StoryEditorOCM
DubrovnikKolege o vijećniku Roku

Kao i zaposlenici Grada i gradski vijećnici trebali bi napraviti alkotest. Za njega to nije ništa neobično, no bilo je vijećnika koji su bili i gori

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. lipnja 2023. - 18:25

Gradski vijećnik Ivica Roko u ponedjeljak je na sjednici Gradskog vijeća imao novi ispad ‘u svom stilu‘, kako to vole reći za njega. Nije mu prvi put, a vjerojatno nije ni zadnji, barem do idućih izbora i novih glasovanja koja će ga ponovo dovesti - ili neće - u klupe Gradskog vijeća.

Odoh na pivu

Naime, nakon što je jedno vrijeme dobacivao iz klupe i obraćao se drugim vijećnicima neprimjerenim rječnikom i psovkama, izašao je za govornicu i postavio pitanje o otvaranju javne kuće u Dubrovniku, teme koja njega osobno najviše muči, barem ako je suditi po učestalosti jednog te istog pitanja. Dok je odlazio s govornice, bacio je pet eura na stol s predsjedavajućima Vijećem, zbog prolivene čaše s vodom, ali se brzo predomislio i uzeo ih natrag. Od predsjednika Vijeća Marka Potrebice dobio je dvije opomene te je opomenut da će, ako dobije i treću, biti isključen sa sjednice. Ivica Roko se nakon povratka s govornice najprije sam isključio sa sjednice, najavivši svoj odlazak ‘na jednu pivu‘, pa je i Potrebica naglasio da je u međuvremenu isključen.

Pitali smo nekoliko vijećnika koji su nazočili ovom najnovijem ispadu kako to komentiraju.

Anita Bonačić Obradović (SDP):  

- Što se tiče istupa Ivice Roka, već sam reagirala u vijećnici na takvo ponašanje i takav način komunikacije jednostavno ne bi trebao biti dozvoljen u Gradskom vijeću. Ja razumijem da su se svi počeli opravdavati na nekakav stil komunikacije, ali mislim da to nije mjesto niti opravdanje za ovakav način komunikacije. Na žalost, imamo vrijeđanja kolega i nazivanja pogrdnim imenima jedni drugih, imala sam okršaj i s gospodinom Vićanom na tu temu. Jednostavno, ne znam kako više to zaustaviti i na koji način reagirati da bi toga bilo što manje. Te sjednice mogu vidjeti i djeca, što direktno, što indirektno jer se prenose na različitim stranicama i kad djeca vide da se ljudi smiju na to, kakvu mi poruku dajemo? To je bilo ispod svake razine ukusa. Osim toga, ako se držimo etičkog kodeksa ponašanja vijećnika koji je usvojen u prošlom sazivu od strane SDP-a, ide li se ‘niz dlaku‘ svima onima od kojih trebaju ruke, pa im se sve oprašta, te opominje sa smješkom na licu, dok se opozicija kritizira čim dođe za govornicu s bilo kakvim prijedlogom za dobrobit građana. Kome zapravo smeta etički kodeks? - rekla je Bonačić Obradović.  

image

Anita Bonačić Obradović

Grad Dubrovnik/

- Nadam se da može doći do promjene poslovnika, da se malo postroži, da na ovakvo vrijeđanje kolega ili ružno izgovorenu riječ, vijećnik može biti isključen sa sjednice. Nekakav se red mora uvesti jer ovako se svi vade da je to ‘njihov stil‘. Što sad to znači, da se svatko može ponašati kako hoće? - zapitala se na kraju.

Treba uvesti alkotest

Maro Kristić (nezavisni):

-  Mislim da je ponašanje kolege Roka već nekoliko sjednica neprimjereno. Jučer je to, po meni, bilo krajnje neprimjereno i smatram da je predsjednik Gradskog vijeća trebao već prije reagirati i udaljiti ga. Dozvolio mu je pretjerano neprimjereno ponašanje - mišljenje je Mara Kristića. - Postoji poslovnik po kojem treba postupati. Pretpostavljam da je predsjednik Vijeća u duhu tolerancije očekivao da će vijećnik s vremenom prestati, ali on je jučer bio poprilično incidentan i obraćao se neprimjerenim rječnikom i gestama drugim vijećnicima, ali i svim građanima.

 

Ivica Roko na Gradskom vijeću opet tražio otvaranje javne kuće, pa izbačen sa sjednice zbog galame. Na kraju je poručio: ‘Vidimo se u Zamaslini, idem na pivu!‘

 

image

Maro Kristić

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

- Problem je što Grad ima pravo alkotestirati svoje zaposlenike, ali nema pravo alkotestirati vijećnike, mada sam jučer rekao da bih to uveo dolje na ulazu jer teoretski može čovjek mrtav pijan doći kod nekog službenika u gradsku upravu i vrijeđati. Ne vidim tazloga zašto se ne bi mogao uvesti neki alkotest ako se vidi da je netko ‘pod teškim gasom‘ - zaključio je.

Marko Potrebica (HDZ):  

image

Marko Potrebica

Tonci Plazibat/Cropix

- Provukla se teza u dijelu medija da je kolega Roko izbačen sa sjednice Vijeća zbog sadržaja pitanja. Bez obzira što ja o sadržaju pitanja mislio, njegovo je legitimno pravo da postavlja pitanja. Kolega Roko je dobio tri opomene i automatski je isključen sa sjednice zbog neprimjerenog ponašanja. Upotrebljavao je neprimjerene riječi i sam sebe je udaljio sa sjednice. Nakon bestimanja za govornicom jasno sam mu dao do znanja da će morati napustiti sjednicu, a on je nastavio i to je neprihvatljivo. To je dio njegovog političkog nastupa i ja ga kao takvog prihvaćam, ali to ponašanje ne prihvaćam u vijećnici. Svaki sljedeći put će i kolega Roko i svi drugi vijećnici koji koriste neprimjerenu komunikaciju morati napustiti sjednicu. Uzroke njegovog ponašanja ne mogu utvrditi, ali bude li se ponašao na isti način, na žalost neće moći prisustvovati sjednicima Gradskog vijeća. Jutros mi se kolega Roko ispričao i porukom zahvalio što sam intervenirao. Znači da je svjestan da je počinio pogrešku.

Đuro Capor (Srđ je Grad):

- Za kolegu Roka to ustvari nije ništa neobično. Rijetko kad se događalo da sudjeluje dulje u raspravi od vijećničkih pitanja. Što se tiče nivoa ponašanja, bilo je vijećnika koji su bili gori i čije sam napade vulgarnosti slušao, mislim na gospara Vićana - rekao je Capor i podsjetio kako mu je Pero Vićan na jučerašnjoj sjednici dobacio da će ga .... Sjetite se sami ili pronađite na snimci sjednice.

image

Đuro Capor

Božo Radić/cropix/

- Mogli su se čuti izravni iskazi seksualnog zanimanja i interesa gospara Vićana prema meni - razjasnio je Capor. - Što se tiče Roka, nije to čak ni najgore što je bilo na sjednici. Nije li novinarska tema ako neki vijećnik izdrži na sjednici samo dok postavi pitanje i nema ga više, a ‘ubro‘ je 1000 kuna? On se na portalima prikazuje kao nekakav heroj, a ovo što je bilo, to je katastrofa - zaključio je.

03. svibanj 2024 03:11