StoryEditorOCM
DubrovnikVODOVOD DUBROVNIK

Lukša Matušić: Aglomeracija će potpuno modernizirati vodoopskrbnu mrežu i odvodnju na području grada

Piše Anđelka Kelava
12. siječnja 2024. - 21:21

Što je u poslovnom smislu obilježilo 2023. godinu u Vodovodu?

Prošlu godinu što se tiče Vodovoda definitivno je obilježio početak realizacije Aglomeracije Dubrovnik, projekta koji će potpuno modernizirati mrežu vodoopskrbe i javne odvodnje na području grada. Intenzivno se izvode radovi na projektu sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa, sanacije povijesnog kanala ispod Straduna te rekonstrukciji dijelova mreže na užem i širem području Dubrovnika. Moram s ponosom spomenuti i da smo u ovoj godini osigurali povećanje materijalnih prava naših djelatnika, gdje smo se kao Uprava potrudili osigurati što veća prava u skladu s trenutnim mogućnostima. Djelatnici Vodovoda predano su radili na svim našim projektima – od odjela održavanja mreže vodoopskrbe i odvodnje, preko razvoja i EU odjela do financija pa smo tako na svim poljima ostvarili izvrsne rezultate. Mislim da su naši sugrađani najbolji svjedoci koliko se toga radilo na održavanju i u vlastitoj režiji, a vjerujem da svi već znaju kako se putem Aglomeracije izvode 117 milijuna eura vrijedni projekti, od čega je samo deset posto naših sredstava, a ostalo je financira bespovratnim sredstvima EU te Republike Hrvatske, a moram istaknuti i kako smo na vrijeme uspjeli ishoditi refinanciranje postojećih kreditnih obaveza po znatno boljim uvjetima te smo i na tako ostvarili znatnu uštedu, koju ćemo sada uložiti u daljnje investicije. Ono što se ove godine zasigurno pokazalo ključnim je uređaj za pročišćavanje pitke vode u Komolcu koji je također dio Aglomeracije, a za kojeg mogu istaknuti kako je baš ove godine, kada smo bili svjedoci da su brojni naši gradovi na Jadranu imali velikih problema sa zamućenjima, održavao dubrovačku vodu čistom i pitkom kroz evo sad gotovo već svih 365 dana. I to će činiti još dugi niz godina.

image

Vodovod Dubrovnik započeo je radove na rekonstrukciji 220 metara vodoopskrbnog cjevovoda na Obali Stjepana Radića, od zgrade Luke Dubrovnik do place u Gružu.

Vodovod Dubrovnik/

Koji je bio kapitalni projekt koji ste ostvarili u prošloj godini i koji biste izdvojili?

Izgradnja sustava javne odvodnje na području Orašca. Na taj projekt posebno smo ponosni jer je riječ o iznimno bitnom zahvatu koji će značajno poboljšati kvalitetu života na području tog naselja. Taj projekt uspješno smo završili i pozvali tamošnje stanovnike na priključenje na novoizgrađeni sustav. Sami radovi bili su vrijedni nešto više od 3,5 milijuna eura, ali ono što puno vrijednije je da su stanovnici dobili sustav odvodnje. Zato bi iskoristio i ovu priliku da još jednom pozovem sve koji to još nisu napravili da podnesu svoje zahtjeve za priključenje. Naravno, treba izdvojiti i početak sanacije povijesnog kanala mješovite odvodnje ispod Straduna, gdje smo iznimno zadovoljni napretkom radova, unatoč brojnim preprekama, ponajviše s terminima u kojima se radovi mogu izvoditi. Jer Stradun je žila kucavica ovog grada i ljeti i zimi. Tako su se prije sezone radovi izvodili u parku u Pilama i na predjelu Luže, čistili su se vanjski dijelovi kanala te vršila sondiranja u glavnom kanalu, dok smo s krajem sezone započeli s čišćenjem samog kanala, trudeći se što manje ometati odvijanje aktivnosti na samom Stradunu, poput trenutnog Zimskog festivala. Trenutno smo izveli oko 40 % svih radova na ovom projektu. Moram reći da je sanacija ovog kanala od vitalne važnosti za Vodovod, ne samo zbog njegove komunalne vrijednosti, već i zbog činjenice da se radi o jedinstvenom povijesnom primjerku, našoj baštini i zapravo možemo reći da korijeni naše tvrtke počivaju upravo u tom starom sustavu. Stoljećima je osiguravao čistoću ulica i napredne higijenske uvjete stanovnicima Dubrovnika, ali nažalost kroz to vrijeme, a posebice dolaskom modernog doba došlo je do nakupljanja materijala koji je bio taj kanal začepio gotovo do vrha. Sada je na nama da osiguramo da ga detaljno očistimo i saniramo i tako osiguramo da neometano radi i narednih 600 godina.

image

 Luksa Matusic

Tonci Plazibat/Cropix

S kojim ste se posebnim izazovima suočili tijekom prošle godine?

