StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI NA GROBLJU DUBAC

Doznali smo koliko će poskupjeti grobna mjesta i kad bi mogli prvi ukopi u privremenim grobnicama

Piše Silvia Rudinović
25. studenog 2022. - 16:55

Radovi na drugoj fazi izgradnje novog groblja Dubac teku sukladno dinamičkom planu ugovorenom s izvođačem, tvrtkom Trag d.o.o. Radovi na iskopima su završeni i prije predviđenog roka, a podložni beton postavljen.

- Najveći dio radova bit će gotov do kraja 2023. godine. Međutim, vjerujem da će jedan manji dio biti prebačen za 2024. Potrudit ću se da već za dva ili tri mjeseca jedan dio groblja, na kojem su već počeli betonski radovi, bude završen kako bismo tu napravili grobnice za privremeni ukop. Na taj će način ljudi koji su platili grobnicu imati mogućnost privremenog ukopa u slučaju potrebe. Nadam se da ćemo uspjeti, iako je nezahvalno o tome govoriti, jer se može dogoditi da ne dobijemo dozvolu za takvo što prije ishođenja svih uporabnih dozvola - napominje Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

image

Budući izgled groblja Dubac

Općina Župa Dubrovačka/Općina Župa Dubrovačka

Upitan, hoće li drastična povećanja cijena sirovina i građevinskog materijala te energetska kriza utjecati na izvršenje građevnih radova te je li bilo zahtjeva za izmjenom ugovorene cijene od strane izvođača, Lonza kaže kako nema odstupanja od financijskog plana iako su cijene željeza i betona uistinu porasle od provedbe javne nabave za ovaj projekt. Veći je problem pronaći dovoljno radnika. Na tržištu nema dovoljno radne snage.

- U dogovoru s gradonačelnikom Dubrovnika i načelnikom Župe dubrovačke, donijeli smo odluku o povećanju cijena grobnica za 20 posto od 1. ožujka iduće godine. Prinuđeni smo na taj korak s obzirom na stanje na tržištu. Ostavljamo, dakle, još nekoliko mjeseci svima koji razmišljaju o kupovini grobnog mjesta po starim cijenama – kaže Lonza.

Sadašnje se cijene se kreću od 45.281 do 81.830 kuna. Mjesečno se proda desetak grobnica, a dosad je prodano ukupno 1.321 grobno mjesto.

26. travanj 2024 11:20