StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSJEDNICA DUBROVAČKOG SUDA

Marijana Capurso Kulišić o bijelom štrajku u pravosuđu: ‘Naš sud redovito obavlja svoj posao, a svaki sudac će pojedinačno odlučivati o sazivanju ročišta‘

Piše Anđelka Kelava
8. svibnja 2023. - 10:47

Na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj danas se provode mjere upozorenja zbog nedostatka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, te je na snazi bijeli štrajk. Upitali smo predsjednicu Općinskog suda u Dubrovniku, Marijanu Capurso Kulišić, kakva je situacija na dubrovačkom sudu:

-Sud redovito obavlja svoj posao, obavlja i druge zadatke te održava hitna ročišta u predmetima koji zahtijevaju brzo postupanje. Svaki sudac će odlučiti koji je predmet hitan i koji ima prioritet, te će poduzeti mjere kako bi se izbjegla nenadoknadiva šteta. Što se tiče visine plaća sudskih službenika, Udruga hrvatskih sudaca iznijela je činjenice koje su evidentne. Predsjednik Vrhovnog suda također je naglasio loše uvjete rada u sudovima,a takva situacija je i na dubrovačkom sudu. Sudska infrastruktura u Dubrovniku je iznimno loša, a već dugi niz godina se borimo za prijem sudskih zapisničara i drugih službenika. Sve što su iznijeli predstavnici Vrhovnog suda u godišnjim izvješćima te što govori udruga, također se odnosi i na Općinski sud u Dubrovniku-  rekla je predsjednica Capurso Kulišić. 

Govoreći o konkretnim situacijama kao što su razvodi braka, sutkinja Capurso je objasnila da je to širok pojam koji obuhvaća situacije poput skrbi za djecu i privremenog smještaja.

-Ne možemo generalizirati i reći da će svi razvodi biti odgođeni. Svaki će sudac odlučiti pojedinačno. U svakom slučaju, vodit ćemo brigu da se određeni poslovi na sudu obavljaju pravodobno, no isto tako je činjenica da će svi naši suci sudjelovati u mjerama upozorenja - dodala je predsjednica sutkinja. 

30. travanj 2024 00:19