StoryEditorOCM
Dubrovnikgradonačelnik Mato Franković o doživljaju Feste

Kao srednjoškolac sam u nošnji nosio barjak, nezaboravno je to iskustvo

Piše dv
4. veljače 2023. - 11:28

Feste svetog Vlaha sjećam se od najranijeg djetinjstva kada sam s obitelji sudjelovao u procesiji, nekad u Stonu, nekad u Gradu. Moj otac je, u tradicionalnoj nošnji, godinama nosio i izvijao barjak, a to je poštovanje prema tradiciji prenio i na mene.

Nakon što sam pošao u srednju školu i sam sam počeo nositi barjak u tradicionalnoj nošnji i to će mi ostati kao nezaboravno iskustvo. Barjaci su se okupljali prvo u časnih na Pilama, a onda bi svi skupa, sa svojim barjacima, kretali u Grad i tako sve do popodnevnog izvijanja barjaka.

image

Otac Mata Franković izvija barjak ispred Katedrale na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku

U Stonu se slično slavi

Najviše me sjećanja na Festu veže uz Grad, ali jedan manji dio i uz Ston koji također na svoj način obilježava Svetog Vlaha. Uz procesiju koja ide kroz Ston, neizostavni dio je i izvijanje barjaka ispred Crkve sv. Vlaha u Stonu, tako da su običaji štovanja parca vrlo slični.

Posljednjih šest godina imam osobitu čast sudjelovati u procesiji za svetog Vlaha kao gradonačelnik Dubrovnika. Nakon svete mise, svečana procesija kreće Ulicom od puča, preko Straduna, po redu koji se zna od davnina, prvo barjak svetoga Vlaha, pa festanjuli, slijede gradski barjaci i svi ostali, a na samom kraju relikvija Isusove pelenice pod baldahinom, iza kojeg ide gradska vlast. Tu sam kao gradonačelnik ujedno i domaćin gostima Grada i to je izuzetno svečani trenutak.

Kako je to ujedno i Dan Grada, tih nekoliko dana imamo jako puno protokolarnih događanja. Na Kandeloru održavamo svečanu sjednicu Gradskog vijeća kada dodjeljujemo javna priznanja zaslužnim građanima i prijateljima Grada, ugostimo puno uzvanika, među kojima su i predstavnici naših gradova prijatelja. Ova godina posebna je i po tome što ćemo upravo u vrijeme Feste imati dva nova bratimljena, s gradovima Imotskim i talijanskim Sorrentom.

image

Gradonačelnik Franković s pripadnicima povijesnih postrojbi

Grad Dubrovnik/

Nadam se ‘čudu od čudesa‘

Veseli me i da ćemo ovoga Svetog Vlaha, za razliku od prethodne dvije godine, proslaviti bez epidemioloških mjera, u punom sjaju Feste i nadam se da će nam naš Parac donijeti lijepo vrijeme. Iako sveti Vlaho uglavnom učini svoje ‘‘čudo od čudesa‘‘ i donese nam sunčani dan u ovo zimsko doba, sjećam se da je 2019. kiša toliko jako padala da je bilo nužno obustaviti procesiju kako se ne bi oštetile moći koje se tom prilikom nose.

Festu ćemo, kao i svake godine, zatvoriti proslavom Sv. Vlaha na Gorici, a ova 1051. proslava svjedoči o čvrstoj povezanosti ovog Grada i njegovog Parca i tradiciji koja traje kroz stoljeća, prenošena kroz obitelji i ljubav prema Gradu.

03. svibanj 2024 15:44