StoryEditorOCM
DubrovnikPRESSICA U MALOJ GRADSKOJ VIJEĆNICI

Krenula “nulta” faza Studentskog doma

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
12. siječnja 2017. - 15:05

Nakon što su dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum potpisali ugovor o sufinanciranju pripremne faze izgradnje Studentskog doma u Dubrovniku vrijedne 1,692.250 kuna, stvoreni su preduvjeti za tzv. nultu fazu izgradnje doma.

-Hvala gradonačelniku Vlahušiću i Gradskom vijeću Dubrovnika što su jednoglasno poduprli izgradnju Studentskog doma te prepoznali vrijednost tog projekta. Bez potpore lokalne zajednice, odnosno grada i županije, ni uz sva nepovratna sredstva iz EU fondova ne bismo to mogli privesti kraju. Nulta faza podrazumijeva gradnju plastenika u Čibači i obnovu zgrade Zavoda za mediteranske kulture, što Sveučilištu stvara preduvjete za izgradnju Studentskog doma. Sve ide planiranim tijekom, ali je to zahtijevan projekt- rekao je tom prigodom rektor Burum na tematski sazvanoj pressici na kojoj su novinari doznali da gradonačelnik Vlahušić i voditelj projekta, inače gradski vijećnik, Marko Potrebica, imaju suglasne stavove iako su do sada, na sjednicama GV Dubrovnika “lomili koplja”.  

Ugovor je potpisan 28.prosinca a gradski pročelnik za društvene djelatnosti Miho Katičić je ustvrdio da su s potpisom ugovora stvoreni preduvjeti da se postupak javne nabave odnosno ugovaranja radova završiti do 1. travnja kako radovi nulte faze bili pravodobno dovršeni. Uskoro slijedi izbor tehničkog nadzora izgradnje doma te otvaranje ponuda za izvođača radova. Tom je prigodom gradonačelnik naglasio da je Grad uvijek podržavao ideju o izgradnji Studentskog doma te pohvalio i doprinos Potrebice.

-Za Studentski dom smo dali 1,692 milijuna kuna i odrekli se 8 milijuna kuna oslobađanjem komunalnog doprinosa. Sveučilište ne treba platiti taj doprinos, ali Grad mora napraviti tu komunalnu infrastrukturu. Po okončanju javnog natječaja ostaje nam obveza uplate oko 28 milijuna kuna što znači da s ukupno 38 milijuna kuna čvrsto stojimo  iza izgradnje doma- izjavio je Vlahušić da bi, zahvaljujući na potpori, Potrebica rekao da su viječnici i gradonačelnik zajednički prepoznali taj infrastrukturni projekt: ne kao politički nego kao projekt šire društvene zajednice:

- Ušli smo u završnu fazu a 503 ležaja će biti na raspolaganju studentima od akademske godine 2018/2019. čemu će doprinjeti i 150,9 milijuna kuna nepovratnih sredstava od kojih su 15 posto sredstva države a ostatak je iz EU- fondova- podsjetio je Potrebica.
 

26. svibanj 2024 20:24