StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Libertasu novih 7 od 18 autobusa za prigradske linije, raspisani Javni pozivi za programe u području sporta osoba s invaliditetom te osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne

Piše PSD.
12. kolovoza 2022. - 11:09

FINANCIRANO SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Stiglo prvih sedam od 18 autobusa koji će se koristiti na prigradskim linijama

Sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO, financiranih putem fondova Europske unije, predstavljeno je prošlog vikenda u sjedištu društva Libertas Dubrovnik d.o.o. u Komolcu. Vozila su dužine 12 metara, kapaciteta 76 mjesta, od toga su 44 sjedeća. Opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju suvremenim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi 10 570,840,00 kuna (uvećano za PDV). Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Autobus d.o.o., Robert Vrhovski i direktor Libertasa Franko Mekišić.

image

Libertas pojačava EU flota

U predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a nazočili su i predsjednik Nadzornog odbora Društva i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kao i predstavnici općina suvlasnika, budući da će nabavljeni autobusi biti raspoređeni upravo na prigradske linije, uključujući one za Molunat, Brsečine, Slano i Ston. Riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" i uz sufinanciranje od 85 posto.

Podsjetimo, ugovori za nabavu autobusa vrijedni gotovo 31 milijun kuna, potpisani su 22. studenog 2021. u Velikoj vijećnici, a u okviru ovog projekta nabavit će se još šest gradskih niskopodnih, tri midi prigradska i dva zglobna gradska niskopodna autobusa. "Na početku prvog mandata rekao sam da je cilj ove gradske uprave u segmentu javnog gradskog prijevoza većinu autobusa nabaviti uz korištenje dostupnih sredstava fondova Europske unije ili drugih van proračunskih izvora.

Novih 29 autobusa

U posljednjih pet godina ukupno je nabavljeno 29 novih autobusa financiranih europskim sredstvima.

Prethodno je uz EU sredstva nabavljeno 11 autobusa, a ostatak od ukupno 18 novih vozila također stiže uskoro. Sveukupno je u ovih pet godina nabavljeno 35 novih vozila čime je značajno povećan standard u vožnji u javnom gradskom prijevozu", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Dodao je i da je intencija Grada i Libertasa putem ITU mehanizma nabaviti prvenstveno električna vozila koja će biti namijenjena određenim linijama, poput one za Kineski zid. Gradonačelnik je također poručio kako je unatoč enormnom povećanju cijena energenata poglavito goriva, cijena pokaznih karata Libertasa ostala nepromijenjena. značajno će se smanjiti starost voznog parka gradskog javnog prijevoznika, a pogodnosti novih, suvremenih, vozila izravno će osjetiti korisnici usluga Libertasa, građani i posjetitelji.

Urbano-ekološki javni prijevoz

Potrebu uvođenja električnih vozila u sustav Libertasa prepoznala je ova gradska uprava u svrhu integriranja urbano – ekološkog javnog prijevoza.

 

IZ STRATEGIJE IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Raspisan Javni poziv za predlaganje programa u području sporta osoba s invaliditetom

Dubrovački savez športova raspisao je Javni poziv za predlaganje odnosno prijavu sportskih programa u području sporta osoba s invaliditetom u 2022. godini. Radi se o prvom ovakvom natječaju, a provodi se kao jedna od mjera iz Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika 2021. – 2025.

image

Za osobe s invaliditetom stižu potpore

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu namjenski će se rasporediti sukladno Pravilniku o mjerilima i kriterijima za vrednovanje sportskih programa i to za provedbu sportskih programa u području sporta osoba s invaliditetom, a koji uključuju: potporu perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom, sufinanciranje nabavke sportskih rekvizita i stručnog rada sa sportašima s invaliditetom, natjecateljski program sportaša s invaliditetom te potporu organizacije domaćih natjecanja.

Potrebna dokumentacija s podacima o načinu i rokovima prijave te ostalim pojedinostima ovog Javnog poziva dostupna je u tekstu Poziva odnosno uz objavu istog na stranicama Grada Dubrovnika (Natječaji) te na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Poziv sportskim udrugama

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju sve sportske udruge sa sjedištem/prebivalištem u Gradu Dubrovniku, koje su članice Dubrovačkog saveza športova.

POTPORA STANOVNICIMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Objavljen Javni poziv za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe

Putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA objavili su Javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja/ica za starije i nemoćne osobe. Navedenim pozivom nastoji se uputiti apel zainteresiranim pojedincima da se uključe u program osposobljavanja s ciljem podizanja kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi, a sve kako bi starije i nemoćne osobe (poglavito one koje žive u vlastitom domu) bile adekvatno i zdravstveno zbrinute.

image

Potpore sugrađanima treće dobi

Verificirani program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, a obuhvaća nastavne cjeline: njega bolesnika, praktična nastava i praktični rad. Po uspješnom završetku programa polaznicima/cama će se izdati diploma i uvjerenje o osposobljavanju te će time steći zanimanje njegovatelj/ica. Troškove edukacije za koju će biti proveden Javni poziv snosit će Grad Dubrovnik. Prednosti u programu osposobljavanja imat će nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe, osobe preko pedeset godina života te osobe koje imaju prijavljeno boravište/prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Novih 29 autobusa

U posljednjih pet godina ukupno je nabavljeno 29 novih autobusa financiranih europskim sredstvima.

03. lipanj 2023 02:23