StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA BISKUPIJA

Misa posvete ulja: Hvala vama, braćo svećenici, što živite svoje poslanje!

Piše PSD.
13. travnja 2017. - 12:50

Na Misi posvete ulja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u srijedu, 12. travnja okupili su se svećenici i redovnici iz cijele biskupije kako bi s mjesnim ordinarijem proslavili euharistiju na kojoj su, uz ostalo, obnovili i svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je svećenicima također čestitao Svećenički dan koji se proslavlja na Veliki četvrtak.

Posebnu čestitku uputio je svećenicima koji slave 50. obljetnicu misništva, a ove godine među biskupijskim svećenicima to su: mons. Stanko Lasić, generalni vikar, don Grgo Tomić, don Jerko Suton, don Frano Markić i don Josip Barišić. Biskup je zlatni jubilej također čestitao redovnicima i redovnicama koji ga ove godine proslavljaju.Na misi su blagoslovljena ulja, katekumensko i bolesničko, te je posvećeno ulje krizme. Nakon slavlja svećenici su sa sobom na župe ponijeli ulja koja su im potrebna za sakramente.

U homiliji je biskup Uzinić govorio svećenicima i redovnicima o posebnom svećeničkom poslanju u svijetlu Božjeg odabira i poslanja, a redovnicama i vjernicima laicima o općesvećeničkom poslanju u kojem participiraju, također kroz prizmu Božjeg odabira i poslanja. Svećenstvo se ne može svesti samo na ono što svećenik čini. Naglasivši taj Isusov „danas“, koji nije i nikada ne može postati jučer ili sutra, biskup Uzinić je rekao da se ono danas događa u Crkvi i po Crkvi i ostvaruje u svećenicima i u svećeničkom služenju.

Na toj velikoj i iznimnoj milosti biti svećenik Kristov biskup je zahvalio Bogu, ali i svećenicima: „Hvala i svima vama, draga braćo svećenici, što iz dana u dan živite svoje svećeništvo služeći, često i ne baš u lakim okolnostima, onima kojima vas je Bog po Crkvi poslao.“ U tu zahvalnost uključio je i svećenike koji se zbog bolesti, daljine ili spriječenosti nisu mogli pridružiti ovom slavlju, zatim bogoslove, sjemeništarce i novake, koji žele slijediti svećenike na putu nasljedovanja Isusa Krista i njegovog poslanja. Njih, kao i sva duhovna zvanja u biskupiji, preporučio je vjernicima u molitve.

Rekavši kako su uz svu počašćenost što ih je Bog izabrao za ovu službu svećenici - u svakodnevnom suočavanju s izazovima te službe u biskupiji i svijetu koji se sve više mijenja i koji ponekad ostavlja dojam da su mu svećenici nepotrebni višak - sve više svjesni da njihovo svećeničko poslanje nije samo milost, nego i posebna odgovornost. Tu odgovornost ne bi mogli prihvatiti i vršiti svoje svećeničko služenje bez svijesti da izvršavaju Božje poslanje. Također i sa sviješću da nisu svećenici zbog sebe nego zbog drugih i s drugima.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom Marka Šilje. Među svećenicima bio je i glavni tajnik HBK dr. don Petar Palić, koji je došao proslaviti Svećenički dan s klerom biskupije kojoj pripada. Posebno svečana i dojmljiva bile su ulazna i izlazna procesija u kojoj je sudjelovalo preko 50 svećenika. Prezbiterij ispunjen svećenicima može se najbolje vidjeti na slavlju Mise posvete ulja svake godine, a ove godine prvi put je to slavlje bilo u obnovljenom svetištu pored novog starog baroknog oltara vraćenog u katedralu nakon više desetljeća, što je bila i želja dubrovačkih svećenika.


Angelina Tadić

26. travanj 2024 11:28