StoryEditorOCM
DubrovnikNA PLOČAMA IZA REVELINA

Konzevatori mu zaustavili gradnju apartmana , a investitor Mirko Obrvan poručuje: ‘Znat ćemo idući tjedan kako dalje‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. ožujka 2020. - 14:55
Gradilište investitora tvrtke In Trend d.o.o. privremeno je zatvoreno zbog pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanjaBožo Radić/HANZA MEDIA
'Zbog arheoloških nalaza pronađenih prilikom izvođenja građevinskih radova na k.č. 1569/1, k.o. Dubrovnik, o čijem pronalasku investitor IN TREND d.o.o. iz Dubrovnika nije izvijestio nadležni Konzervatorski odjel, radovi na čestici privremeno su obustavljeni Rješenjem o obustavi radova (KLASA:UP/I-612-08/20-11/0013, URBROJ: 532-04-02-17/13-20-02, od 13. 02. 2020.) do pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja' -  izvijestila je Marta Perkić, dipl. arheologinja, viša stručna savjetnica – konzervatorica za arheološku baštinu iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

- Temeljem podnesenog zahtjeva investitora IN TREND d.o.o., Konzervatorski odjel izdao je odobrenje za arheološka istraživanja (KLASA: UP/I-612-08/20-08/0100, URBROJ: 532-04-02-17/8-20-03, od 28. 02. 2020.) koja će voditi Nino Novak, dipl. arheolog – istaknula je Perkić.

- Razlog obustave bili su i posebni uvjeti Konzervatorskog odjela (KLASA: 612-08/14-09/6654), prema kojima je investitor bio dužan provesti arheološka istraživanja – odgovorila je Marta Perkić na upit građana. - Odjel je upoznat s vrijednošću i velikim arheološkim potencijalom ovog prostora ne samo temeljem katastarskih podataka, nego i arhivskih izvora za ranija povijesna razdoblja, te ćemo svakako nastojati da se uz naš konzervatorski nadzor, istraživanja izvedu prema svim pravilima struke te daljnji projekt uskladi s rezultatima istraživanja – istaknula je viša stručna savjetnica – konzervatorica za arheološku baštinu.

image
Gradilište investitora tvrtke In Trend d.o.o. privremeno je zatvoreno zbog pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja
Božo Radić/HANZA MEDIA



Epilog  je to događanja na gradilištu kuće tvrtke IN TREND d.o.o. Mirka Obrvana, a po prijavi građana koji su upozorili nadležne službe na moguće arheološko nalazište.

image
Gradilište investitora tvrtke In Trend d.o.o. privremeno je zatvoreno zbog pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja
Božo Radić/HANZA MEDIA


Time se za Obrvana nastavljaju problemi koji su za njega počeli još krajem 2018., kada je zahtjev za reviziju građevinske dozvole nadležnima dostavio susjed Nikša Klečak. Dakle, nakon više od godinu dana dogodila se neka reakcija iz nadležnih službi, a podsjetimo što se tada događalo:

Na inicijativu brojnih susjeda u javnosti je tada istupio Nino Klečak, sin Nikše, koji tvrdi da je prema aktualnom GUP-u odobrena građevinska dozvola za gradnju poslovne zgrade visoke katnosti koja će, smatra on, trajno narušiti vizure Grada, te je pozvao na što hitniju reviziju građevinske dozvole koju je za zahvat na na k.č 3084/1 k.o Dubrovnik 29. lipnja 2018. izdao gradski Odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

image
Gradilište investitora tvrtke In Trend d.o.o. privremeno je zatvoreno zbog pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja
Božo Radić/HANZA MEDIA



- Dok se gradonačelnik Mato Franković prepucava preko medija s građevinskim lobijem, privatni investitor na samo 200 metara zračne linije od njegovog ureda pokušava trajno uništiti sve ono što su nam naši stari ostavili u baštinu – negodovao je Nino Klečak, te dodao da je dozvola izdana baš u vrijeme kad je UNESCO u Bahreinu odlučivao o zaštićenoj 'buffer zoni'.

- Zašto navedeni projekt nije upućen na procjenu UNESCO-u? Je li se ovdje pogodovalo privatnome investitoru, tvrtki In trend Mirka Obrvana? - zapitao se tada, u siječnju 2019.


- Dozvola je dobivena samo za rekonstrukciju i nadogradnju, ali strahujem da 'na mala vrata' pokušava kroz to napraviti potpuno novi objekt za koji ne bi mogao dobiti građevinsku dozvolu i za koji bi mu, zbog 'buffer zone', trebali potpuno novi uvjeti – izrazio je tada svoje sumnje Nikša Klečak.

- Magazin od 8 kvadrata, u posjedu moje tetke i dunda s kojima sam dugo živio i koji su mi objekt prepustili na korištenje, bio je predmet sudskog spora s Obrvanovom tvrtkom In trend, o čemu postoji zabilježba u zemljišniku. Unatoč tome, on je dobio građevinsku dozvolu koja uključuje i sporni magazin. Ne znam kako je uspio da u sklopu građevinske parcele uđe i đardin. Sa sjeverne strane đardin, otkad znam za sebe, koristi obitelj Mladinov – kazao je Niko Klečak, koji je uz tu obitelj ishodio privremenu zabranu gradnje.


Mirko Obrvan ustvrdio je tada da mu je u planu 'u tom dograđenom objektu, prema dozvoli, načiniti pet apartmana površine 22 do 32 metara kvadratnih'.

image
U Hvarskoj ulici investitor, tvrtka "In trend" u vlasništvu poduzetnika Mirka Obrvana, planira graditi zgradu s pet apartmana
Ahmet_Kalajdzic


- Premda smo to mogli tražiti, objekt neće nadvisiti onaj ispred njega niti će biti bilo što u potkrovlju. S tim su se suglasili i konzervatori. Po GUP-u imam pravo graditi na 290 kvadrata, ali ću koristiti trećinu parcele manje – istaknuo je Mirko Obrvan, no, konzervatori su sada, godinu i više dana nakon istupa susjeda u javnosti, privremeno obustavili gradilište.


Evo što Mirko Obrvan na to danas kaže:

image
Tvrtka "In trend" u vlasništvu poduzetnika Mirka Obrvana, planira graditi zgradu s pet apartmana
Ahmet_Kalajdzic


- Od petka su otvoreni arheološki radovi i radi se pod nadzorom arheologa Nina Novaka. Radovi će trajati deset dana, negdje do kraja idućeg tjedna – istaknuo je Obrvan. - Otkopat ćemo gdje on reče da otkopamo, i kad on završi svoje, konzervatori će reći treba li još što. Znat ćemo idući tjedan kako stoje stvari, a konzervatori će odrediti kako dalje – zaključio je Mirko Obrvan.
30. travanj 2024 13:28