StoryEditorOCM
DubrovnikBROJKE SKORO ISTE||

KORONA ZAOBILAZI BONINOVO Lani do kolovoza umrlo 508, a ove godine ‘samo‘ 478 građana

Piše Gabrijela Bijelić
30. kolovoza 2020. - 15:49
Iako broj novooboljelih od sveprisutne korone svakodnevno raste, nitko ne može zabraniti obiteljima koje žele 'normalni' sprovod da svog pokojnika isprate u društvu šire rodbine, prijatelja i znanaca, objašnjavaju iz gradske pogrebne tvrtke Boninovo d.o.o. Restrikcija u smislu brojnosti na pogrebima i ispraćajima ne može ni biti jer je na snazi preporuka, a ne naredba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 

Dezinficijens pred kapelicom


Sukladno toj preporuci, kažu nam iz društva Boninovo, sigurno održavanje pogreba i ispraćaja i ubuduće je moguće u krugu šire obitelji, ali uz pridržavanje svih uputa za pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost kao i izbjegavanje izražavanja sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Sukladno preporuci, nije poželjno sudjelovanje na pogrebu osoba s povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima bolesti, a na djelatnicima Boninova je poštivanje upute HZJZ-a, te korištenje zaštitne opreme prilikom preuzimanja umrlih osoba i obavljanja sprovoda.

- Djelatnici Boninovo d.o.o. na svim sprovodima odnosno prilikom preuzimanja umrlih osoba koriste zaštitne maske i rukavice, a u slučajevima sumnje na zarazu COVID-19 u dogovoru s mrtvozorničkom službom, djelatnici koriste i zaštitne kombinezone, zaštitne naočale kao i kvalitetnije zaštitne maske i rukavice. U svakom slučaju, ispred kapelice na Boninovu postavljeno je i sredstvo za dezinfekciju ruku – objašnjava direktor Boninova Marijan Dadić i potvrđuje manje, više očekivanu informaciju da od izbijanja korona krize nije povećana stopa smrtnosti na širem dubrovačkom području:

- U prvih sedam mjeseci prošle godine umrlo je 508, a 2020. u istom razdoblju 478 osoba – kazao nam je Marijan Dadić.
Na groblju Boninovo inače ima 2015 grobnih mjesta, od čega 1515 na katoličkom dijelu, 365 na pravoslavnom i 135 na muslimanskom dijelu groblja. O održavanju grobnica brine se 12 zaposlenika Boninova.

- S obzirom da Boninovo ne raspolaže slobodnim grobnim mjestima za ustupanje odnosno prodaju, cijene eventualnih grobnica koje se privatno prodaju ovise o dogovoru između prodavatelja i kupca odnosno korisnika grobnog mjesta – istaknuo je direktor Dadić i još jednom podsjetio da se šira rodbina, prijatelji i znanci pokojnika o svim mjerama mogu informirati u 'Boninovu' izravno ili na mrežnoj stranici Boninovo d.o.o.
 

Čeka se Dubac


Na području cijelog Dubrovnika ima otprilike četiri tisuće grobnica. Rijetki su oglasi za prodaju ili ustupanje ukopnih mjesta koji su cijenom proteklih godina bili u rangu stambene nekretnine u unutrašnjosti RH. Znalo se tako dogoditi da na katoličkom groblju cijena 'atraktivnije' grobnice dosegne i 60 tisuća eura. Cijene su se kasnije prepolovile, ali deficit grobnica je ostao.
Jednom kad bude dovršeno novo groblje na Dupcu, ono bi, prema prostorno-planskoj dokumentaciji, trebalo raspolagati s 1600 grobnica i to katoličkih 1.200, muslimanskih 159, pravoslavnih 53, ateističkih 28 uz jednu skupnu grobnicu i 144 niša i spremišta za urne. Prema iskazanom zanimanju građana koje nadmašuje predviđenih 1.800 grobnih mjesta, na novom groblju očekuje se delimitiranje broja ukopnih mjesta.
06. svibanj 2024 18:24