StoryEditorOCM
Dubrovnik15 NOVIH POZITIVNIH

Koronavirus ušao i u dubrovački dom za starije i nemoćne, ukupno 85 zaraženih

Piše Silvia Rudinović
11. travnja 2020. - 12:17
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je čak 15 novooboljelih od novog koronavirusa, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare pred dubrovačkom bolnicom. Većina novozaraženih je povezana sa slučajem privatnog doma za starije i nemoćne u Pločama, među njima ravnateljica doma i jedna njegovateljica. U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirana je i jedna osoba iz Doma za starije osobe Dubrovnik. To je drugi dom za stare i nemoćne u ovoj županiji u koji je ušao koronavirus. Riječ je o nepokretnoj osobi, a uz tog štićenika još jedan korisnik je hospitaliziran i testiran. Izvor zaraze, kako kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ dr. Mato Lakić, u dubrovačkom domu nije poznat, ali smatra kako bi moglo biti riječ o nekom od zaposlenika ili hitnih službi koje su posjećivale dom.

Svi djelatnici koji su bili u kontaktu s pozitivnim korisnikom doma bit će u samoizolaciji i bit će im uzet bris. Ostali štićenici Doma, njih 88 nemaju temperaturu ni druge simptome COVID-19.

Kako je naglasio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, u županiji su četiri doma u županijskoj nadležnosti, dva doma kojima je osnivač Republika Hrvatska, jednan Općine Konavle i tri privatna doma, a podaci širenju zaraze u pločanskom domi i najnoviji dubrovački slučaj upozorenja su da i dalje moramo održavati mjere zaštite. Osobito je to važno u ovo blagdansko doba, napomenuo je župan.

image
Redovita press konferencija Županijskog stožera CZ pred OBD
Božo Radić/Cropix


Nije se povećao broj zaraženih djelatnika bolnice, statistika stoji na jednom liječniku i jednoj medicinskoj sestri. 

Do danas su u Zagreb poslana 702 uzorka na analizu, ukupno je 85 pozitivnih, a 48 nalaza još se očekuje. 
​- Nažalost, došli smo u tu fazu i pred nama su teški i izazovni dani. Još jednom apel svima da se pridržavamo svih uputa, izbjegavajmo velika obiteljska okupljanja. Nitko od nas sa sigurnošću ne može reći, jesmo li nositelji virusa - rekao je Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik Stožera.

image
Redovita press konferencija Županijskog stožera CZ pred OBD
Božo Radić/Cropix


Iz pločanskog doma je u protekla 24 sata 12 pozitivnih nalaza, dvije su osobe kontakti ranije oboljele osobe povezane s tim  privatnim domom, a 15. osoba je iz dubrovačkog doma, pojasnio je dr. Lakić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo izjavio je kako se sinoć krenulo u organizaciju prijevoza svih korisnika doma, dio je noćas smješten u Opću bolnicu Dubrovniku, a dio u sekundarni objekt u Studentskom domu.

- Većina iz Ploča, zajedno s ravnateljicom, njih devetoro, smješteni su u bolnici - rekao je doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

image
Redovita press konferencija Županijskog stožera CZ pred OBD
Božo Radić/Cropix


-U ovom trenutku je hospitaliziran 31 pozitivan pacijent. Na odjelu je 16 pacijenata, u Studentskom domu 12 i na jedinici intenzivnog liječenja troje - rekao je ravnatelj Bekić i poručio kako je "zasad situacija pod nadzorom i nema razloga za posebnu uznemirenost".

Najmlađi pacijent dubrovačke bolnice zaražen koronavirusom imao je 18 godina, a najstariji 92.

Opća bolnica Dubrovnik je planirala i prekjučer krenula u nabavu uređaja za identifikaciju RNA odnosno za dijagnostiku COVID-19 ali i drugih bolesti, o čemu su, kako je rekao ravnatelj, razmišljali još u sezoni ospica. Takav dijagnostički aparat je ulaganje u budućnost, rekao je, a potrebnih 650 tisuća kuna za uređaj kojim bi se testirali pacijenti i na COVID-19, osigurat će Zaklada Blaga djela. Mogao bi stići u svibnju. Inače, svi uzorci testiranih na koronavirus iz Dubrovačko-neretvanske županije šalju se u Zagreb na analizu.

image
Redovita press konferencija Županijskog stožera CZ pred OBD
Božo Radić/Cropix


Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izvijestio je kako je zabilježen prvi slučaj krivotnorenja propusnice, a počinitelja čeka kaznena prijava.  
27. travanj 2024 19:30