StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐEVCE ZANIMA TKO ĆE ČISTITI ČEKAONICE

Mato Franković: ‘Nećemo posao dati gradskoj firmi samo zato da bi se netko osjećao sigurnije ili lagodnije‘

Piše kf
8. ožujka 2022. - 12:05

Na sjednici Gradskog vijeća u tijeku su vijećnička pitanja.

Đuro Capor (SJG) pitao je o projektu izmjene javne rasvjete što je i točka dnevnog reda. Zanimalo ga je zašto se taj projekt nije prijavio na EU natječaje umjesto da se Grad zadužuje novim kreditom?

Iduće pitanje odnosilo se na održavanje čekaonica.

- Mi vijećnici SJG smatramo da bi se to trebalo raditi u okviru gradskih tvrtki. Jeste li odlučili koja će tvrtka održavati čekaonice mi predlažemo da to radi Sanitat pošto oni i zarađuju na oglasnom prostoru na čekaonicama?

Mato Franković: Kad pričamo o javnoj rasvjeti, kreditu i kreditnom zaduženju, o eu fondovima onda bi trebalo da sad demantiram. Ili niste pročitali materijale ili niste željeli. Meni je sad vrlo neugodno. Morate znati ovi materijali koji se nalaze pred vama su materijali koji se odnose na ESIF program Hvatske vlade koji provodi s HBOR-om i fondova EU. Zaključen je sporazum o tome, ukupno 327,2 milijuna kuna. Upravo točka koja se danas nalazi pred vama se odnosi na ovaj program kojeg provode Vlada i HBOR. Radi se o povoljnim kreditima tako da su to ta europska sredstva. Grad Ploče je već završio ESIF program javne rasvjete.

O čišćenju čekaonica Franković je kazao:

- Ne, nemamo namjeru davati društvima u vlasništvu Grada održavanje čekaonica, ne zato što smo loši nego smo dobri gospodari jer znao da putem sustava javne nabave sam trošak održavanja čekaonica je puno manji nego trošak zaposlenog, opreme kojeg bi mi morali plaćati radili ili ne radili.Na Buži je netko na big bellyju napisao črčkariju ali smo objavili videozapis da oni koji su crtali vide da ga vidimo. Cilj je prevencija da do grafita ne dođe. Svaka autobusna čekaonica je išarana.  Moramo voditi brigu o javnom ali nemamo namjeru dati nešto gradskoj firmi samo zato da bi se netko osjećao sigurnije ili lagodnije a istovremeo to košta više Grad nego kad to povjerimo trećoj osobi. Trebamo gospodariti dobro javnim novcem i to je ključ. A treba raditi na prevenciji jer što mi više puta uhvatimo one koji šaraju i uništavaju gradsku imovinu bit će ih manje.

image
Plan upravljanja povjeren je Zavodu za obnovu Dubrovnika
Bozo Radic/Cropix

Petra Marčinko (SJG) pitala je kada možemo očekivati uspostavu sustava upravljanja Plana upravljanja točnije izvršnog i upravnog odbora što je i sam početak provedbe Plana upravljanja. Zanimalo je i može li se u ovoj proračunskoj godini računati na ukidanje smanjenja plaće za 10 posto za djelatnike u ustanovama u kulturi.

Franković: Jako sam ponosan na činjenicu što je u mom prvom mandatu usvojen Plan upravljanja kao bitan dokument. Provedba nakon odluke Vlade RH i povjeravanje Zavodu za obnovu Dubrovnik, krećemo u raspisivanje svih procedura. Najviše iskustva ima DURA koja će biti provedbeno tijelo koje će voditi taj proces izbora kako bi to odradili na javan i transparentan način. Kroz 15 dana to sve skupa ide. Već je DURA poslala svoju ponudu ZOD-u. Zavod nije dovoljno kapacitiran da bi provodio takvu vrstu natječaja, a DURA jest, neka postoji sinergija te dvije ustanove u vlasništvu Grada.

Gradonačelnik je naglasio kako nije samo djelatnicima javnih ustanova u kulturi smanjena plaća.

image
Čeka se natječaj za buduću Arenu Lapad
Damir Krajac/Cropix

- Svim proračunskim korisnicima je smanjena plaća vjerujem da će do lipnja financijska situacija biiti bolja i da ćemo moći vratiti tih 10 poto. Kolektivno pregovaranje je završeno za djelatnike ustnova u kulturi, kolektivni ugovor bi trebao zaživjeti u rujnu i nadam se da ćemo ispoštovati sve što smo dogovorili na zadovoljstvo djelatnika javnih ustanova u kulturi.

Ivan Cetinić (nezavisni) pitao je ima li  Grad namjeru u budućnosti nešto napraviti da na nešto liči Lapadski trg.

- Sramim se tog projekta. Naučili smo školu da nam se nikad takvo nešto ne dogodi. Tu smo pogriješili. Pravo vas i sugrađana je to nam spočitavat. Na iduću sjednicu ide točka, ide raspisivanje natječaj za buduću Arenu Lapad. Svi oni koji poručuju meni preko različitih kanala da je to katastrofa da je to propali projekt ja im poručujem da ćemo mi to realizirati od početka do kraja jer Grad se previše naslušao obećanja a danas imamo nogometnu infrastrukturu kakvu imamo. Naš cilj je izgradnja lapadske ljepotice – kazao je Franković.

