StoryEditorOCM
DubrovnikAGROTURIZAM KONAVLE U GRADU

LEDENICE I VINO Ledeno doba na Stradunu otopila dobra kapljica

Piše DV
25. svibnja 2019. - 16:49
Ledeno doba nastupilo je u subotu na Stradunu! Tko je pomislio na posljedice globalnog zatopljenja ili dosnimavanje kakve epizode "Igre prijestolja", nije pogodio.

To su Konavljani kroz program "Ledenice i vino" pohodili Grad s bisagama leda na tovarima, kako su to činili u davna vremena Dubrovačke Republike.


– Ovako su naši preci nekad donosili komade leda, tzv. ledenice s planine Sniježnice. Obnovili smo taj običaj kako bismo odali počast svim konavoskim ledarima i spomenuli se drevne Dubrovačke Republike. Uz led smo donijeli i konavoska vina kako bi pokazali bogatstvo Dubrovnika i Konavala te počastili sve Dubrovčane i goste, baš kao što je to nekad činio i dubrovački knez – rekli su dobro raspoloženi gosti, članovi udruge "Agroturizam Konavle", odjeveni u živopisne konavoske nošnje.

Turisti su ih s oduševljenjem snimali, baš kao i sam postupak lomljenja ledenica pijukom i, dakako, degustaciju probranih vina iz konavoskog vinogorja.

Mnogi d posjetitelja tek su ove subote doznali za tradiciju rashlađivanja hrane i pića prirodnim ledom koji bi, očuvan i usred najvećih ljetnih vrućina, stizao na stolove dubrovačke vlastele iz dubine konavoske Sniježnice.

U prošlosti su na vrletima Sniježnice postojale tri ledenice, napravljene u obliku zdenaca. Tijekom zime, uz nadzor jednog ili više vojnika, seljaci zvani ledari punili su ledenice snijegom. Ledenice bi se potom zatvorile ključem, a na njih bi se nabacalo grmlje i slama da se led bolje sačuva.

Arhivska vrela kazuju kako je 1783. godine od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad dopremljeno više od 15 tona leda, što znači da je dnevna potrošnja leda iznosila 170 kila. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.

Konavoska vinoteka na Stradunu je predstavljena u okviru manifestacije "Proljeće u Konavlima" pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Dubrovnika.


 
26. travanj 2024 14:34