StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA |

Mokošici nova moderna javna rasvjeta, ljetnikovac Gučetić postaje društveno-kulturni centar, pripremljen i projekt za cestu Osojnik – Ljubač...

Piše Grad Dubrovnik
21. kolovoza 2020. - 09:09


ENERGETSKI UČINKOVITO I EKOLOŠKO OSVJETLJENJE

Postavlja se nova javna rasvjeta u Mokošici

U Mokošici je u tijeku i izgradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete. Novi stupovi postavljaju se u ulicama Put od Osojnika, Put za Pobrežje, Za Belendinovo, Za Kontralovo, Od fontane, Uz skaline, Put na more i ulica Na moru, ukupne dužine 3080 metara. Postojeća rasvjeta na ovom području najvećim je dijelom zračna s izoliranim te pojedinim dijelovima neizoliranim vodičima što uslijed atmosferskih utjecaja uzrokuje česte ispade mreže.

image
Mokošica dobiva energetski učinkovitu rasvjetu
Grad Dubrovnik


Novi rasvjetni stupovi su čelični i predviđeni za zonu jake bure, a projektom će se osigurati i kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa, pješaka i biciklista.
Za radove su sklopljena dva ugovora i to za predio Put od Osojnika na iznos od 307.526,84 kuna i predio Staro selo na iznos od 489.997,70 kuna, bez PDV-a. Izvođač radova je TEXO MOLIOR d.o.o., a nadzor nad radovima provodi TERRA d.o.o.

USKLAĐENE TRASE

Trasa javne rasvjete je usklađena s trasom vodovodne i kanalizacijske mreže. Tome je tako jer se dva projekta izvode istovremeno.


POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJU

Ljetnikovac Gučetić postaje društveno-kulturni centar Mokošice

Ljetnikovac Gučetić u Rijeci Dubrovačkoj, trenutno u ruševnom stanju, uskoro će postati svojevrstan društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje. Naime, u tijeku je potpisivanje ugovora između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju ovog višestoljetnog zdanja bogate prošlosti.

Unatoč lošem stanju očuvanosti objekta te ambijentalnim devastacijama, sačuvana je tlocrtna dispozicija kuće, organizacija vrtnih površina i perimetalnih zidova, te će ovaj najveći ljetnikovac sa sjeverne strane Rijeke dubrovačke ponuditi reprezentativan ambijent za mnoge planirane programske sadržaje, namijenjene prvenstveno stanovnicima ovog područja, a tako i posjetiteljima.

image
Ljetnikovac Gučetić kreće u obnovu
Grad Dubrovnik


Podsjetimo, Zavod za obnovu Dubrovnika vodi projekt obnove ljetnikovca Gučetić, najvrjednijeg i najreprezentativnijeg kompleksa ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke 16. stoljeća. Nakon izrade konzervatorske dokumentacije i izrade projektnog zadatka, proveden je postupak javne nabave usluga izrade projektne dokumentacije. Ekonomski najpovoljnijom ponudom ocijenjena je ponuda Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

Vrijednost usluga iznosi 671.445,00 kuna a odnosi se na izradu cjelokupne dokumentacije - idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju. Po dovršetku izrade projektne dokumentacije, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na europske fondove.

POSVETA RUĐERU BOŠKOVIĆU

Na osnovi Integriranog programa revitalizacije dubrovačkih ljetnikovaca Grada Dubrovnika, u prostoru ljetnikovca će svoje mjesto imati društveno – kulturni centar. Centar će raspolagati tematiziranim programskim dijelom posvećenim Ruđeru Boškoviću.


RAZVITAK RURALNIH PODRUČJA

Pripremljen projekt za cestu Osojnik – Ljubač

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, podnio je zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole za cestu Osojnik - Ljubač. S ciljem revitalizacije i uravnoteženijeg razvitka slabije razvijenih područja te cestovno povezivanje ova dva naselja, koja su relativno blizu, ali nisu međusobno prometno povezana, investitor Grad Dubrovnik ugovorio je izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta.

image
Pripremljen projekt za cestu Osojnik – Ljubač
Grad Dubrovnik


Dužina glavne trase ceste iznosi oko 4 i pol kilometra, početak je na cesti Mokošica – Osojnik, južno od samog naselja Osojnik, a završetak na cesti Orašac – Ljubač južno od naselja Ljubač. Većim dijelom prolazi kroz zapuštena, neobrađena i kamenita područja obrasla niskom makijom i travama te uglavnom poljoprivredno neiskoristivim zemljištem. Cesta bi se uredila kao dvotračna i s riješenom oborinskom odvodnjom.

ŠIRENJE GRADA

Gradnjom nove ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana prema Pobrežju i ceste Osojnik - Ljubač, otvaraju se nove mogućnosti širenja grada. Također i razvoja njegovih udaljenijih predjela.


 
26. travanj 2024 06:51