StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA PALAČA PRAVDE

Konačno krenula obnova najavljenja prije pet godina, ali samo jedne sudnice!

Piše Ahmet Kalajdžić
8. studenog 2023. - 20:13

Građani koji ovih dana dolaze u dubrovačku Palaču pravde, odnosno zgradu u kojoj se nalaze Općinski, Županijski i Trgovački sud, Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo, ali i Zatvor, u prizemlju zgrade su uočili više građevinskih radnika. Iako su svi angažirani radnici radili maksimalno pazeći da ne stvaraju prašinu ili buku te na taj način, posljedično, ometaju odvijanje sudskih rasprava, bilo je nemoguće ne primijetiti ih, kao i povremeno iznošenje glomaznog otpada, odnosno tapisona, lamperije i već uveliko dotrajalih sudskih klupa za sudionike rasprava kao i stolova za članove Sudskog vijeća te odvjetnike - predstavnike Državnog odvjetništva i odvjetnika obrane optuženika.

image

Stare sudske klupe služe od 80-ih godina prošlog stoljeća

Ahmet Kalajdžić/

Kronični nedostatak prostora

Podsjetimo kako je, zatvarajući listopadsku sesiju nastavka sudske rasprave za tragediju trojice mladih radnika Hrvatske elektroprivrede u podzemlju Hidroelektrane u Platu, radove u najvećoj sudnici, poznatoj kao "sudnica broj 1", najavio predsjednik Sudskog vijeća. Unatoč golemom interesu javnosti, upravo zbog odvijanja planiranih radova, nastavak se sudskog postupka očekuje tek u siječnju iduće godine. U međuvremenu su radovi i započeli, a o kakvima je doista zahvatima riječ nešto više smo doznali u od predsjednice dubrovačkog Županijskog suda, sutkinje Kate Brajković te predsjednice dubrovačkog Općinskog suda, sutkinje Marijane Capurso Kulišić.

image

Ulaz u sudnicu broj 1 u kojoj traju radovi

Ahmet Kalajdžić/

-Riječ je o radovima obnove sudnice broj 1. Tako je u svrhu njezine bolje iskoristivosti u planu formiranje dviju prostorija koje će se, prema potrebi, moći povezati u jednu za svrhu velikih suđenja s kojima su dosad imali tehničkih teškoća kod većih sudskih postupaka. U sudu i inače nedostaje prostora. Pred izvođačima su i zadaće uspostave nekih novih tehničkih uvjeta, kao primjerice snimanja te provođenja nove električne mreže. Navedena sudnica uopće nije obnovljena od izgradnje zgrade i ono što se u ovom trenutku može učiniti jest barem unutarnja obnova- rečeno nam je.

image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/

Stiže novi namještaj

Podsjetimo, cjelokupnu rekonstrukciju i nadogradnju zgrade Palače pravde prvi je javno najavio bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kad je 1.veljače 2019. godine nazočio svečanosti ponovnog početka rada dubrovačkog Trgovačkog suda, odnosno preseljenje tzv. Stalne službe tog suda iz Splita u Dubrovnik. Građevinska dozvola za nadogradnje postojeće zgrade izdana je 3. prosinca 2020. godine, a trajnost joj je upravo produljena za još tri godine, odnosno do 31.prosinca 2026.godine. Kako smo doznali, predsjednice dvaju sudova imaju potvrdu osiguranja financijske konstrukcije za izradu projektne dokumentacije, ali se još uvijek ne zna što će se i kojom dinamikom dalje događati. Sama nadogradnja zgrade i obnova fasade u nadležnosti je Ministarstva pravosuđa RH i na tome su angažirane njihove stručne službe. Dotad, zaposlenici suda imat će konstantni deficit prostora. Dotad će se s preuređenjem sudnice broj 1 pokušati barem nešto minimalno riješiti, a spomenuta će sudnica po uvođenju novih instalacija i najsuvremenije tehničke opreme biti u cijelosti opremljena i s novim namještajem.

image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/

Radovi "teži" od 3 milijuna eura

Podsjetimo kako su nadležni o nadogradnji objekta Palače pravde još 2018. potpisali sporazum o sufinanciranju radova, kad je Ministarstvo pravosuđa ustvrdilo da radovi započinju u drugoj polovici 2019. godine. Bilo je govora o tome da je cilj nadogradnje odvojiti ulaze za tužitelje i optuženike, napraviti dodatne prostore za suce, proširiti premale sudnice ali i prostor zatvora, a radovi bi trajali oko dvije godine. Realizacija projekta osigurala bi dostatne prostore za smještaj svih pravosudnih tijela u Dubrovniku te su još 25. srpnja 2018. Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Ministarstvo pravosuđa RH potpisali Sporazum o sufinanciranju radova, temeljem kojeg bi se izgradnja prostornih kapaciteta sufinancirala na način da 55 posto troškova podmiri Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija, a 35 posto Grad Dubrovnik. Te 2018. je vrijednost radova procijenjena na 7 milijuna kuna, ali je već tri godine kasnije župan Nikola Dobroslavić izjavio kako je "prilikom projektiranja utvrđeno da treba ići u veće zahvate" i da će vrijednost radova "biti oko 22 milijuna kuna" i da će Dubrovačko-neretvanska županija projekt ipak sufinancirati", ali se nadao i sredstvima EU-fondova "kako bi njihov udio bio manji".

image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/
image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/
image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/
image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/
image

Ogoljeli zidovi, pod i strop sudnice broj 1

Ahmet Kalajdžić/
image

Klima-uređaji neće se mijenjati

Ahmet Kalajdžić/
image

Stare sudske klupe konačno će biti zamijenjene

Ahmet Kalajdžić/
02. svibanj 2024 04:54