StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR|

KARMEN KUTNJAK Čime se baviti kad je jedan i jedini turizam na niskim granama?

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Božo Radić/Cropix
1. kolovoza 2021. - 19:14

Odlučite li se na poduzetništvo usprkos kriznim vremenima, ili baš radi toga, prva bi vam postaja trebao biti županijski Centar za poduzetništvo na vrhu zgrade Državne uprave. Njihov mladi tim pomaže u poslovnom planiranju, izradi poslovnih planova i studija izvodljivosti, savjetovanju u pripremi projekata za nacionalne i EU natječaje. Centar za poduzetništvo d.o.o. djeluje od 2013. godine u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije. Direktorica Centra Karmen Kutnjak ističe kako Centar čini tim od šest entuzijastičnih mladih ljudi u uredima u Dubrovniku i Pločama koji se svakodnevno susreću s budućim i sadašnjim poduzetnicima, prepoznajući njihove potrebe i usmjeravajući djelovanje u pravcu regionalnog razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Koliko je poslovnih planova izrađeno uz pomoć savjetnika u Centru?

U posljednje tri godine, uzevši u obzir da je 2020. godina bila anomalijska, Centar je izradio 93 poslovna plana i projekta za poduzetnike, te je kao vanjski suradnik parcijalno sudjelovao u izradi mnogih. Za parcijalno sudjelovanje ne vodimo evidenciju.

U istom periodu Centar je održao 224 edukacije uživo, te od početka pandemije i 34 virtualne radionice.

Moramo se pohvaliti da smo bili jedna od prvih, ako ne i prva, poduzetničko potporna institucija u Republici Hrvatskoj koja je započela sa virtualnim radionicama koje je pratilo nešto više od 1500 sudionika. U početku virtualne radionice bile su regionalnog karaktera, no s vremenom postale su prepoznate i na nacionalnoj razini.

 

Centar za poduzetništvo upravlja i s Mrežom poduzetničkih inkubatora Dubrovačko-neretvanske županije u Pločama i Dubrovniku, koliko članova imate u inkubatorima? U čemu im na početku najviše pomažete?

U poduzetničkom inkubatoru Dubrovnik djeluje u kontinuitetu osam mladih poduzetnika koji se bave širokim spektrom uslužnih djelatnosti, a ne posluju dulje od 3 godine. Poduzetnički inkubator Dubrovnik od začetka 2016. godini djeluje sa stopostotnom popunjenošću.

U Poduzetničko-proizvodno impulsnom centru Ploče djeluje šest poduzetnika od čega se tri poduzetnika bave proizvodnjom i preradom, dok se ostali bave uslužnim djelatnostima. Poduzetnički inkubator u Pločama otvoren je u jeku pandemije te je njegova popunjenost 85 posto. Koncept virtualnog inkubatora nažalost nije zaživio u zamišljenom obliku, te se njegova uloga u proteklih godinu dana bazirala na savjetovanju i usmjeravanju poduzetnika ka prevladavanju prepreka uzrokovanih pandemijom.

Poduzetnicima početnicima, koji su mahom i korisnici inkubacijskih prostora Mreže poduzetničkih inkubatora Dubrovačko-neretvanske županije, Centar pruža mentorsku podršku u početku njihovog poslovanja. Kroz poslovanje imali smo priliku susresti s mnogim poduzetnicima i barijerama koje su im otežavale posao. S tim iskustvom, pristupamo svakom novom poduzetniku početniku, te ga usmjeravamo kako najlakše premostiti neminovne izazove. Većina poduzetnika koje smo pratili kroz razvojne faze poslovanja uspješno se pozicionirala na tržištu, te i danas stabilno posluje.

Veliki dio poslovanja i programa Centra financira se EU sredstvima – u koliko europskih projekata trenutačno sudjeluje i edukacijama posreduje Centar ? Koliko je bespovratnih sredstava na raspolaganju poduzetnicima početnicima i tko od njim može očekivati najveću potporu, žene, obrtnici, deficitarna zanimanja...?

Centar trenutno provodi projektne aktivnosti iz četiri nacionalna odnosno europska projekta iz kojih se financira većina naših aktivnosti. Trenutno ne postoje općenito usmjerena sredstva za poduzetnike iz EU fondova već se pretežito radi o bespovratnim sredstvima koja su usko vezana uz industrijsku tranziciju sa ciljem poticanja 4. Industrijske revolucije odnosno usmjerena prema inovacijama, digitalizaciji te visokim tehnologijama kroz program Horizon i slično. Značajna su sredstva dostupna u sklopu projekta Creative Europe koja su namijenjena kreativnim industrijama. Tu bih svakako spomenula i aktualne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima se potiče zapošljavanje, samozapošljavanje, proširenje djelatnosti, usavršavanje na radnom mjestu, potpora za stalne sezonce, itd…

Na nacionalnoj razini dostupna su sredstva iz programa za ruralni razvoj namjenjena OPG-ovima i drugim poljoprivrednicima upisanim u Upisni registar poljoprivrednika. Konkretnije, trenutno su otvoreni natječaji za tip operacije 3.1.1 i 4.1.1. Dok su na regionalnoj razini dostupna sredstva iz programa za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Dubrovačko-neretvanske županije u 2021. godini.

Dugo ste u poslovnom svijetu pa možete ocijeniti koliko se poslovanje i poduzetništvo u našoj županiji razlikuje od ostatka Hrvatske? Jesmo li sputani monokulturom turizma?

