StoryEditorOCM
DubrovnikOTOČKA RASPRODAJA !

Mljećani prodaju udjele u Libertasu, Čistoći, Vodovodu, Boninovu, Sanitatu.....

Piše Gabrijela Bijelić
17. lipnja 2020. - 07:25
Buduća organizacija prometa rješavat će se ili unutar postojećih otočkih društava ili pronalaskom novog koncesionara koji će preuzeti ulogu LibertasaBožo Radić/HANZA MEDIA
Na dosad nezabilježen potez odlučila se Općina Mljet ponudivši na otkup svoje vlasničke udjele u šest gradskih društava u gradskim društvima u većinskom vlasništvu Grada. Točnije, odlukom mljetskog Općinskog vijeća ostalim suvlasnicima, jedinicama lokalne samouprave, ponuđen je udio u portfelju prometnog društva Libertas, pogrebnog društva Boninovo, komunalnih društava Čistoća, Sanitat, Vodovod i Vrtlar.

Bez dodirnih točaka


Načelnik Mljeta Đivo Market objašnjava zbog čega se odriču udjela u dubrovačkim društvima:

image
Nacelnik Općine Mljet Dživo Market
Denis Jerković/HANZA MEDIA


- Procijenili smo da je bolje izaći iz vlasničke strukture poduzeća gdje su nam udjeli oko 1 posto i manje i s kojima nemamo gotovo nikakvih dodirnih točaka. Izuzetak je tek Libertas koji održava linije po otoku, no već neko vrijeme zbog nerentabilnosti najavljuje odlazak, te Čistoća s pretovarnom stanicom Mljet koja će izgubiti na značaju kad proradi županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. S Boninovom nemamo ništa jer su naše grobnice obiteljske, Vrtlar s Mljetom ne surađuje, nemamo parkinge pod naplatom Sanitata...Čak ni Vodovod ništa ne radi na otoku, mi smo dio NPKLM vodovoda koji ide iz Neretve – tumači načelnik Market motive koji su ih nagnali da oglase neuobičajenu ponudu ostalim suvlasnicima. S izuzetkom Grada Dubrovnika koji ju je prihvatio, ostale općine nisu iskazale interes.

image
Buduća organizacija prometa rješavat će se ili unutar postojećih otočkih društava ili pronalaskom novog koncesionara koji će preuzeti ulogu Libertasa
Božo Radić/HANZA MEDIA



- Općina Mljet se još prošle godine obratila Gradu i ponudila otkup svog udjela u gradskim društvima u većinskom vlasništvu Grada, što je Grad i prihvatio te je pokrenut postupak koji je, u dogovoru s Općinom, privremeno obustavljen zbog situacije s COVID-om. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti otkupiti sve udjele. U tom trenutku bi i autobusnu liniju, koja vozi na Mljetu i koja je već godinama u gubitku, preuzela Općina Mljet što bi nam bio dodatni benefit jer na razini godine ta linija bilježi gubitke od gotovo pola milijuna kuna – poručuju iz dubrovačke gradske uprave na temu otkupa udjela društava u ukupnom nominalnom iznosu od 4,35 milijuna kuna.

image
Čak ni Vodovod ništa ne radi na otoku koji je vodu dobiva od  NPKLM vodovoda
Božo Radić/HANZA MEDIA


 

Traži se novi koncesionar


- Novac od prodaje udjela u cijelosti ćemo koristiti namjenski, za unapređenje otočne infrastrukture. Na otoku već posluju dva komunalna društva, Komunalno Mljet koje prikuplja i zbrinjava otpad po otoku, te Voda Mljet kojoj je primarna djelatnost proizvodnja i vodoopskrba Mljeta. Što se tiče Libertasa koji je od dubrovačkih društava najprisutniji na području otoka, Općina s tim prometnim društvom ima ugovor kao i sa svim ostalim suvlasnicima. S gradonačelnikom Matom Frankovićem potpisali smo sporazum oko proporcionalne podjele gubitaka godišnje. Na mjesečnoj razini, mi za gubitke izdvajamo 15 tisuća kuna – obrazlaže Đivo Market koji smatra da nema nikakva razloga da Grad ne preuzme udjele i time izbjegne sufinanciranje mljetskog linijskog prijevoza. Buduća organizacija prometa rješavat će se ili unutar postojećih otočkih društava ili pronalaskom novog koncesionara koji će preuzeti ulogu Libertasa, zaključuje mljetski općinski načelnik.
08. svibanj 2024 16:12