StoryEditorOCM
DubrovnikTRADICIONALNA TOMBULA

Kartela je dva eura, a prihod je namijenjen udruzi Zajedno do zdravlja. Terna sto, činkvina 200, a tombula 350 eura!

Piše Maja Rilović Koprivec
2. veljače 2024. - 09:44

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom i ove godine organizira tradicionalnu Tombulu, omiljenu zabavu puka za Festu sv. Vlaha. Tombula će se održati u poznatom terminu poslijepodne na Festu, 3. veljače s početkom u 16 sati, a kartele se mogu kupiti od 15 sati, ispred Sponze  po cijeni od dva eura. Turistička zajednica grada Dubrovnika poziva sve da sudjeluju u zabavnoj igri humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje kartela namijenjen je za Udrugu Zajedno do zdravlja.

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842. godine,  tombula je omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi sve domaće i hodočasnike koji se nadaju osvajanju terne, činkvine i tombule.

Ženske noge - 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija, jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i "zakidivanje", gađanje ljutim narančama i jajima. Brojevi su se izvlačili na taraci palače Sponza, a svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju, ali svi su dobro raspoloženi.

29. travanj 2024 11:40