Nakon skoro 20 godina provedenih u realnom sektoru, što nacionalno što internacionalno, slobodna sam reći da nas naša lokalna monokultura gospodarstva podosta sputava u razvoju i očuvanju održivog gospodarstva. Nedostatak diversifikacije gospodarskih djelatnosti direktno ograničava procese industrijske transformacije, a samim time koči gospodarski napredak regije pogotovo uzevši u obzir sve trenutne smjernice i ciljeve koji su postavljeni na razini Europske unije.

Naznake o promjeni razmišljanja se naziru, ali potrebno je uložiti značajne napore kako bi se promijenili omjeri.

Lanjska 2020. godina jasan je pokazatelj neodrživosti postojećeg stanja, i trebao bi biti alarm za promjenu.

 

Pandemija koronavirusa lani je gotovo sasvim zaustavila poduzetničku djelatnost – koliko je kriza promijenila rad inkubatora i profil članstva s obzirom na djelatnosti? Okreću li se od uslužnih više prema proizvodnim djelatnostima?

U 2020. godini rad Centra, a ni Inkubatora, u svojoj srži nije promijenjen, već je prilagođen novim uvjetima, ali i samim time intenziviran. Prošla nas je godina naučila kako biti fleksibilniji, inovativniji, i proaktivniji. Od početka pandemije odlučili smo da ćemo pojačati svoje aktivnosti u korist poduzetnika pa smo među prvim poduzetničkim potpornim institucijama u Hrvatskoj započeli s osmišljavanjem i održavanjem webinara. O temama smo odlučivali prateći potrebe poduzetnika i predviđajući trendove u interesima za edukacijama. Veseli nas činjenica da su svi korisnici inkubacijskih prostora u poduzetničkom inkubatoru Dubrovnik nastavili s obavljanjem svoje djelatnosti, te se profil korisnika inkubacijskih prostora nije značajno promijenio. S obzirom na period otvaranja Poduzetničkog inkubatora Ploče, veliko nam zadovoljstvo čini njegova visoka popunjenost, s posebnim naglaskom na 3 aktivna proizvodna pogona koja uspješno obavljaju svoju djelatnost proizvodnje i prerade te su u pandemijsko vrijeme osigurali svoje mjesto na tržištu.

 

Opstati kao poduzetnik nije lako ni u 'normalnim' uvjetima. Koliko su tu pomogle subvencije države za očuvanje radnih mjesta? Kakvi su programi pomoći obrtnicima i poduzetnicima potrebni u razdoblju oporavka?

Duboko vjerujem da su mali i srednji poduzetnici nositelji gospodarstva i održivog napretka, ali biti poduzetnik nije lako niti u „normalnim“ uvjetima, a još je izazovnije u pandemijskim. Covid 19 uzdrmao je same temelje našeg društva i potaknuo nas da svoje napore, snažnije nego ikad, usmjerimo ka podršci poduzetnicima, ne samo da opstanu u teškim vremenima, nego i da nađu način da iskoriste krizu i u njoj nađu priliku za osobni i poslovni napredak. Pravovremenom reakcijom Ministarstava i Vlade uvelike se olakšalo preživljavanje većine poduzetnika i očuvanja radnih mjesta. Svjesni smo da poticaji imaju rok trajanja, no uvjerena sam da će određene mjere postojati i u periodu oporavka. Za pretpostaviti je da će njihov oblik uvelike ovisiti o procjeni situacije u danom trenutku.

Nedavno je Centar održao i okrugli stol o programima potpore - kreditnim linijama za subvenciju kamata za održivi razvoj i potpore za samozapošljavanje – o čemu se sve tu radi? Što poduzetnici trebaju znati?

Cilj održavanja okruglih stolova je poticanje procesa decentralizacije i jačanja uloge jedinica lokalne samouprave u stvaranju poticajnije poduzetničke klime te postizanje jače sinergije potpornih subjekata i poduzetnika. Kroz dijalog sa poduzetnicima, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavili su paletu aktualnih mjera.

U rad je bila uključena Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije - znači li to da će se zaštita prirode i okoliša sve više poticati

i u poduzetničkim programima, odnosno biti preduvjet za potpore?

Europski zeleni plan okosnica je aktualnih i budućih natječaja. Već godinama pridaje se posebna važnost očuvanju okoliša i zaštite prirode kod provođenja i realizacije manjih ili većih poduzetničkih projekata sa ciljem umanjenja štetnih učinaka. S činjenicom da uskoro kreće nova financijska perspektiva želja nam je pravovremeno uputiti poduzetnike na potrebu uključivanja segmenata Europskog zelenog plana u pripremu projekta buduće investicije.

Domaća aplikacija

Županijski Centar za poduzetništvo kreirao je nedavno aplikaciju „PaushApp“, besplatnu i namijenjenu svim obrtnicima paušalistima koji žele samostalno voditi poslovne knjige. Riječ je o ‘lokalnoj’ aplikaciji koju je napravio obrtnik, član Centra?


Ponosni smo na realizaciju aplikacije PaushApp koja je besplatna za korištenje, te namijenjena obrtnicima paušalistima sa ciljem optimizacije troškova vođenja poslovnih knjiga jednostavnog računovodstva. Ideja za kreiranje aplikacije krenula je od tima Centra, no izradu smo ipak prepustili lokalnom iskusnom ITovcu koji je svoja znanja i kreativnost uspješno pretočio u realizirano. Aplikacija je nedavno lansirana, te je naišla na pozitivan odjek među korisnicima. Vrlo je jednostavna za korištenje, a dostupna je i demo verzija gdje korisnici mogu testirati značajke aplikacije prije same registracije.

01. svibanj 2024 14:25