StoryEditorOCM
DubrovnikŠalter nije ‘bingo‘

Komunalno, voda, struja, čistoća, vrtić....: istražili smo gdje i koje račune možete plaćati bez naknade

Piše Silvia Rudinović
11. ožujka 2024. - 20:08

Kad se zbroje naknade koje, pored redovne mjesečne članarine za online bankarstvo koju plaćamo bankama, komfor plaćanja računa za režije mobitelom mjesečno košta bar dva eura. Uglavnom su te naknade oko 0,30 eura po transakciji na račun HEP-a, Vodovoda, Čistoće, komunalne naknade, za vrtić ili školu za uslugu produženog boravka, dopunsko zdravstveno osiguranje, itd. Naknada može biti nešto manja, primjerice 0,17 eura ako je riječ o uplati na račun u istoj banci.

To može biti čak i jeftinije od odlaska s računima na šalter ustanova koje nude uslugu plaćanja računa. No, nema svatko internet bankarstvo i čemu davati dva eura ako se to može izbjeći.

Internet bankarstvo jeftinije od obilaska šaltera?

Račun za vodu građani mogu platiti na blagajni Vodovoda Dubrovnik, bez ikakve naknade, potvrđuje glasnogovornik Tihomir Matić. Isto vrijedi za račun Čistoće Dubrovnik čija blagajna radi svakog radnog dana od 7 do 14 sati. Računi za komunalnu naknadu kasne, neki tek ovih dana primaju uplatnice za čitavu godinu te su prisiljeni platiti račune za tri mjeseca odjednom. Tko može, upravo tako i plaća račune, unaprijed, da bi izbjegao bankama platiti tri umjesto jedne provizije na plaćeni račun.

U poslovnicama Fine režijski računi mogu se platiti gotovinom ili karticom, a želi li se izbjeći čekanje u redovima, imaju i poseban šalter na kojem nema čekanja ali se može platiti samo jedan račun i to gotovinom. Fina ima ugovore s nekim jedinicama lokalne samouprave i trgovačkim društvima temeljem kojih su korisnici oslobođeni naknade za plaćanje računa, a na njihovom popisu su od interesa za građane ovog područja: Hrvatska elektroprivreda, Grad Dubrovnik, Čistoća i zelenilo Konavle, Grad Metković, Komunalna djelatnost Vela Luka, Konavosko komunalno društvo Čilipi te općine Blato, Konavle, Kula Norinska i Zažablje.

Inače, za račune iznosa do 34,44 eura, Fina naplaćuje naknadu od 0,64 eura, a iznad toga 1,85 posto uplaćenog iznosa, najviše 12,61 euro. Kod uplate temeljem barkoda prikazanog na elektroničkom uređaju ili na papiru, tiskaju primjerak naloga za uplatu s potvrdom primitka, ali i to se plaća.

U slučaju plaćanja računa karticama, naknada u Fini iznosi 0,36 eura po svakom računu te dodatnih 0,8 posto od iznosa naloga za one koji imaju Maestro karticu, odnosno jedan posto za MasterCard i Visa karticu čiji izdavatelj nije HPB.

image

Računi za struju mogu se platiti bez naknade na Fini i u Hrvatskoj pošti

Paun Paunovic/Cropix

Zašto nemaju ugovore?

Računi se mogu plaćati i na blagajnama Hrvatske pošte, ali Grad Dubrovnik ni gradska komunalna poduzeća nisu na njihovom službeno objavljenom popisu među 359 ugovornih partnera čiji se računi plaćaju bez naknade. Za plaćanje računa davatelja usluga za koje se naplaćuje naknada, ona iznosi 3,32 posto od iznosa uplate, s tim da je najmanji iznos naknade 0,66, a najveći 13,27 eura. Uz HEP, čiji smo svi korisnici, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju potpisane ugovore sa sljedećim društvima za čije račune se naknada ne plaća: Komunalac Slivno, Dubrovačko-neretvanska županija, Čistoća i zelenilo Konavle (Poštanski ured: 20213 Čilipi), Grad Korčula (Poštanski uredi: 20260 Korčula, 20264 Račišće, 20273 Čara, 20274 Pupnat i 20275 Žrnovo), Grad Metković (PU 20350 Metković i 20352 Vid), Konavosko komunalno društvo (PU 20213 Čilipi), Općina Kula Norinska (PU 20341 Kula Norisnka i 20278 Nova Sela), Općina Orebić (PU 20242 Oskorušno, 20243 Kuna, 20244 Potomje, 20245 Trstenik, 20250 Orebić, 20267 Kućište i 20269 Lovište).

Na račune za režije, na kioscima Tiska i u Konzumovim trgovinama plaća se fiksna provizija od 0,53 eura, neovisno o iznosu računa i načinu plaćanja. I oni imaju svoj popis društava za čije se račune ne plaća ili je naknada povoljnija, ali na njemu nema društava s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Isto tako, računi se plaćaju na odabranim Ininim benzinskim postajama uz proviziju od 0,33 eura.

26. travanj 2024 13:34