StoryEditorOCM
DubrovnikNEZAVISNI GRADSKI VIJEĆNIK

Maro Kristić postavio brojna pitanja o obnovi gruške place: hoće li se prostor koristiti za stolove i stolice ugostiteljskog objekta koji će raditi popodne i navečer?

Piše Dv
23. travnja 2023. - 19:21

Nezavisni gradski vijećnik Maro Kristić na Facebooku se osvrnuo na projekt rekonstrukcije gruške place.

- Javnosti je poznato kako su se na samom početku izvođenja radova na obnovi place u Gružu pojavili "neočekivani" problemi. Već nakon prvih radnih sati građevinske operative u vlasništvu podizvođača radova utvrđene su "nove" okolnosti. Nakon nekoliko godina i puno novca uloženog u pripremu za realizaciju ovog projekta, na području na kojem se izvode radovi naknadno su otkriveni ostaci instalacija koji nisu bili ucrtani u postojeće planove te je utvrđeno da su građevinski objekti (poslovni prostori) u sklopu iste u iznimno lošem konstruktivnom stanju. Ta dva podatka utjecati će na poskupljenje cijele investicije i produljenje roka za izvođenje radova. Osim što djeluje nestvarno, činjenica da će vrijednost radova s ionako astronomskih 18,5 milijuna kuna (više od 2,6 milijuna eura) dodatno narasti opravdano otvara pitanje je li Sanitat sposoban upravljati ozbiljnim investicijskim projektima ili bi se trebao baviti samo svojom primarnom djelatnošću, jer je evidentno da se u pripremi i realizaciji ovog projekta pojavilo previše pitanja na koja je teško naći logične odgovore?

Kod bilo koje javne investicije bi trebao biti pojašnjen svaki detalj koji nije dovoljno jasan ili ostavlja bilo kakvu sumnju. Iako sam već ranije problematizirao kontroverzni uvod u obnovu place u Gružu ostalo je još puno nejasnoća pa bih zbog toga ponovno molio društvo Sanitat da sugrađanima čijim se novcem financira ovaj projekt ponudi odgovore na sljedeća pitanja:

Odvijaju li se radovi ugovorom predviđenom dinamikom i postoje li neke nove, ne predviđene okolnosti zbog kojih bi moglo doći do kašnjenja u realizaciji projekta i dodatnih troškova?

Zašto su na gradilištu angažirani podizvođači kada je posao na natječaju dobila zajednica ponuditelja koja navodno posjeduje svoju građevinsku mehanizaciju?

Naime, oslanjanje na druge poslovne subjekte je vrlo rijetko kada su za izvođenje radova odabrane zajednice ponuditelja, jer se podrazumijeva da ponuditelji u okviru zajednice ponuditelja posjeduju stručne i tehničke kapacitete kojim mogu samostalno ispuniti zahtjeve investicije. Uvođenje podizvođača u radove logično poskupljuje investiciju pa će odgovor na ovo pitanje pomoći građanima da odagnaju sumnju da je vrijednost radova na obnovi place u Gružu debelo prenapuhana.

Slijedom navedenog molim društvo Sanitat da objavi sporazum između članova zajednice ponuditelja kako bi svima bile jasne uloge oba dvije tvrtke koje su se udružile i tako dobile posao odnosno pobijedile na ovom natječaju.

Također, utvrđeno je kako poslovni prostori koji se nalaze u obuhvatu place, a koji su predmet obnove nisu u isključivom vlasništvu Sanitata, nego je njihov suvlasnik fizička osoba pa ova činjenica otvara pitanje na koji način taj suvlasnik sudjeluje u investiciji od koje će zasigurno imati korist, poglavito sada kada su iz Sanitata potvrdili da će vrijednost radova porasti zbog potrebe dodatnih radova na konstruktivnoj sanaciji upravo tih prostora?

Odgovor na ovo pitanje je dosta vežan, jer ukoliko to ovdje prolazi poduzetnici koji imaju potrebu za uređenjem i konstruktivnom sanacijom svojih poslovnih prostora bi mogli s punim pravom podnijeti zahtjev Sanitatu da obnovi i njihove prostore.

Također, u gradskim kuloarima se spominje da je ovakav projekt uređenja place značajno podređen namjeri da se taj prostor u vremenu kada na njemu nema aktivnosti koristi kao javna površina odnosno prostor za stolove i stolice ugostiteljskog objekta koji će tamo obavljati djelatnost u popodnevnim i večernjim satima. Ukoliko je to istina jasno je kako će i komercijalna vrijednost tog prostora značajno porasti pa građani također očekuju odgovor na pitanje hoće li se plato za prodaju i izlaganje proizvoda u budućnosti koristiti kao pripadajuća javna površina ugostiteljskog objekta?

Gore postavljena pitanja dati će odgovor na to je li dojam da su prodavači i sugrađani koji svakodnevno posjećuju placu u Gružu i kupuju domaće proizvode zadnji u redu onih koji će ostvariti korist od ovog projekta, ili je to samo pitanje krive percepcije? - napisao je Kristić. 

24. travanj 2024 13:39