StoryEditorOCM
DubrovnikODAŠILJAČ NAD LOPUDOM

Lopuđani i dalje muku muče s tornjem, a o svemu odlučuje Grad Dubrovnik. Evo što iz gradske uprave kažu o spornoj lokaciji i uvjetima za investitora

Piše Maja Rilović Koprivec
10. lipnja 2022. - 18:50

Još je u siječnju, zbog gradnje 35,5 metara visoka telekomunikacijskog tornja Odašiljača i veza  na Lopudu, dubrovački odvjetnik Dario Obradović koji zastupa nekolicinu stanovnika Lopuda zatražio provođenje nadzora gradnje novog antenskog stupa na toj čestici.  Već nekoliko mjeseci naime, traje pravna bitka stanovnika Lopuda, onih  ljetnih i stalnih stanovnika, da se novoizgrađeni odašiljač izmjesti  jer potpuno narušava izgled cijeloga Lopuda. Oni  tvrde kako su Odašiljači i veze svih doveli u zabludu dokumentirajući posao kao da se radi o zamjeni postojećeg, triput manjeg stupa, dok je u stvari, bez potrebne dokumentacije, dozvola  i puno brojnijih potrebnih suglasnosti, podignut sasvim novi antenski toranj. Već smo pisali također, kako je Sud odredio i privremenu mjeru zabrane društvu Odašiljači i veze d.o.o.,  da izvode bilo kakve građevinske radove na zemljišnoj čestici 528 k.o. Lopud, na kojoj se nalazi sporni toranj.

image

Lopud,100222
Franjevacki samostan Gospe od Spilice iz 15. st., izgradjen 1483.g. Kompleks je nakon 20 godina obnove prenamjenjen u luksuznu kucu za odmor i otvoren za turizam pod nazivom Lopud 1483.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Državna administracija nedavno je i službeno potvrdila kako Odašiljači i veze nisu uredili suglasnost za gradnju s vlasnikom zemljišta  Republikom Hrvatskom. U istom očitovanju je navedeno da su Ministarstvu graditeljstva, Odašiljači i veze upućivali  veći broj zahtjeva oko rješavanja  imovinsko-pravnih odnosa, da su održali i zajednički sastanak na tu temu, međutim da ih je resorno Ministarstvo graditeljstva uputilo na Ministarstvo poljoprivrede jer se ne ovdje  radi o građevinskoj čestici.

Ministarstvo graditeljstva o ovom je konkretnom slučaju navelo kako će nadležno tijelo graditeljstva u postupku izdavanja uporabne dozvole za antenski stup kao uvjet za izdavanje te dozvole utvrđivati, uz ostalo, je li građevina svojom namjenom, smještajem i vanjskim mjerama svih nadzemnih i podzemnih dijelova protivna prostornom planu.

A to se nadležno tijelo nalazi Pred dvorom 1, odnosno u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika koji će odlučiti hoće li se za ovaj toranj izdati  uporabna dozvola.

Evo što su o tome odgovorili iz gradske uprave koja je podsjetimo, nakon burne reakcije Lopuđana oformila i akcijsku grupu koja bi trebala naći rješenje za ovaj problem.

image

Antenski stup na Lopudu

Božo Radić/Cropix

Zasad se postiglo samo bojanje stupa: 

- Prije svega je potrebno istaknuti činjenicu kako je Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije davno definirao lokaciju samog odašiljača. U tih 15 godina prilikom cijelog niza izmjena Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, nijedan put nije došla inicijativa da se izmjesti lokacija, iako je u Prostornom planu ona bila. Lokacijska dozvola za sam toranj izdata je još daleke 2014. godine, a u proces su zasigurno bili uključeni i posjednici parcela. Dakle, kako bi se eventualno pokrenuo proces izmjene lokacije, potrebno je prethodno preuzeti inicijativu i tu inicijativu poslati javnopravnim tijelima.

Uporabnu dozvolu izdaje nadležni Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje koji za svoj posao odgovara drugostupanjskom tijelu Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sukladno Zakonu. Slijedom toga, ako uvjeti od strane navedenog investitora ne budu udovoljeni, onda im se uporabna dozvola neće izdati – stoji u odgovoru iz gradske uprave.             

Dodaju na ovo i kako su se sve ove aktivnosti događale  prije mandata ove gradske uprave. Za podsjetiti je kako Lopuđani ne traže uklanjanje tornja nego njegovo premještanje na lokaciju udaljeniju od kuća i vizualno prihvatljiviju.

 

 

20. travanj 2024 01:48