StoryEditorOCM
DubrovnikPOSKUPLJUJE ODVOZ SMEĆA

Koliki će tek biti računi onima koji bacaju dječje pelene, ali i one za odrasle i invalide? Pitali smo u dubrovačkoj Čistoći o tome, evo što su nam rekli

Piše Kristina Filičić
1. rujna 2022. - 07:30

Na sjednici Gradskog vijeća idućeg ponedjeljka vijećnici će raspravljati o novoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Dubrovnika. Drugim riječima, usluge Čistoće biti će znatno više. Do sada smo odlaganje plaćali po kvadraturi stambenog prostora, u prosjeku od 40 do 70 kuna mjesečno, a kad nova pravila stupe na snagu, mjesečni račun formirat će se po količini odloženog miješanog komunalnog otpada.

U Odluci koja dolazi pred vijećnike stoji kako će iznos obvezne minimalne javne usluge za kućanstva iznositi mjesečno 61 kunu s PDV-om, a primjerice za poduzetnike 135,60 kuna s PDV-om. Ta početna cijena kućanstvima će rasti ovisno o broju odloženih vrećica zapremnine 20 ili 30 litara koliki će biti otpadomjeri, uređaji postavljeni na spremnike putem kojih će Čistoća pratiti koliko je svaki korisnik u mjesecu odložilo miješanog komunalnog otpada. Iz Čistoće su već prije procijenili, ovisno koliko puta u mjesecu 5, 15 ili 20 puta otvori otpadomjer, korisniku račun može ‘narasti‘ i do 230 kuna. Zanimalo nas je koliko će sugrađane koštati litra predanog miješanog komunalnog otpada?

- S obzirom na sva ekonomska događanja, cijene goriva i ostalo, još nismo u mogućnosti precizirati cijenu litre odloženog miješanog komunalnog otpada - kazao je direktor Čistoće Marko Iveković.

Samo odvajanjem otpada korisnik može pozitivno utjecati na iznos svog računa, a što je još važnije benefit od toga imat će okoliš. Postaviti pravila u razdvajanju otpada, raditi na ‘coolturi odvajanja‘ trebalo je još prekjučer, jer Dubrovnik debelo kasni, stopa odvojenosti otpada je (pre)malih 12 posto.

Kada stupi na snagu, a trebao bi s idućom godinom, novi način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, nameće se pitanje kako će se riješiti problem obitelji koje imaju malu dječicu u pelenama, djecu s poteškoćama u razvoju ili pak stare i nemoćne ležeće bolesnike u kući?

Primjerice, roditelji djeteta invalida koje je ovisno o pelenama cijeli svoj život, dnevno ‘potroše‘ barem pet pelena i tri podloška, koje treba negdje baciti. Ako tu količinu uspiju ‘natrpati‘ u vrećicu zapremnine 20 ili 30 litara samo za ovu vrstu otpada ta obitelj će u otpadomjer ubaciti onoliko vrećica koliko je dana u mjesecu. Teško je i zamisliti kolika bi cifra bila na njihovim računima da im se i to zaračunava. Imaju li u Čistoći neko rješenje?

image

Marko Iveković, direktor Čistoće

Tonči Plazibat/

- Čistoća kao davatelj usluge obavezna je naplatiti preuzeto od svakog korisnika. Sukladno Zakonu, jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost na sebe preuzeti plaćanje za određene kategorije korisnika. Kako je propisano člankom 13. Odluke, Grad Dubrovnik će preuzeti obvezu plaćanja iznosa na cijenu za količinu predanog miješanog otpada za korisnike javne usluge kućanstvo koji imaju djecu do 3 godine, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i osobe koje koriste pelene za inkontinenciju, sukladno uvjetima i kriterijima koji će se propisati posebnom Odlukom Grada Dubrovnika – pojašnjava Iveković.

Grad će, dakle, sufinancirati cijenu javne usluge navedenim kategorijama, u kolikoj mjeri, po kojim uvjetima i kriterijima, propisat će se posebnom Odlukom Grada Dubrovnika koju tek treba utvrditi.

- Novi Zakon o gospodarenju otpadom nameće striktna pravila, obzirom na konfiguraciju terena našeg grada nemamo previše izbora oko zadovoljenja zakona u tehničkom smislu. Svi zajedno ćemo se morati prilagođavati novostima na zadovoljstvo svih sudionika samog procesa gospodarenja otpadom. Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća u rasporedu je donijeti Odluku o načinu pružanja usluge, a pred nama je u narednom periodu osigurati tehničke preduvjete za funkcioniranje sustava sukladno novom Zakonu i Odluci. Svi moramo biti svjesni da je pred nama razdoblje prilagodbe i neminovnost prihvaćanja novih uvjeta i načina gospodarenja otpadom – poručuje direktor Čistoće Marko Iveković.

03. svibanj 2024 00:55