StoryEditorOCM
DubrovnikSvi čuvaju česticu dok traje izvršenje

Lovre Banović nije česticu htio predati Gradu, pa su pozvali specijalce. Njegova odvjetnica tvrdi: "Hitno su izvlastili česticu zbog pristupne ceste za privatne investitore, a branitelji na Nuncijati na isto čekaju već 20 godina!"

Piše L.Vierda Foto: CROPIX
28. travnja 2023. - 14:28

Sporna čestica zemlje oko koje su se prije nekoliko godina sukobljavali investitori u okolne čestice, Lovre Banović i Marina Sršen, zbog pristupnog puta i čestice preko koje taj put prelazi, jutros je predana u posjed Gradu Dubrovniku. Kako je Dubrovački danas pisao, na glavici Babinog Kuka jutros je bila potrebna asistencija specijalaca dubrovačke policije kako bi se Grad uveo u posjed čestice zemlje u svrhu buduće izgradnje javne prometnice.

Izvršno rješenje je pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija, a evo što su nam odgovorili oko jutrošnjih događanja iz nadležnog upravnog odjela:

-Temeljem ovršnog rješenja Dubrovačko-neretvanske županije, nadležnog Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove provodi se postupak izvršenja rješenja kojim se Gradu Dubrovniku, kao korisniku izvlaštenja odobrilo stupanje u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju dijela kat. čestice 1065/6, upisane u zk. ul. 3700, k.o. Gruž, površine 748 m2, vlasništva Lovre Banovića za 1/1 suvlasničkog udjela, a radi izgradnje nerazvrstane ceste OS-3.

image

Dubrovnik, 280423.
Izvlastenje investitora uz asistenciju policije s gradske cestice na glavici Babinog Kuka.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Naime, kako vlasnik zemljišta, odnosno ovršenik kojemu je naloženo predati u posjed i na raspolaganje dio predmetne nekretnine radi predviđene izgradnje, slobodan od osoba i stvari, za koju nekretninu je Grad Dubrovnik, kao korisnik izvlaštenja vlasniku prethodno isplatio naknadu tržišne vrijednosti temeljem procjembenog elaborata ovlaštenog procjenitelja, u više puta produljivanim rokovima nije dobrovoljno postupio po izvršnom rješenju, prišlo se provedbi prisilnog izvršenja, na način i u postupku kako to propisuju odredbe o postupanju Zakona o općem upravnom postupku.

Kako se u konkretnom slučaju radi o izvlaštenju radi izgradnje nerazvrstane ceste, to je i stupanje u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju regulirano Zakonom o cestama koji osim postojanja zahtjeva korisnika izvlaštenja propisuje samo dvije pretpostavke za donošenje rješenja o stupanju u posjed i to izvršnost rješenja o izvlaštenju, te dokaz da je prijašnjem vlasniku isplaćena naknada sukladno zakonu, koje pretpostavke su u potpunosti i ispunjene."

image

Dubrovnik, 280423.
Izvlastenje investitora uz asistenciju policije s gradske cestice na glavici Babinog Kuka.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Podsjetimo, sporovi su nastali kad su se sukobili Banović i investitor susjedne čestice, obitelj Sršen koja na tom dijelu gradi zgradu te pristupnog puta koji prema toj čestici ide preko privatnog posjeda Lovre Banovića. Potom je Općinski sud u Dubrovniku donio privremenu mjeru kojom se Sršenima omogućuje pristup preko dijela Banovićeve parcele u širini 5 metara, no postojali su navodi kako je ta obielj makadamski put proširila, pa je Banović zatvorio pristup zbog smetanja posjeda.

U međuvremenu, prema tvrdnjama iz odgovora Dubrovačko-neretvanske županije, Banoviću je isplaćena naknada tržišne vrijednosti, no nije dobrovoljno postupio po nalogu i oslobodio česticu. Odvjetnica Lovre Banovića Viktorija Knežević još uvijek je, do kraja radnog vremena, na glavici Babinog Kuka i o svemu kaže:

image

Dubrovnik, 090323.
Viktorija Knezevic objavila kandidaturu za gradonacelnicu Dubrovnika.
Na fotografiji: Viktorija Knezevic.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

-Izvršenje je počelo, danas se to sigurno neće dovršiti, neće se uspjeti čestica osloboditi strojeva, pa će se sve nastaviti. Ovo je sve zaista skandalozno. U ovom je slučaju Grad proveo hitno izvlaštenje zbogpristupne  ceste za privatne investitore i njihov nekretninski biznis, a istovremeno sramotna je činjenica da branitelji na Nuncijati čekaju desetljećima da se to dogodi kako bi konačno i oni mogli graditi. Uostalom Grad Dubrovnik nije se na ovu česticu uknjižio, a siluju proceduru o ulasku u posjed. Što se tiče isplate naknade za česticu Lovri Banoviću, i to je sporno. Isplatili su sitniš čiji je metar kvadratni u vrijednosti kutije cigareta, a kolika je ta ponuda i cijena bila tržišna bit će vam jasno kad kažem da su česticu najprije stavili u zelenu zonu zbog niže cijene kvadrata, iako na njoj namjeravaju graditi, što se kosi i s odlukom Ustavnog suda. To je jednostavno nepravedno i nezakonito" - tvrdi Knežević koja je inače nedavno objavila početak kampanje u kandidaturi za gradonačelnicu Dubrovnika..

Idući ‘susret‘ na čestici zemlje ispod tvrđave, inače zaštićenog kulturnog dobra na Babinom Kuku, zakazan je za 4. svibnja.

26. travanj 2024 11:49