Izazovi su bili brojni, ali možda bi najviše istaknuo povećanje svih troškova nakon uvođenja eura. Sve usluge nabave potrebnog materijala i izvođenja radova značajno su skočile i morali smo pametno balansirati da spriječimo da se sva ta poskupljenja ne odraze na cijenu vode. Upravo smo tome posvetili posebnu pažnju jer smo našim sugrađanima obećali da će cijena voda ostati ista dok je god to moguće. Pa, iako se ona nije mijenjala od 2016. godine, evo i ovu godinu uspjeli smo održati to obećanje. Među izazove moram uvrstiti i izobrazbu stručnog kadra, jer je već sada vidljiv nedostatak u svim segmentima tehničke struke i na tržištu vlada deficit tih zanimanja. Mislim da je to mora postati jedan od prioriteta općenito na području Dubrovnika, kako se ne bi doveli u situaciju da odlaskom radnika u mirovinu neće biti nikoga da, prvo nauči posao od njih, a potom ih zamijeni. Srećom, Vodovod Dubrovnik prepoznat je kao dobar poslodavac pa tako trenutno na stručnoj praksi imamo 17 naučnika koji su zalog za našu budućnost. Tako znamo da će i u budućnosti biti onih koji će moći održavati i unaprjeđivati naš sustav.

image

Aglomeracija Dubrovnik

Grad Dubrovnik/

Dokle je stigla Aglomeracija Dubrovnik?

Aglomeracija ide svojim tijekom. S napretkom nekih projekata smo iznimno zadovoljni, s nekima baš i ne, ali u komunikaciji s izvođačima radova trudimo se osigurati da sve ide što je lakše moguće i ne dozvoljavamo da nešto stoji u mjestu. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvesti radovi u dužini od preko 40 km, na 4 crpne stanice i 4 vodospreme, uz već izgrađeni uređaj za pročišćavanje pitke vode, dok će se na sustavu odvodnje izvesti radovi u dužini 31 km, na 11 crpnih stanica te uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Lapad. Uz pročistač pitke vode, do sada smo uspješno završili rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu i Zatonu, a nešto problema imamo s izgradnjom sustava odvodnje u Mokošici, ali razgovaramo s izvođačem radova oko otklanjanja nedostataka, kako bi i taj dio projekta uspješno dovršili. Ostali radovi su u tijeku, a trenutno smo na 20% dovršenosti radova, ali zapravo tek nas čeka glavni zamah. Svi tenderi koji se tiču građevinskih radova su u tijeku, osim izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu, koji je trenutno u fazi odabira izvođača. Zapravo bi mogli reći da smo ove godine krenuli s radovima na većini projekata, ali iduća godina će biti ona udarna jer nas očekuje glavnina radova. Kada završimo ovaj uistinu ogroman projekt, Dubrovnik će dobiti moderan sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će dugoročno zadovoljiti sve potrebe stanovnika i posjetitelja i to je ono što sve nas u Vodovodu čini iznimno ponosnima - da smo dio ovog najvećeg komunalnog projekta u povijesti našeg grada čije će benefite baštiniti i naši potomci.

image

Djelatnici Vodovoda uspješno su izvršili spajanje novog okna na gradsku vodoopskrbnu mrežu

Vodovod Dubrovnik/

Kakvi su vam planovi i projekti za ovu godinu? Što mogu očekivati krajnji potrošači?

Nastavak radova u sklopu Aglomeracije na području cijelog grada, kao i nastavak radova koje izvodimo u vlastitoj režiji, za sve one točke koje nisu pokrivene EU sredstvima, a naše stručne službe procijene da su nužne za sanaciju i rekonstrukciju. Naravno, daleko najveći i najzahtjevniji projekt bit će početak radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku, tu je i nastavak radova na izgradnji nepostojećih dijelova mreže odvodnje – od Svetog Jakova do Mokošice, gdje se posebno veselimo izgradnji sustava na području Gospinog polja, ali nećemo se zadržati samo na području grada. Na području Dubrovačkog primorja, nakon stotinu godina sanjanja i raznih propalih napora za dovođenje pitke vode u naselje Doli, krećemo s prvom fazom tog projekta, a tu je i izgradnja vodoopskrbne bušotine u Imotici te pripadajućeg sustava, kojim će se napajati sva tamošnja naselja i time zapravo riješiti najveći problem s vodoopskrbom na našem području, jer smo upravo tamo imali najveći broj prekida u opskrbi budući su se oni do sada opskrbljivali vodom iz Neuma. Izgradnjom ovog sustava taj problem će postati povijest. Jedan od izazovnijih projekata u 2024. će biti i izgradnja sustava odvodnje Suđurđa, koja kreće početkom godine, a tu je i nastavak aktivnosti na izradi dokumentacije za Aglomeraciju Župa dubrovačka, idući veliki projekt Vodovoda koji kreće odmah po završetku dubrovačke aglomeracije. I naravno, nastavit ćemo braniti cijenu vode te i dalje održavati njenu iznimnu kvalitetu.

28. travanj 2024 13:13