StoryEditorOCM
DubrovnikNE MOŽE MANJI?

Montiranje antene na Lopudu završeno, a hoće li tamo i ostati? Evo argumenata Odašiljača i veza za raspravu akcijske grupe o odašiljaču

Piše Maja Rilović Koprivec
29. siječnja 2022. - 10:24

Crveno svjetlo koje je zasvijetlilo visoko iznad Lopuda označilo je da su monteri završili gradnju antenskog tornja Odašiljača i veza koji je posljednjih dana podigao na noge Lopuđane i zaljubljenike u njegove prirodne ljepote i spomeničku baštinu, i rezultirao potpsivanjem peticije i sastankom dubrovačke gradske uprave s upravom OiV. Dojam je kako je sastanak koji su investitor Odašiljači i veze i gradska uprava Dubrovnika organizirali dan ranije dao dovoljno vremena da se ovaj posao privede kraju. Hoće li 36 metara visok toranj na koji se tek trebaju montirati antene niza drugih tvrtki, ostati gdje jest i ovakav, trebalo bi u sljedećih mjesec dana odlučiti posebno povjerenstvo, akcijski tim čija glavna zadaća izrada konkretnog prijedloga koji bi predstavljao optimalno rješenje na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana. Nakon sastanka nije priopćeno tko će članovi toga povjerenstva i hoće li Lopuđani ovoga puta biti detaljnije upoznati s time što se gradi usred mjesta?

Zna se samo da će akcijski tim uključivati stručne neutralne osobe ovlaštene u području telekomunikacija i predstavnike stanovnika Lopuda. Ispred Grada Dubrovnika i OIV-a također će biti delegirani stručnjaci iz svih relevantnih područja, a imat će zajednički cilj izvršiti objektivnu i stručnu analizu i donošenje konkretnih zaključaka i prijedloga optimalnog rješenja. Prvi koji svima padne na pamet svakako je Đuro Lubura, Dubrovčanin, i vještak za telekomunikacije, no on nije želio govoriti o slučaju lopudskog odašiljača.

image
Osniva se akcijski tim za rješavanje problematike postavljanja antene na Lopudu

Što su ranije poduzeli da stanovnici Lopuda i Dubrovnika budu upoznati s budućim izgledom Lopuda, pitali smo Odašiljače i veze? Oni odgovaraju kako je procedura započela prije dvije godine.

-     Tijekom 2020. godine pokrenuta je procedura gradnje u koju je uključeno idejno rješenje, dobivanje posebnih uvjeta, izrada glavnog projekta prema istima i ishođenja potvrda za istaknuto te je početak radova na spomenutoj lokaciji uredno prijavljen nadležnim tijelima pri čemu je jasno navedeno što točno se planira graditi – navode no ne odgovaraju na pitanje jesu li kao društveno odgovorna kompanija onda očekivali ovakav otpor stanovnika u trenutku kada su spoznali razmjere gradnje antenskoga tornja.

Iz odgovora koji su poslali na pitanje o odnosu s Lopuđanima do sada iznose i stav kojim OiV izlaze pred novi „akcijski tim“:

-   Novi stup gradi se neposredno uz postojeći, na istoj čestici, a visina iznosi 31,5 metara s dodatkom tanke cijevi za TV odašiljačke antene i gromobrana, dok je visina starog stupa 20 metara. Zadržavanjem ove lokacije izbjegava se nepotrebna gradnja više stupova u okolici, a što bi bilo potrebno kako bi se pokrilo konzumno područje mjesta Lopud te dijela okolnog područja i pripadajućeg akvatorija, a ujedno se doprinosi i energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Eventualno premještanje odnosno izgradnja novog stupa na alternativnoj lokaciji u ovoj fazi značilo bi znatno veća financijska ulaganja. Kod gradnje novog stupa neophodno je tehnološki projektirati građevinu koja će zadovoljiti potrebe svih operatora korisnika, kako za postojeće, tako i za nove usluge, pišu iz OiV.

Novi toranj, ističe se u objašnjenju iz OiV, mora biti minimalno 50 posto viši od dosadašnjeg da bi primio istu količinu opreme na tehnički ispravan način. Osim financijskih evo koji su razlozi koje Odašiljači navode za visinu stupa:

-  Veća visina stupa omogućuje bolju pokrivenost signalima svih operatora korisnika, a posebice mobilnih operatera. Kvalitetna infrastruktura i elektroničke mreže indirektno ostvaruju bolje korisničko iskustvo svih korisnika modernih telekomunikacijskih usluga poglavito mobilnog interneta, zemaljskog radija i televizije. Dostupnost kvalitetnog mobilnog signala važna je za podizanje kvalitete života pravnih i privatnih osoba, turista, nautičara, a ključna je i u hitnim situacijama kako bi se ostvarila komunikacija putem jedne od dostupnih mreža odnosno kako bi građani imali dostupne sve potrebne informacije. Također, viši stup neophodan je radi efikasnog i sigurnog međusobnog radiorelejnog povezivanja baznih postaja. Radiorelejne veze između susjednih lokacija ne smiju imati prepreke u zoni optičke vidljivosti. Niži stup od predmetnog tehnološki ne bi zadovoljio potrebe operatora korisnika – navode iz OiV.

image
Novi i stari odašiljač na Lopudu

Ponavljaju također informacije od ranije kako je projektna dokumentacija izrađena u skladu s prostornim planovima, od nadležnih službi lokalne samouprave ishodili sve potrebne dozvole i suglasnosti, te također, od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ishodili Posebne uvjete zaštite nepokretnog kulturnog dobra prema kojima nadzor arheologa nije tražen niti je bio potreban jer u obuhvatu planiranih radova nema evidentiranih i zaštićenih kulturnih dobara

Iz OiV ističu kako su na njihovoj strani „propisi koji daju okvire za razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture“. Slijedom toga, da se slučajevi poput lopudskog tornja prevenirali potrebno bi bilo razmotriti promijenu propisa, najprije Zakona o gradnji i Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama, Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja i Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja, po kojima kao društvo od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, antene OiV grade.

04. svibanj 2024 02:20