StoryEditorOCM
DubrovnikZBUNJUJUĆE

Kupači u neznanju: Nakon jučerašnjih tropskih temperatura mora, podaci DHMZ-a danas su nedostupni, iz Zavoda su nam objasnili što se dogodilo

Piše Gabrijela Bijelić
15. travnja 2022. - 19:05

Jučer je prelazila 25 Celzija, a jutros je 'nestala' iz evidencije Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ekstremno visoka temperatura mora u dubrovačkom akvatoriju u četvrtak je bila top tema među građanima, pogotovo ranim kupačima koji su na lokalnim televizijama ostali u šoku kad su vidjeli kako je naše more desetak stupnjeva toplije od prosjeka za sredinu travnja.

O neuobičajenim parametrima izvijestili smo jučer Zdenka Perušinu iz glavne meteorološke postaje Dubrovnik-Gorica koji nam je zahvalio na informaciji i potvrdio da će se poduzeti sve što treba kako bi bova čim prije sa svoje lokacije počela 'emitirati' točne podatke.

Na upit zbog čega su se u medijima pokazivale tako visoke temperature mora, Perušina nije znao odgovor, tek je pretpostavio da su se na popis možda potkrale temperature zraka umjesto mora.

Objašnjenje ovog fenomena u petak ujutro stiglo nam je iz DHMZ-a:

- Servis plutače je obavljen jučer ,14. travnja. Plutača je još uvijek na suhom i čeka se da je ronilac vrati na lokaciju u more.Na Webu DHMZ-a je isključen prikaz podataka jer plutača trenutno šalje podatke temperature zraka budući da se nalazi na suhom – izvijestila je Aleksandra Karanac iz Službe za informiranje, odnose s javnošću i korisnike Zavoda:

- Ne znam gdje je netko vidio temperaturu 25°C jer je prikaz podataka na webu isključen za vrijeme dok se obavlja servis i dok je plutača izvan mora – začudila se Karanac.

Za napomenuti je kako se na obalnim postajama za mjerenje temperature mora odabire otvorenije mjesto gdje je dubina vode najmanje 1,8 metara. Upute DHMZ-a nalažu da se u more pomoću užeta spusti termometar s oklopom približno 30 centimetara ispod vodene površine i tu zadržati tri minute.

Zatim uređaj izvaditi i brzo očitati, vodeći računa da se pri čitanju ne učini pogreška zbog pokreta i sl. Posljednjih godina u nekoliko navrata bi gliseri i čamci u prolazu znali otrgnuti mjerne plutače, no DHMZ bi ih redovito popravlja ili nadomješta novima.

30. travanj 2024 16:02