StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI PROSVJEDA

Luko Brailo: Definitivno je to ‘zakon opasnih namjera‘, objava svake suvisle informacije postaje nemoguća, a novinari će se autocenzurirati

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
19. siječnja 2024. - 18:06

Ako se usvoji prijedlog jednog novog kaznenog djela, nastavit će se obezvrjeđivanje ionako obespravljene novinarske struke, a javnost će ostati bez informacija o važnim događajima (čitaj ‘aferama‘) koje nagrizaju hrvatsko društvo i pravosuđe već desetljećima.

Kažnjavanje novinara

No, Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, ali i drugi predstavnici izvršne vlasti, ustrajavaju u nastojanju da hrvatskoj javnosti objasne kako je prijedlog novog kaznenog djela ‘neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje‘ (članak 307.a) nešto što većina europskih zemalja već ima u kaznenim zakonima. Govori se o tome da takve restrikcije postoje u 30-ak europskih zemalja, te da čak sedam država EU predviđa mogućnost kažnjavanja i novinara.

To bi trebao biti izgovor za uvođenje ‘zakona opasnih namjera‘, kako ga naziva Hrvatsko novinarsko društvo, protiv novinarske profesije i interesa javnosti. HND je krajem listopada objavilo sve razloge zašto je protiv, a danas su otišli i korak dalje te najavili prosvjed koji će se na Markovu trgu održati u srijedu, 31. siječnja.

image

Hrvoje Zovko

Vanesa Pandzic/Cropix

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je sve građane na prosvjed na Markovom trgu, stoji na službenim stranicama HND-a:

– To se tiče svih nas i kroz ovaj prosvjed te svim drugim legitimnim sredstvima zajednički ćemo se oduprijeti i boriti protiv evidentne agresije na novinarsku struku. Treba reći ‘dosta‘ i ‘stop‘ državnoj agresiji koja se provodi od strane premijera Plenkovića, Vlade i koalicijskih partnera na javni interes - rekao je Zovko, ilustrirajući primjerom Klare Buntić koliko je ovaj zakon, odnosno ‘Lex AP‘, opasan i poguban za demokraciju.

- Da je u trenutku kada je Klara Buntić iznijela svoju tešku i strašnu priču i sudbinu ovaj zakon bio na snazi, ona bi bila pod udarom ovog zakona. Ovo je atak na sve nas i moramo zaustaviti donošenje ovog zakona. Svi oni koji  u Saboru dignu ruku za ovaj zakon bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes - istaknuo je Zovko i dodao da se sve događa upravo u superizbornoj godini.

– To što je predlagač stavio izuzetak na novinare ne znači ništa, jer po zakonu novinarima mogu pregledavati mobitele, ispitivati i dakle, sustavno ih maltretirati. Ako se ovaj zakon donese, nećemo stati i nastavit ćemo s akcijama pa makar nas privodili, maltretirali ili što već radili - naglasio je Zovko na press konferenciji te dodao da će HND u svakom slučaju stati iza novinara i biti na braniku profesije.

Svjedoci smo afera svaki dan

Umirovljeni novinar Luko Brailo i aktivist HND-a punih 40 godina te član Upravnog odbora Novinarskog doma dao je svoj komentar na ovaj prijedlog novog kaznenog zakona:

image

Novinarstvo je postalo vrlo nezahvalna profesija

/Shutterstock

- Na ove izmjene zakona kao Hrvatsko novinarsko društvo upozoravamo već punih 11 mjeseci. Definitivno je to ‘zakon opasnih namjera‘ koji će novinarima i zviždačima, preko kojih novinari dolaze do informacija, otežati život. Rezultat toga će biti da će građani Hrvatske biti uskraćeni za informacije o aferama čiji smo svjedoci svaki dan. Od onog trenutka kad pravosudni organi budu imali mogućnost pozivati novinare otkriti neke stvari, tog trenutka objava svake suvisle informacije postaje nemoguća. Novinari će se autocenzurirati. Vladajuća većina na čelu s HDZ-om govori ‘pa nije to tako‘, ‘mi štitimo presumpciju nevinosti i privatnost osoba koje su uključene u te afere‘, ali sve je to jako opasno, što potvrđuje i činjenica da je Europska federacija novinara, koje je HND član, poslala poziv saborskim zastupnicima da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog zakona - istaknuo je Luko Brailo.

- Ovo bi imalo zaista alarmantne posljedice za novinarske izvore i prava na informacije. Zato će HND u srijedu, 31. siječnja organizirati javni prosvjed protiv ovog famoznog zakona opasnih namjera. Ova priča se sasvim sigurno nastavlja, u Saboru je obavljeno prvo čitanje, sad to po proceduri ide dalje. Još nije došlo do izglasavanja, ali sasvim sigurno je da će se ovo nastaviti - naglasio je na kraju.

Izvori novinarskih informacija više neće biti zaštićeni!

Kako stoji na stranicama HND-a, Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici, Hrvatskom novinarskom društvu, u pozivu saborskim zastupnicima da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora, jer bi to imalo alarmantne posljedice za novinarske izvore i pravo na informaciju, priopćili su iz EFJ.

Premda je dodan stavak kojim se novinari izuzimaju od kaznene odgovornosti, predloženi amandmani omogućuju istragu i progon zbog novinarske komunikacije, izazivajući ozbiljnu zabrinutost oko zaštite novinarskih izvora, kamena temeljca slobode medija.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez istaknuo je kako EFJ dijeli zabrinutost hrvatskih novinara te poziva zastupnike da odbace predložene amandmane koji imaju namjeru odvratiti moguće izvore od razgovora s novinarima.

- Temeljna zaštita izvora nije privilegija novinara. To je uvjet za jamčenje prava na informaciju, zaključio je Gutiérrez.

04. svibanj 2024 09:44