome a ne na Babinom Kuku. To je zbog ogromnog parkinga koji je tamo planiram a i kako bismo izmjestili takve potencijalno gužvovite događaje iz centra Grada jer svi znamo što bi nam se dogodilo da 100-tinjak velikih autobusa i preko tisuću i pol automobila u jednom trenu krene u Lapad" - ističe Skvrce. Bilo je spomena i o kulturi, ustanovama i manifestacijama, za koje je rekao kako je krajnje vrijeme da ih vodi struka, i to nestranački kandidati, jer je 'vrijeme da ih prestane voditi politika'. U ovom segmentu programa fokus je na planu upravljanja Gradom, dok je Kristić napomenuo i kako su stava da Gradu treba potpuno novi GUP.

-Gradnja na području Grada - svi već dobro znate i vidite kakva je i što se napravilo, Grad je prezagušen gradnjom, nema druge negos e širiti van užeg gradskog područja, prema Zatonu, Orašcu, Pobrežju i Gornjim selima, jer u Gradu se više nema gdje ugurati ništa, pa je i kvaliteta života građana sve lošija upravo zbog pomanjkanja javnih sadržaja. treba onemogućiti privatnim interesima da cvjetaju nauštrb naših građana - zaključuje Kristić, spomenuvši Grabovicu i azil za životinje te spornu bezu cestu preko Rijeke dubrovačke.

I Tomsilav Franušić, inače osnivač i vlasnik Privatne gimnazije, izložio je dio programa.

-Treba omogućiti sufinanciranje i normalno funkcioniranje privatnih obrazovnih ustanova. Sustav je loš, propada sve više, sve se svodi na dobru volju i poriv pojedinca, a kad govorimo o otvaranju novih privatnih obrazovnih ustanova bilo kojeg ranga, to je bitno i za pluralizam i za razvoj znanja, kako bi nam visokoobrazovani mladi ostali u Gradu. no zato je potrebno prilagoditi programe i školske i sveučilišne, stanju na tržištu i novim potrebama. Kao čovjek s najvećom obitelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji moram istaknuti nedostatnost medicinske i psihološke ali i svake druge pomoći osobama, pogotovo djeci s poteškoćama. I sam sam roditelj takvog djeteta, i za sve morate u Zagreb, i to nije normalno, zato je to dio programa kojega gledam kao jedan od ključnih - ističe Franušić.

Sven Žustra je 23-godišnji mladić koji je u porganizaciji mladih MOST-a koja se tek treba konstituirati i koji je jednostavno pozvao mlade da se uključe u politiku.

-Od politike ne možemo pobjeći, ona nam kroji svakodnevicu i sve je vezano za politiku, pa smatram da je poziv mladima da se uključe u politiku i stranke sasvim legitiman. Treba sudjelovati, kreirati sve ono što želimo i pokazati da mladi, na kojima počiva svaka kvalitetna životna zajednica, imaju svoj stav, viđenje, snagu i elan, koja u kombinaciji s iskustvom postoećih članova stranaka te njihovom snagom može biti odličan spoj - ističe Žustra. Podsjetio je kako su mladi vrlo slabo uključeni i u politiku ali i u udruge i organizacije koje bi zapravo trebale odlučivati o kvalitetnijoj svakodnevici mladih. Generacija koju je pandemija možda i najjače pogodila ima volje i snage promijeniti neke stvari, dodaje, a od nekoliko točaka o kojima je govorio Žustra ističe se i ona o navijačkim organizacijama.

-Navijačke skupine mogu ponuditi puno toga, ali na dobar način, ne radi se samo o navijanju, nego o kulturi koja se treba održavati u svakoj zajednici. Znači, Boysi i Torcida, slobodno u MOST!" - istaknuo je Žustra.

Programske odrednice analizirat će se u nadolazeće vrijeme i na posebnim tematskim konferencijama za novinare, zaključuju MOST-ovci, dodajući kako će se kandidat za župana 'uskoro predstaviti ali sam'.

Na poslijetku je istaknuto kako će posebni dio programa sa konkretnim i ostvarivim projektima za svaki gradski kotar i mjesni odbor biti predstavljen u narednim danima te da će na njemu sudjelovati ostali članovi i simpatizeri koji su participirali u njegovoj izradi, a koji zbog epidemioloških razloga nisu mogli nazočiti predstavljanju općeg dijela programa. Na novinarsko pitanje jesu li napravili anketu kao neki dubrovački mediji i stranke te kako na njima stoje, Kristić odgovara: - Mi vam ne organiziramo nikakve ankete niti zapošljavamo ove što klikaju, nama su glavna anketa glasovi naših sugrađana. Kako oni glasaju na izborima, tako ćemo proći".

27. travanj 2024 02:59