StoryEditorOCM
DubrovnikUZAVRELO NA TRŽIŠTU

Lako ćemo uvesti radnike, ali gdje ih smjestiti? Evo kako se dubrovački poslodavci priremaju za iduću turističku sezonu

Piše Maja Rilović Koprivec
28. prosinca 2023. - 07:22

Koliki je problem poslodavaca na dubrovačkom području za radnom snagom izvan Dubrovnika, toliki je i problem njihova smještaja i ljeti i zimi. Vlasnici nekretnina zbog jeftinijeg i jednostavnijeg upravljanja nekretninama koje uređenjem ili lokacijom ne koriste za turističko iznajmljivanje okreću se preuređenju stanova u smještaj za radnike koje je također vrlo lukrativno jer bez osiguranog smještaja, pokazale su zadnje sezone, nema niti sezonaca za poslodavce u turizmu.  

Novi kapaciteti za sezonce

Zbog toga su dvije najveće  hotelijerske tvrtke u Dubrovniku Valamar i Jadranski luksuzni hoteli odlučile u idućoj  godini graditi posebne zgrade za smještaj sezonaca!

 Valamar je podsjetimo, već sagradio Kuću Valamar na ulazu u Solitudo gdje su smješteni njihovi radnici već dvije sezone, no to im više nije dovoljno i u poslovnim planovima i najavljenim investicijama u Dubrovniku  Valamar najavljuje gradnju još jedne nekretnine te namjene.  

 Planirane investicije Imperial Riviere na dubrovačkom području među ostalim predviđaju daljnja ulaganja u hotelima Lacroma u Dubrovniku i uređenje nove zone za smještaj radnika u destinaciji Dubrovnik, navode iz Valamar Grupe, no naknadno nismo uspjeli doznati  koliki će biti kapaciteti nove Kuće Valamar i gdje će se ona točno nalaziti.

 Valamar grupa je najavila u 2024. ulaganja u vrijednosti od 82 milijuna eura, od čega 43 milijuna eura u Valamar Rivieri te 39 milijuna eura u Imperial Rivieri. Osim što gradi Kuće Valamar za smještaj radnika diljem obale, kako bi zadržao zaposlenike ove je godine uložio dodatnih 25 milijuna eura u primanja radnika te su plaće isplaćene u vrhu sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu za stručna zanimanja - kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima iznosile 1.200 i 1.800 eura neto, isplaćuje  13. plaću i božićnicu u iznosu od 1.000 eura.

Iste probleme s formiranjem timova za iduću sezonu i smještajem sezonaca imaju i Jadranski luksuzni hoteli koji svake godine zapošljavaju blizu 600 sezonskih djelatnika.

image

Kuća Valamar za zaposlenike grupacije u Dubrovniku

Zgrada u Cavtatu za 200 radnika

-  U 2023. imali smo 451 sezonskog zaposlenika koji nije imao prebivalište u Dubrovniku ili okolici, bilo da su iz ostalih dijelova Hrvatske, bilo iz drugih zemalja. Zbog započete rekonstrukcije hotela Grand Villa Argentina broj sezonskih radnika će u 2024. biti nešto manji od uobičajenog, te će samim tim biti smanjene i potrebe za smještajem  odgovaraju na naš upit.

Još nisu sklopili ugovore za  smještaj sezonskih djelatnika za iduće ljeto, no ove 2023. godine su potpisali 52 ugovora o najmu za ukupno 356 zaposlenika. Jadranski luksuzni hoteli trenutno raspolažu s jedanaest vlastitih nekretnina za smještaj radnika u kojima može biti smješteno 95 djelatnika. Niti njima to nije dovoljno pa je tijekom 2024. za smještaj sezonskih zaposlenika planirana izgradnja moderne i funkcionalne zgrade u Cavtatu s kapacitetom od 100 soba, odnosno 200 kreveta te s mnoštvom popratnih sadržaja.

 -  Za navedeni projekt je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole, a očekujemo da će  objekt u punoj funkciji biti spreman za sezonu 2025. godine – potvrdili su iz JLH. Do početka radova ne žele govoriti o tome gdje će zgrada biti smještena no izvjesno je kako će to biti na zemljištu oko Hotela Croatia.

  Opcija samostalnog pronalaženja odgovarajućeg smještaja u Dubrovniku je minimalna pa se tek manji broj sezonskih djelatnika JLH odlučuje za korištenje mogućnosti sufinanciranja smještaja od strane ovog poslodavca.

 Dva najveća dubrovačka hotelijera imaju resursa i prostora  za gradnju stanova za zaposlenike, no i manji poslodavci na svaki način pokušavaju pronaći povoljan smještaj za sezonce.  Stambeni prostori koji se na  dubrovačkom području ne mogu   komercijalizirati kroz kratkoročno turističko iznajmljivanje redovito su na tržištu za smještaj radnika i ne grade zgrade ciljano za sezonce samo veliki hoteli, već i manji investitori. U takvim novouređenim kućama doznajemo,  smještaj po krevetu mjesečno iznosi i do 250 eura.    Sudeći po oglasnicima ususret novoj sezoni, osiguran smještaj osnovna je stavka svih razgovora za posao. Prepreka tome više nije niti udaljenost jer se kuće za  najam poslodavcima i radnicima  nude od Konavala, Župe, Mokošice, do Orašca, Gornjih sela…  

Neke su se Agencije za promet nekretninama već i specijalizirale za  posredovanje pri najmu stanova za sezonce. Svaka kuća veće površine i s većim brojem soba ima potencijal da postane dom za strane radnike, poručuju u svojim oglasima:

„Brži i povoljniji najam jer strani radnici obično traže praktične i udobne opcije smještaja. Iznajmljivanjem svoje nekretnine njima, možete postaviti konkurentne cijene koje su povoljnije od hotela i drugih opcija smještaja. To će privući više najmoprimaca i ubrzati proces najma te ćete postići maksimalnu iskoristivost vaše nekretnine", oglašavaju se.

Svakako se radi o sigurnom i stalnom izvoru prihoda s obzirom na rastuću potražnju za smještajem stranih radnika i kontinuiranu popunjenost smještaja tijekom cijele godine.

28. travanj 2024 22:55