StoryEditorOCM
Dubrovnik‘KRIVO‘ JE MORE |

LJETNA ONEČIŠĆENJA AKVATORIJA I KOPNA Dubrovnik ‘kratak‘ za bar 5 tisuća priključaka na kanalizaciju

Piše Gabrijela Bijelić
25. srpnja 2021. - 19:46

Svakog ljeta ista pjesma. Dojave o fekalnom onečišćenju dubrovačkog akvatorija stižu s gradskih plaža i iz priobalnih naselja, a samo se u rijetkim slučajevima kao 'krivac' pokaže cvjetanje mora. Prvu polovicu ovog srpnja obilježili su stanovnici Rijeke dubrovačke upozorenjem na zagađenje mora zbog, kako su kazali, ilegalnih preljeva fekalnih voda kao posljedice izvođenja radova od investitora Vodovoda Dubrovnika. Tragom pritužbi, obratili smo se gradskom komunalnom društvu, odakle potvrđuju dobro poznat problem:

Koliko košta novi kanalizacijski priključak?

Što se tiče troška novog priključka na mrežu javne odvodnje, riječ je o iznosu od 1500 kuna, kažu iz Vodovoda Dubrovnik. Podsjećaju na obvezu vlasnika priključka da izvede radove postavljanja potrebnih cijevi od domaćinstva do određenog revizionog okna u koje se onda spaja na sam sustav.

- Grad Dubrovnik broji nešto više nešto više od 22 tisuća priključaka na vodoopskrbni sustav, dok je na sustav javne odvodnje spojeno 16 842 korisnika. Razlog tome je što na ukupnom vodoouslužnom području Vodovod Dubrovnik nema svugdje izgrađen sustav javne odvodnje. Većinom zbog specifične konfiguracije terena sustav nije izgrađen u određenim dubrovačkim ulicama, ali postoje i veći dijelovi poput Gospinog polja. Osim u dijelovima užeg područja Grada, sustav treba izgraditi i u starom dijelu Mokošice, Zatonu i Orašcu, kao i na području Bosanke, Čajkovice, Čajkovića i Elafita – otkrivaju iz Vodovoda i dodaju kako će zbrinjavanje otpadnih voda kao dugogodišnji prioritet Vodovoda najvećim dijelom riješiti nedavno započeta Aglomeracija Dubrovnik.

- Upravo kroz taj projekt već se izvode radovi na odvodnji od Mokošice do Orašca, a do kraja godine očekuje se i početak radova na cijelom užem području Grada te ostatku Rijeke dubrovačke. Izvan Aglomeracije već se izvode radovi na izgradnji sustava na Lopudu, a za sve ostale dijelove u pripremi je potrebna dokumentacija. Cilj je dovršetkom Aglomeracije Dubrovnik postići priključenost od 92 posto na sustav javne odvodnje na području Dubrovnika te imati moderan sustav na kraju kojeg će biti novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu s dva stupnja pročišćavanja - mehaničkim i biološkim. To će dugoročno riješiti probleme s fekalnom odvodnjom – poručuju iz Vodovoda i osvrću se na stalno prisutan problem 'divljih' priključaka:

image
Kanalizacijske cijevi nisu svugdje po Gradu baš česta pojava
Luka Gerlanc/Cropix

- Treba razlikovati ilegalne odnosno neregistrirane priključke internih instalacija kućanstava na sustav javne odvodnje od ilegalnih priključaka oborinskih voda na isti taj sustav. Kad je riječ o neregistriranim priključcima kućanstava na sustav, njih Vodovod utvrđuje stalnim kontrolama te u tim slučajevima se od takvih neodgovornih pojedinaca traži legalizaciju tog priključka, uz mogućnost sankcija ako ne postupe prema zahtjevu. Prema Zakonu o vodnim uslugama,vlasnik ili drugi zakoniti posjednik građevine u izgradnji dužan je priključiti svoju građevinu na komunalne vodne građevine sukladno posebnim uvjetima priključenja prije tehničkog pregleda za ishođenje uporabne dozvole prema propisima o gradnji.

Vlasnik ili drugi zakoniti posjednik već izgrađene građevine mora je prijaviti na komunalne vodne građevine sukladno općim uvjetima isporuke vodnih usluga, a najkasnije u roku od godinu dana od obavijesti isporučitelja vodnih usluga o mogućnosti priključenja sukladno propisima o gradnji i ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada – obrazlažu iz Vodovoda. Napominju i kako je isti zakon propisao i postupak za slučaj protupravnog priključenja, gdje se navodi kako je javni isporučitelj dužan "isključiti protupravnog korisnika ili ozakoniti protupravno priključenje na komunalne vodne građevine te odrediti naknadu za protupravno priključenje, sve u skladu s općim uvjetima isporuke vodnih usluga u roku ne duljem od tri godine od stupanja na snagu općih uvjeta isporuke vodnih usluga".

Najgore je kad se pomiješaju kiša i g....

- No, za razliku od tih priključaka koje se jednostavno legalizira i koji ne stvaraju probleme u sustavu, ilegalni priključci sustava oborinske odvodnje stvaraju velike probleme u kanalizacijskom sustavu. Razlog tome je što je sustav javne odvodnje Grada Dubrovnika razdjelni sustav, što znači da se posebnim instalacijama odvode fekalne vode, a posebno oborinske vode. Problem nastaje jer je mreža oborinske odvodnje na području Grada Dubrovnika još neizgrađena pa se veliki dio oborinskih voda tako ilegalno priključuje na fekalnu odvodnju koja za to nije kapacitirana. Stoga viškovi vode u vrijeme velikih kiša mogu izazvati poremećaje u sustavu i prouzročiti izlijevanja otpadnih voda na incidentnim preljevima, kako se to dogodilo i svojedobno u Uvali Lapad.

05. svibanj 2024 19:22