StoryEditorOCM
Dubrovnikjaganjci su na gruškoj rivi utihnuli već jutros od 9

Marendali smo jutros prvu grušku janjetinu. Jest da je 220 kuna kilo, ali jednom je Gruška festa, pa nam nije žao, jer se slatko topi u ustima...

Piše DV
3. rujna 2022. - 19:27

Što bi rekli u narodu ‘miriše anđelima‘. Janjci su se, već po staroj dobroj gruškoj tradiciji, na najveću pučku festu u Gradu - Grušku noć, počeli veselo vrtjeti na ražnjima u nizu već u 9 jutros. Trebat će akomodat toliku čeljad, jer feste nije bilo zbog covida, a ljudi su se uželjeli. I zabave, i plesa, i druženja, pa i janjetine. A kad vam ne baš veliki ljubitelji reču da je ova bez karakterističnog mirisa, da je slatka, da nije divljački posoljena, da otpada s kosti kao kad se med cijedi niz ožicu i da je tako mlada da se oko kilograma lako pograbiti i da će vam biti malo - vjerujte nam na riječ. Istina, 220 kuna košta kilogram sočne janjetine s ražnja, ali raspodijeljena između društva i - može se.

Ako će sve biti kao prije pandemije, bit će tu i burgera, i gavuna i srđela,... za svakog ponešto. I ne budi vam teško malo i propješačiti.

Za one koji redovito pohode Grušku noć to nije nikakvo čudo, jer do večeras će se okrenuti na stotine janjaca. a kako to za sobom povlači i gašenje žeđi, podsjećamo vas još jednom na zatvoreni promet i posebnu regulaciju prometa, parkinga, a i autobusnog voznog reda.

Do 5 sati 4. rujna za promet će biti zatvorena ulica Obala Stjepana Radića i dio ulice Pape Ivana Pavla II, od Solske baze do stanice Lapad, a zbog održavanja Gruške noći.

Za vrijeme privremene regulacije prometa kao zaobilazna cesta za prometovanje vozila koristit će se ulice Andrije Hebranga (dvosmjerno) te dr. Ante Starčevića - Splitski put - Vladimira Nazora.

Ujedno, zbog održavanja ove tradicionalne turističke manifestacije proglašen je sajmeni dan, u sklopu kojeg je dozvoljeno pružanje ugostiteljskih usluga pripremanja i usluživanja jela i pića od 9 sati 3. rujna do 2 sata ujutro idućeg dana.

Odlukom gradonačelnika odobrena i glazba uživo na otvorenom od 20 sati do ponoći te korištenje elektroakustičnih uređaja na otvorenom uz ugostiteljske objekte od 18 sati do 2 sata ujutro, uz napomenu kako se ne smiju prelaziti najviše dopuštene razine buke.

24. svibanj 2024 05:08