StoryEditorOCM
Dubrovnik‘SVI SU ISTI?!‘

Krenuo veliki napad na iznajmljivače. Optužuju ih da su gulikože

Piše Silvia Rudinović
20. ožujka 2024. - 20:56

‘Vlasnici apartmana našli novi način kako opelješiti goste‘, tako glasi jedan od naslova u nesmiljenoj kampanji koja se već nekoliko godina vodi protiv privatnih iznajmljivača. Često prikazani kao trutovi koji leže na lovorikama, bez muke zgrću ogroman novac, pritom plaćaju minimalne poreze, negativno utječu na kvalitetu života susjeda i cijenu stanova u svojim sredinama, iznajmljivači su postali laka meta političara, samozvanih turističkih stručnjaka i komentatora po društvenim mrežama.

- Na takva mišljenja mogu odgovoriti da onaj tko se godinama bavi obiteljskim smještajem dobro zna koliko je to mukotrpan posao, od prodaje do čišćenja, i na kraju dana sve ste to stekli svojim rukama. Pritom treba naglasiti razliku između kvalitetnog obiteljskog smještaja i rentijerstva. Iza prošlogodišnjih nerealno visokih cijena stoje uglavnom rentijeri s puno smještajnih jedinica. Onaj tko se bavi obiteljskim smještajem, u tome ima iskustva i nudi kvalitetnu uslugu, nema se čega bojati – kaže Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

image

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja

Nikola Vilic/Cropix

Komentirajući ‘vruće‘ teme poput prekomjerne apartmanizacije, ograničenja u izdavanju novih rješenja za iznajmljivanje i inicijative koja je krenula iz Dubrovnika o zabrani turističkog najma u stambenim zgradama s najmanje četiri stana odnosno izdavanju novih rješenja za takve slučajeve, Marković kaže kako se slaže da bi svima bila od koristi bolja regulacija iznajmljivanja.

- Treba zaštititi obiteljski smještaj kakav nam je u tradiciji, jer ovo što se počelo raditi više nije to, svima nam je jasno. Rentijeri urušavaju destinaciju, urušavaju cijene, a ovo što vam je rekao gradonačelnik nije novost u svijetu. Barcelona je prije sedam, osam godina ograničila broj stanova koji se mogu iznajmljivati s obzirom na veličinu zgrade – poručuje sugovornica.

Naglašava kako je važno konačno napraviti distinkciju između onih koji iznajmljuju jedan apartman ili kuću od rentijera s 10 i više smještajnih jedinica.

- Nisam za dodatne namete i ogromne poreze kad su u pitanju jedinice obiteljskog smještaja. Što se tiče rentijerstva i iznajmljivanja u višestambenim zgradama, mislim da će oni s vremenom ići u neku drugu kategoriju prava i obveza u odnosu na obiteljski smještaj. I mislim da je to uredu. Prijedlog iz Dubrovnika ne mogu komentirati dok ne vidim službeni dokument. Kao udruga dobro surađujemo s Ministarstvom turizma i suglasni smo da se ova pitanja bolje reguliraju. Naprimjer, ako negdje ima dosta smještajnih jedinica s tri, radit će se na tome da se gradi za četiri ili pet zvjezdica, tamo gdje je infrastruktura preopterećena stvari će se minimalizirati, a vjerujem da će se prirodnom selekcijom početi odmicati nekvalitetni smještaj, kao što su oni u garažama i poslovnim prostorima. Imamo još uvijek mnogo iznajmljivača u sivoj zoni, a to je upravo izraženo u stambenim zgradama. Mislim da je Ministarstvo na pravom tragu rješavanja tog problema izdavanjem novog ID broja bez kojega se uredno prijavljeni iznajmljivači neće moći prijaviti na platforme za iznajmljivanje – izjavila je Barbara Marković i dodala kako se veliki dio odgovornosti u odlučivanju prebacuje na lokalnu samoupravu.

08. travanj 2024 23:41