StoryEditorOCM
DubrovnikKAKO SU MI SRUŠILI ARGUMENTACIJU

Kretenu!

Piše Jadran Kapor
19. prosinca 2023. - 10:33

Vidjeli ste, premijer Plenković je netom smijenio svog jubilarnog, 30. ministra. Ministar Filipović smijenjen je zbog toga što je za svog suradnika izabrao izrazito korumpiranog čovjeka. Ako je vjerovati SMS porukama koje je ovaj slao.

E sad, ako je Filipović kažnjen što je izabrao lošeg suradnika, onda je slijedom iste logike uzdrmana i stolica premijera Plenkovića. Jer taj je, osim Filipovića, izabrao još 29 nevaljalih ministara. Dobar dio njih smijenjen je zbog korupcije ili prekoračenja ovlasti. Ne branim Filipovića, samo kažem - ako je izbor loših suradnika razlog za smjenu onda je rezultat 30:1 za Plenkovića. Ili protiv, ovisi kako na to gledate.

image

Župan Nikola Dobroslavić i vijećnik Teo Andrić

Božo Radić/Cropix

Društvene mreže ovih dana naprosto gore zbog najnovijeg političkog a zapravo korupcijskog skandala. Zločesti Facebook korisnici kažu da je Plenković samo čovjek koji se zna ponašati u društvu, uglađeni HDZ-ovac koji zna koristiti nož i pantarul, ali da je HDZ ostao u dlaku isti kakav je bio prije 30 godina.

I taman kad se s time nisam htio složiti, pojavio se Teo Andrić na županijskoj Skupštini i porušio mi kompletnu argumentaciju. Kretenu! - viknuo je sa skupštinske govornice na svog kolegu Iva Karamatića iz SDP. Andrić je najprije omalovažavao Karamatića koji se protivio načinu dostave skupštinskih materijala. A kako Karamatić nije htio trpiti omalovažavanje, navodno je Andriću rekao da je glup čovjek.

Taman kad sam htio objasniti da HDZ više nije isti - jer prije 30 godina premijer ne bi smijenio korumpiranog ministra, niti bi se pravosuđe usudilo visokorangiranog člana HDZ-a proganjati zbog korupcije ili zlouporabe ovlasti - eno izađe Teo Andrić za govornicu s retorikom od prije 30 godina i nazove kolegu kretenom.

image

Županijski vijećnik Ivo Karamatić

Božo Radić/Cropix

Dobro ajde, ni to nije baš kao prije 30 godina. I tu su se stvari bitno promijenile. Jer bi prije 30 godina čovjeka proglasio četnikom i mrziteljem svega što je hrvatsko. S tako nacrtanom metom "karamatići" bi završili na listi za odstrel. Danas je zapravo smiješno, potpuno tupavo i bezidejno nekoga nazvati mrziteljem svega što je hrvatsko, prozvat ga četnikom... Crtanje meta više ne funkcionira. Dakle, ako ćemo to tako gledati, Andrićev uvredljivi i nekulturni ispad ipak je primjer da se HDZ retorički značajno pomaknuo na pozitivnu stranu.

Što bi Torcida rekla - rezultat je trend a ideal je vječan. Mnogo se toga promijenilo u 30 godina i volim vjerovati da je promjena na bolje. Političari se ljute na pravosuđe, ljute se na svoje oponente, pa i na novinare kao čuvare demokracije, ali evo - odriču se lupeža, postaju svjesni da su im oni teret s kojim će potonuti na izborima prije ili kasnije. I ne, nisu svi isti. Zapravo, političari koje osobno poznajem (u vlasti i oporbi) časni su i pošteni ljudi. Možda nam se nekome ne sviđa što ili kako neki od njih rade, ali za to postoje izbori. A za sve ostalo - pravosuđe.

01. svibanj 2024 07:55