StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Kreće deveti Dubrovački zimski festival, gradonačelnik Franković u panel raspravi ‘Upravljanje imovinom‘

Piše Grad Dubrovnik
25. studenog 2022. - 18:23

14. IZDANJE SUSRETA GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA

Gradonačelnik Franković sudjelovao u panel raspravi Upravljanje imovinom

U sklopu 14. godišnjeg susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. Uz gradonačelnika kao panelisti na navedenu temu sudjelovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor prodaje HPB-a Dominik Živanović.

image

Upravljanje imovinom

Gradonačelnik Franković u svom izlaganju posebno se osvrnuo na članak 77. Zakona o naknadi prema kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovini koja je predmet naknade. Naime, Grad Dubrovnik je uputio konkretan prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona, a koji se odnosi na dopunu čl. 77 na način da se uvodi iznimka od stjecanja prava vlasništva od strane RH u slučaju kada se radi o imovini koja jedinici lokalne samouprave služi u svrhu obavljanja poslova od lokalnog značaja, a kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana."Jedinice lokalne samouprave su dio javne uprave koja je najbliža građanima i koje najneposrednije provode volju i rješava probleme s kojima se građani susreću.

Upravo zbog toga je i upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izuzetno važno jer su ta imovina i koristi od nje poluge da se svi problemi adekvatno i u pravoj mjeri riješe", kazao je gradonačelnik te je kao primjer proaktivnog i efikasnog djelovanja Grada Dubrovnika prema imovini istaknuo kupnju Vile Čingrije koju je Grad 2018. kupio od RH za 17.510.000 kuna, a koja u suradnji s Dubrovačko- neretvanskom županijom te zahvaljujući europskim sredstvima postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera.

Participativno budžetiranje

 

Glavne teme susreta su i participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.

 

U PUNOM SJAJU, OBJEDINJEN BOGATIM PROGRAMOM

Deveti Dubrovački zimski festival otvara se u subotu

Program devetog Dubrovačkog zimskog festivala koji započinje paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete uz koncert grupe Dalmatino u subotu, 26. studenog, predstavljen je ovog tjedna na konferenciji za medije održanoj u foajeu Kazališta Marina Držića.

Program ovogodišnjeg festivala predstavili su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković i Francesca Tevšić iz Dubrovačkih ljetnih igara, produkcijskog partnera festivala. Dubrovački zimski festival nakon dvije pandemijske godine zablistat će u punom sjaju s bogatim programom koji na Stradun donosi čak 10 koncerata. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine uz Antu Gela i njegov bend, te jednu od najvećih glazbenih zvijezda hrvatske estrade Petra Graša, koji će Dubrovčane i njihove goste uz veličanstveni vatromet uvesti u novu godinu. Koncertnu ponudu obogatit će i Advent na Vojnoviću koji organizira Studentski centar Dubrovnik.

image

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić

Bogatoj festivalskoj ponudi pridružuje se i Gruž s programom AdvenTUP – predbožićna čarolija u tvornici koji će ponuditi razne sadržaje kao što su blagdanski sajmovi dobre glazbe i mode, food market, koncerti, pub kvizovi te brojne radionice za djecu i odrasle, a koji organizira TUP – urbana četvrt.

Subotnja jutra i ove godine će tradicionalno biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada, dok će subotnja popodneva biti rezervirana za također besplatno, tematsko vođenje pod nazivom Zlatno doba Dubrovnika. Povodom uvrštenja kolende u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 7. prosinca u Lazaretima održat će se znanstveno-stručni skup Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja te multilokacijska izložba u suradnji Dubrovačkih muzeja s Jelenom Obradović Mojaš i kulturnim ustanovama.

Brojni dječji programi razveselit će najmlađe Dubrovčane. Od samog početka festivala, program je usmjeren na njih pa će Djed Mraz iz Laponije provesti nadolazeći vikend u Dubrovniku koji će mu biti prva postaja na ovogodišnjem putovanju po svijetu, stoga poziva svu dubrovačku dječicu, ali i male posjetitelje grada da mu donesu svoja pisma u atrij Kneževa dvora i podijele svoje ovogodišnje želje na čarobnom druženju povodom otvaranja devetog Dubrovačkog zimskog festivala.

image

Blagdanske dekoracije u Gradu
 

Bozo Radic/Cropix

Stanica Sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem koji od 27. studenog prometuje svakog dana od 9 do 18 sati te klizalištem koje će u istom periodu na teniskim terenima u Uvali biti otvoreno od 9 do 22 sata, kao i Božić u Kabogi i ove su zime neizostavan dio ponude za djecu kojoj je namijenjen i niz programa dubrovačkih kulturnih ustanova, a sadržaj u najvećem gradskom naselju Mokošica obogatit će program pod nazivom Božić u Svetoj Obitelji.

Neće izostati ni posjet Moto Mrazova koji na Stradun tradicionalno stižu 26. prosinca, a Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama i ove zime uveseljavati sve koji ga susretnu. Na Staru godinu, 31. prosinca na Stradunu će se održati i Dječji doček Nove godine na kojem će nastupiti Ante Gelo uz svoj bend te Brunu Oberan, Alena Đurasa i Ivu Ajduković.

Na programu će biti i prigodne izložbe, kazališne predstave za sve generacije, Torta party uz nastup Domenice te božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca. Dubrovački simfonijski orkestar održat će i svoj tradicionalni Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja u podne. Dubrovački vrtići i osnovne škole i ove će godine u sklopu projekta Doma Marina Držića Adventski kalendar na Stradunu ukrasiti izloge našega Grada.

Predivne kulise za fotografiranje nalaze se na nekoliko lokacija u gradu: pogled na Stradun presvučen u blagdansko ruho na Luži, savršeno je mjesto za božićnu uspomenu s najljepšim pogledom. Čarobne fotografije moguće je zabilježiti i u Kneževu dvoru, a ove godine tu je i novi photo point u parku u Pilama: bogato osvjetljenje uz snježno ruho vikendom priuštit će pravu kulisu za savršenu blagdansku fotografiju!

S obzirom na to da se ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava u Kataru igra u zimu, u sklopu festivala bit će organizirano zajedničko gledanje nastupa hrvatske reprezentacije ispred crkve sv. Vlaha.

Novitet Festivala

 

Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala svakako su i višekratne plastične čaše koje će se moći koristiti za posjeta kućicama, a u sklopu strategije Plastic smart cities.

25. travanj 2024 13:18