Vijećnika Ivana Tropana (SDP) zanimalo je što se dođađa s UPU-om Belveder?

Mato Franković: UPU Belvedere krenut će u proceduru, a nakon odluke Vlade odnosno granice pomorskog dobra. Povukli smo UPU jer je tada postojalo veliko negodovanje stanovnika, a zbog narušavanja korištenja javnih prostora. Na pomorsko dobro nije bila utvrđena granica, želimo pomiriti privatni i javni interes.

Ivan Maslać (HDZ) pitao je gradonačelnika što se događa s građevinskim dozvolama?

Franković: Nisam ni ja zadovoljan izdavanjem građevinskih dozvola. Imamo problem u Odjelu. Tamo treba stvari mijenjati. Imamo puno ljudi koji čekaju mjesecima, a nije im se nitko javio. Pravila igre moraju biti ista za svih, ali ne smije nam se nikad više dogoditi zgrada na Pločama, izrađena bez struje na agregat – kazao je Franković i podsjetio kako je ta Odjel donio ispravnu odluku o zabrani gradnje ispod Vile Palme.

Vijećnika Iva Lučića (HDZ) zanimao je gradonačelnikov stav o tome da su 'Srđevci preuzeli zasluge za ovrhu nad tvrđavom Imperijal'.

Franković: Bitno je da svi budemo jedinstveni, upravo sada, jer su oni pokrenuli novu arbitražu zbog raskidanja ugovora o koncesiji na tvrđavu Imperijal. Moramo paziti što se o tome javno govori jer prati se sve što govore vijećnici. Mi smo u pravu, ali se procesi vode. Mi ćemo tek nakon deložacije Razvoj Golfa, početi s pripremom za obnovu tvrđave. Trebamo biti složni i oprezni.

Jasmin Deraković (DDS) pitao je je li se grad ukljižio na dijelove na Babinom kuku, park Maslinata i Mali Stradun

Franković: Jedan dio je uknjižen na Grad. Riješeni su svi postupci na koje se Upravnom sudu žalila tvrtka Valamar na odluku gradskog vijeća koje je proglasilo komunalnom infrastrukturom za koje smatramo da je komunalna infrastruktura.

Slavica Grkeš (DDS) pitala je kakav je plan naše destinacije za sezonu, na koja tržišta ciljamo, gdje su nam usmjerene kampanje,. Odgovoreno joj je kako smo usmjereni na UK, SAD, Francusku...

Pero Vićan (DDS) spomenuo je kako je jedan medij 'bacio nekoliko tema kako bi sa nekih objektivnih i realnih afera pokušao bezuspješno stvari maknuti na drugo polje. Sve to je pod budnim okom sponzora prekaljenog udbaša iz mojih krajeva' pa je kazao kako će postaviti dva pitanja. PA je nastavio govoriti o projektu tržnice Gruž.

- Upućujem sve vijećnike da sutra ujutro odete u upravu Sanitata i uzmete sve pisane dokumente ne 'rekla kazala' i da se uvjerite kako stvari stoje. Puno prije ove uprave 2016. godine tadašnja uprava  Sanitata je angažirala ARP iz Splita radi tih projekata. Interesantno da je u travnju angažirala tvrtku za javnu nabavu Zvijer to ovoj upravi ne treba jer imaju nostrificiranog čovjeka u svojim redovima i u suradnji s gradom su pokrenuli proces javne nabave. Od tuda se počelo vući potpuno lažna nkad ničim dokazana procjena od 8 milijuna kuna. 2020. napravljena je izmjena glavnog projekta temeljem smijernica ministarstva kutrue tek je dobivena građevinska dozvola 2021. tada počinju referentne brojke. Početkom 2021. četiri firme uglavnom gradske njihova informativna ponuda je bila 13, 1 milijuna kuna plus PDV. S ove govornice ću svaku izmjenu obavještavati – kazao je Vićan na što je prekinut od strane predsjednika GV Marka Potrebice jer je govorio preko četiri minute.

Gradonačelnik Franković je ipak odgovorio na pitanje:

- Nisam razumio udbe, sudbe ali dobro. Što se tiče javnih nabava. Imamo vrlo simptomatične dvije gotovo identične situacije. Prva je da netko u javnom prostoru iako još nije pokrenuta nabava za rasvjetu iako nitko nije vidio tehničku dokumentaciju bez problema napiše javna nabava je namještena. Nitko još nije vidio projekt i netko je iz samo njemu znanih pobuda rekao ovo se namješta nekim Španjolcima i opradano izazvao sumnju. Što se tiče tržnice u Gružu dobro ste rekli nitko ne priča da je Sanitat prije četiri godine angažirao drugu firmu da mu provede javnu nabavu. Ali se špekulira kako će projekt koštat više nego što je trebao koštati prije godinu dana. Nemam problem s tim, kad mi direktorica dostavi izvještaj proslijedim svima vama. Ja ne kradem niti ću ikad. Koliko god netko želio da budem takav i stvarao afere. To radi samo iz niskih pobuda jer mali čovjek kad ne zna što će onda puno govori.

26. travanj 2024 07:57