StoryEditorOCM
DubrovnikParticipativno budžetiranje

Mokošanima je dosta parkiranih autobusa po ulicama, žele garažu! Evo gdje bi se trebala graditi

Piše Silvia Rudinović
28. rujna 2023. - 18:05

Stanovnici Gradskog kotara Mokošica na nedavnom su glasanju za projekte u okviru participativnog budžetiranja najviše glasova dali za nova parkirališna mjesta. Među ostalim prijedlozima, s 26,92 posto glasova građana, Mokošani su odabrali projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za garažu u naselju Naš dom, u Novoj Mokošici.

image

U Novoj Mokošici kronično nedostaje parkirališnih mjesta

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Ovo je prvi put da smo glasali za predložene projekte unutar svog kotara, a rezultati u Mokošici su bili takvo da je najviše glasova bilo za garažu. Ne treba se tome čuditi, jer je Mokošica postala parkiralište za sve koji ne znaju kuda će sa svojim autima i autobusima. Neki dan sam svjedočio tome kako je netko parkirao autobus na putu, zauzeo jedan prometni trak i tako ga ostavio da kamion nije mogao proći do butige. Koliko god se novih parkirališnih mjesta osigura, opet ih je nedovoljno – kaže Boris Čikato, predsjednik Vijeća GK Mokošica.

image

U Novoj Mokošici kronično nedostaje parkirališnih mjesta

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Projektom je predviđeno i ishođenje lokacijske dozvole za garažu, s igralištem i zelenom površinom na ulazu. U ovoj fazi, još uvijek nema informacija o broju garažnih mjesta, a ni sami stanovnici koji su glasali nisu upoznati o kojoj je lokaciji riječ.

- Riječ je o prostoru između sportskog igrališta u Našem domu i trgovine Studenac, gdje je a od igrališta prema studencu – pojašnjava Čikato.

image

U Novoj Mokošici kronično nedostaje parkirališnih mjesta

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA, u sklopu projekta Participativno budžetiranje, proveli su glasanje među stanovnicima pojedinih kotara kako bi se građani uključili u donošenje odluka u svojoj sredini. Tijekom lipnja i srpnja zaprimljena su 233 projektna prijedloga u osam gradskih kotara i 17 mjesnih odbora. Od toga je 131 prijedlog zadovoljio kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru. U gradskoj upravi provjeravali su provedivost svakog predloženog projekta pa je tako utvrđeno kako je moguće izgraditi garažu u Našem domu.

28. travanj 2024 01:29