StoryEditorOCM
DubrovnikABORTUS |

KOLIKO IH JE OBAVLJENO U DUBROVNIKU? Trećina žena koje su prošle bolno iskustvo induciranog pobačaja je u braku, većina nije koristila kontracepciju

Piše Silvia Rudinović
9. listopada 2021. - 09:11
Ženska mreža Hrvatske 2019. godine prosvjedom je tražila siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama  Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izvješće o pobačajima u Hrvatskoj u 2020. godini. Izvor podataka su bolnice, jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama. U Općoj bolnici Dubrovnik, lani su obavljena 34 legalno inducirana pobačaja.

U izvješću se ne navode samo inducirani pobačaji. Zabilježeno je devet izvanmaterničnih trudnoća, 23 spontana pobačaja, 113 ostalih abnormalnih produkata začeća, sveukupno 179 prekida trudnoće u prošloj godini.

Prema bazama podataka o pobačajima i hospitalizacija, u 2020. godini, u čitavoj Hrvatskoj evidentirano je 7.485 pobačaja. Od toga, 2.594 su bila legalno inducirana abortusa.

Nije zabilježen niti jedan slučaj smrti od posljedica pobačaja, a 156 žena je hospitalizirano zbog komplikacija. U gotovo 80 posto slučajeva, trudnoća je prekinuta tijekom prvih 10 tjedana.

Velika većina prijavljenih legalno induciranih pobačaja (88,1 posto) učinjena je na zahtjev žene, 6,4 posto zbog ugroženog zdravlja majke, a 2,4 posto zbog prethodno utvrđene malformacije ploda.

U 1.630 slučajeva namjernog prekida trudnoće na zahtjev žene, pri spolnom odnosu nije korištena kontracepcija. Za trećinu žena nema podataka o maritalnom statusu, dok je druga trećina bila u braku. Najviše ih je u dobnoj skupini između 30 i 39 godine života, stoji u izvješću HZJZ-a.

U 2020., u Hrvatskoj je legalno abortiralo 50 maloljetnica.

Europski parlament ove je godine usvojio Rezoluciju o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena. Izvjestitelj je u tom slučaju bio europarlamentarac iz Hrvatske, Fred Matić koji je nakon prihvaćanja rezolucije poručio: svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji i pobačaju. Države članice pozvane su da dekriminaliziraju pobačaj, uklone i suzbiju sve prepreke legalnom pobačaju. Priziv savjesti na koji se pozivaju liječnici dovodi do uskraćivanja zdravstvene skrbi temeljem osobnih uvjerenja kojem nije mjesto u niti jednom zdravstvenom sustavu, poručeno je tada.

25. travanj 2024 21:21