StoryEditorOCM
DubrovnikSA MEDAREVA U SARAJEVO?

Liječnik dubrovačke hitne pomoći kandidirao se za zastupnika u državnom Parlamentu Bosne i Hercegovine!

Piše Ahmet Kalajdžić
16. rujna 2022. - 20:25

Na predstojećim općim izborima koji će se u susjednoj Bosni i Hercegovini održati u nedjelju 2. listopada birat će se članovi kolektivnog Predsjedništva BiH te zastupnici državnog Parlamenta odnosno Parlamentarne skupštine BiH (kako je službeni naziv te institucije), kao i zastupnici Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske BiH. Također, birat će se i potpredsjednici Republike Srpske BiH i članovi kantonalnih - županijskih skupština Federacije BiH.

Kako smo doznali, na izborima će građani BiH birati između ukupno 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Politički komentatori u susjednoj državi ističu kako je aktualna politička kampanja ponovno "puna radikalnog politički govora mržnje koji iznova, bolje rečeno neprestano proizvodi paranoju" zbog koje se i u ovom izbornom ciklusu ponavljaju iste stvari "o raspadu države ili njezinoj potpunoj centralizaciji te posljedičnom nestanku entiteta", zbog čega građani ne mogu racionalno prateći stranačke programe stranaka odlučiti o kvaliteti osobnog života te kvalitetno birati".

Među onima koji će se natjecati za zastupnika u državnom Parlamentu BiH kao odgovorni položaj koji donosi i brojne unosne benefite, nalazi se i liječnik Saša Borjan. On je bivši kandidat za funkciju gradonačelnika Trebinja na lokalnim izborima održanim 2019. godine. Borjan je na tim izborima bio glavni protukandidat Mirku Ćuriću koji ga je pobijedio, a zanimljivosti radi recimo i podatak da su Borjan i Čurić rođeni istog dana (17. veljače, kad su i održani tamošnji izbori), ali u razmaku 12 godina. Trebinjci tom liječniku priznaju stručne i organizacijske kvalitete zahvaljujući kojima je opremio i unaprijedio tamošnji Dom zdravlja. Ali, zbog popularnosti i činjenice da je "pao u nemilost" nadležnih, Borjan je odvojen od pacijenata te premješten u administraciju, nakon čega je iz prosvjeda, javno poderao stečenu diplomu Medicinskog fakulteta.

Podsjetimo, Borjan je travnja 2019. godine za Dubrovački vjesnik izjavio kako je na birou za zapošljavanje u Trebinju 15 mladih liječnika koji čekaju posao. Bilo ih je i više, ali nisu mogli dobiti posao u Trebinju te su otišli u Nikšić, Mostar i druge gradove BiH. Dubrovnik do sada nije bio destinacija za odlazak trebinjskih liječnika jer je prepreka bila nužnost nostrifikacije diplome, ali nije isključeno da se to u budućnosti promijeni. Jednako je i s medicinskim sestrama, jer trebinjska bolnica i Dom zdravlja imaju preveliki broj zaposlenih- rekao je 2019. te ustvrdio da veliki broj Trebinjaca koji rade u Dubrovniku omogućava da se sakrije nerad aktuelne vlasti u tom gradu.

Zanimljivo je kako je tijekom pandemije COVID-a dr. Borjan za devastaciju zdravstva izravno prozvao Milorada Dodika. Pokušali smo kontaktirati dr Borjana čiji rad hvale i njegove kolege u dubrovačkoj Hitnoj pomoći, ali nam se unatoč pozivima i poslanoj poruci ipak nije javio.

27. travanj 2024 01:35