StoryEditorOCM
Dubrovnik‘Pandemijski‘ ukopi na Boninovu

Koliko pogreb covid pokojnika poskupljuje troškove sprovoda?

Piše Gabrijela Bijelić
10. prosinca 2021. - 19:48

Broj umrlih prešao je davno brojku od 11 tisuća, svaki dan umire novih šezdesetak osoba...dnevne statistike u pandemiji neminovno nameću pitanje o učestalosti pogreba, a onda i njihovoj cijeni. Stoje li spekulacije da su od proglašenja 'sezone' zarazne bolesti covid-19 u ožujku prošle godine privatna pogrebnička društva i ona gradska podebljala račune zbog češćih i epidemiološki skupljih sprovoda?

image
Pogrebnici u posebnim odorama unose lijes na Boninovo
Facebook

Od rukavica do naočala

U Boninovu d.o.o. kažu da su cijene korigirane naviše, ali neznatno:

- Cijena sprovoda, kao i preuzimanja pokojnika je ostala ista u odnosu na vrijeme prije pandemije. Jedina razlika je što kod pokojnika umrlih od covida-19, sukladno odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koristimo dodatni limeni uložak uz standardni lijes. Taj limeni uložak poskupljuje cijelu uslugu za 900 do tisuću kuna, ovisno o vrsti lijesa – kaže nam direktor Boninova Marijan Dadić.

image
Pogrebne usluge skuplje su otkad je pandemije
Tom Dubravec/Cropix

Napominje kako kod preuzimanja svih pokojnika, a posebno onih kod kojih je utvrđena korona, njihovi zaposlenici moraju nositi punu zaštitnu opremu:

- Tu su zaštitne rukavice, jednokratna zaštitna odijela, zaštitne naočale te zaštitne maske za lice. Nakon svakog preuzimanja i prijevoza pokojnika naši djelatnici dezinficiraju unutrašnjost pogrebnog vozila. Ukupno imamo 19 djelatnika od kojih je 14 zaduženo za rad na groblju te obavljanje sprovoda i posljednjih ispraćaja – ističe Dadić. Dodaje kako je Boninovo organiziralo sprovode, posljednje ispraćaje i polaganja urni sukladno odlukama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što će reći da su osigurali dovoljan vremenski razmak između pogreba i posljednjih ispraćaja da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostora prostorija za ispraćaj pokojnika. Građanima koji dolaze na groblje preporučeno je nošenje maski za lice tijekom sprovoda i posljednjeg ispraćaja, te zabrana izražavanja sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Brojke u porastu

Kad je riječ o umrlim osobama za koje je Boninovo d.o.o. obavilo sprovod ili prijevoz do mjesta ukopa, iz statistike je vidljiv porast broja pokojnika od 2019. kad ih je bilo 694, prošle godine sa 721 do 735 koliko ih je zbrinuto do 6. prosinca ove godine:

- Tijekom 2020. godine obavili smo pogrebne usluge za ukupno 38 pokojnika umrlih od ili s Covidom-19, a dosad u ovoj godini za ukupno 107 pokojnika. Za pokojnike preminule od Covid-19 poštivali smo sve mjere i smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te organizirali uslugu pogreba – kaže direktor Dadić i dodaje kako se navedeni broj odnosi na pokojnike za koje je Boninovo obavilo usluge ukopalo pogrebne usluge.

image
Dubrovačko groblje Boninovo
Facebook

Otprije je poznato da na Boninovu stalno bilježe povećanu potražnju za grobnim mjestima. Zbog toga su lani napravili 4 nove privremene grobnice za sugrađane bez riješenog grobnog mjesta. Lani su, a pogotovo tijekom lockdowna, imali problema kod prijevoza pokojnika u inozemstvo jer su morali poštovati odluke vezane uz granične režime sa susjednim državama. - Nemogućnost organiziranja sprovoda u susjednim državama kao i neometani prijelaz državne granice za prisustvovanje sprovodu je prisililo mnoge da traže alternativna rješenja te smo slijedom toga imali povećanu potražnju za našim privremenim grobnicama – zaključio je lani direktor Marijan Dadić.

24. veljača 2024 09:39