StoryEditorOCM
DubrovnikKlub +65

Koji je ovo kazin? Dubrovački seniori odigrali predstavu o aktualnoj temi o kojoj se ne govori

Piše G.B.
23. veljače 2024. - 21:33

Šetamo, kartamo, pletemo, učimo...neki bi mogli pomisliti da je riječ o popisu slobosdnih aktivnosti vrijednih školaraca, no glavni su protagonisti ovdje umirovljenici, članovi hiperaktivnog Kluba +65 dubrovačkog Gradskog društva Crvenog križa koji 2024. obilježava desetu obljetnicu postojanja. Ove godine su o Valentinovu proširili aktivnosti, pripremivši iznimno aktualan igrokaz ‘Koji je ovo kazin?‘ o nasilju nad starijim osobama, temi o kojoj se malo govori, a itekako je prisutna.

image

Talentirana ekipa iz dubrovačkog Kluba +65

Klub +65/Klub +65

Otkako je prije više od deset godina osnovan, Klub 65+ postao je okupljalište osoba treće životne dobi, postao je žižom vrlo aktivnih edukativnih, kreativnih,zabavnih,rekreativnih, kulturnih, preventivno-zdravstvenih i drugih događanja.

U nizu brojnih aktivnosti ovoga tjedna je u prostorijama Kluba u naselju Solidarnost upriličena i iznimno posjećena večer i druženje sa kulturnim i edukativnim predznakom; čitala se poezija, dodijeljena priznanja aktivnim članovima za njihov rad te je održana i predstava “Koji je ovo kazin?” na temu nasilja nad starijim osobama.

-Nasilje nad osobama treće životne dobi nije nikako rijetko i o tome itekako svi moramo voditi računa. Žrtve se obićno srame i neugodno im je. Starije osobe imaju pravo na dostojanstven život, a mi smo kao građani dužni sve nepravilnosti nemoćnih prijaviti nadležnim instuitucijama.-istaknula je uvodno Jadranka Zlošilo, autorica predstave “Koji je ovo kazin?” naglasivši članovima Kluba 65+ i potencijalne zamke ugovora sa osobama koje se obvežu skrbiti o njima.

image

Talentirana ekipa iz dubrovačkog Kluba +65

Klub +65/Klub +65

Predstava je sastavljena od članica dramske sekcije Klub 65+, ojačana sa dvoje školaraca. Tema je nasilje nad starijim osobama koje se nerijetko događa u samoj obitelji.

- Dubrovački Crveni križ kroz Klub kanalizira brigu o starijim osobama u nastojanju da se organiziraju i što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme. U Klubu imamo aktivne radionice tzv. wellnesa za dušu odnosno svojevrsne psihosocijalne pomoći koju vodi upravo psihologinja Jadranka Zlošilo, zatim literarno-recitatorska radionicu pod vodstvom Anite Vlašić, rekreacijsko-plesnu radionicu vodi Leni Fabian, engleski za početnike vodi May Harvey koja ima i radionicu Mahyonga, radionicu bridge-a vodi Srđan Golubović, nordijsko hodanje Franica Pušić, kreativnu radionicu Zdravka Kulaš…

Organiziranjem slobodnog vremena naših starijih sugrađana štitimo njihovo tjelesno i mentalno zdravlje al ii podižemo kvalitetu života koja je preduvjet za zdravo, aktivno i dostojanstveno starenje – istaknula je voditeljica Kluba 65+ Iva Radić.

Jedan od primjera je i predstava dramske družine Kluba u kombinaciji starijih sa mladima koja je prvi put uprizorena prije nešto više od godine dana u sklopu programa Zlatni i aktivni čiji je nositelj bila udruga Deša.

Ne manjka ni stihova

Prije predstave Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik u okviru kojeg i djeluje Klub 65+, dodijelio je priznanje Jadranki Zlošilo – plaketu Crvenog križa za Volontera godine koja nosi ime Berislava Bečića. Priznanje je uručio Bečićev sin Vice u nazočnosti potpredsjednika GDCK Mladena Jurasa.

Zanimljiva večer druženja započela je i završila sa poezijom koju je čitala Anita Vlašić.

26. travanj 2024 02:54